Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot restriktionerna i skolan: ”Är ohållbart”

Foto: PRESSBILD
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmös skolkommunalråd, Sara Wettergren (L), vill att restriktionerna som infördes den tolfte januari lättas.

Hon tycker att konsekvenserna får negativ påverkan på skolan. 

– Att man håller hemma helt friska personer i en vecka är ohållbart, säger hon till Kvällsposten. 

Sara Wettergren (L), Malmös skolkommunalråd, vill se pandemilagen och de nya restriktionerna ändrade. 

– Liberalerna som parti har uppmanat regeringen att vi inte vill se pandemilagen förlängd utifrån hur det ser ut i dag med utvecklingen av omikron, säger Sara Wettergren.

Hon menar, tillsammans med sin kollega Axel Darvik (L), som är skolkommunalråd i Göteborgs kommun, att regeringens åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 har större negativ effekt på kommunens möjlighet att hålla skolor och förskolor öppna, än vad de har positiva effekter för att motverka smittspridningen.

– Det har varit besvärligt för skolorna nu när var och varannan person är smittad och restriktionerna säger att om en person är smittad ska alla i hushållet hålla sig hemma, även om de testat negativt, säger Sara Wettergren. 

88 procent av eleverna på plats – färre lärare 

Smittspridningen är hög i Skåne och enligt de senaste siffrorna från förra veckan konstaterades 3 700 nya fall per dag. Av dessa vårdades 13 personer på intensivvårdsavdelningen. Motsvarande siffra på måndagen är 14. 

Kvällsposten kunde under förra veckan dessutom rapportera att Skånes Universitetssjukhus gjort en kartläggning, vilken visade att ungefär en tredjedel av de inlagda patienterna med covid-19 egentligen vårdas på grund av en annan orsak – men även visat sig vara positiva i provtagning.

Samtidigt som Region Skåne under måndagen tar bort rekommendationen om att testa sig om man är symtomfri, hålls rekommendationen om att hålla sig i karantän om någon i hushållet är positiv kvar.

Sara Wettergren säger att det är hög personalfrånvaro i skolorna, samtidigt som majoriteten av eleverna ändå är på plats.

– 88 procent av eleverna var tillbaka i skolan dagen efter lovet. 

Enligt Jenny Cederbom, pressansvarig kommunikatör grundskoleförvaltningen, hade skolorna i snitt en elevfrånvaro på 14 procent under första veckan. Personalfrånvaron, å sin sida, låg på åtta procent fram till torsdagen.

Särskolorna särskilt drabbade 

Två skolor i Malmö kunde med nöd och näppe hålla öppet med personalen som fanns på plats, menar Sara Wettergren.

– På en del skolor löser de det genom att eleverna är på plats, medan läraren undervisar hemifrån, men det blir inte samma kvalitet, det säger sig självt. Det är ohållbart att lärarna som faktiskt är på plats ska försöka täcka upp för sina kolleger. 

En särskola i Malmö har fått hålla stängt under förra veckan, när en stor del av både elever och lärare var hemma. 

– Vi har en ganska stor särskoleverksamhet i Malmö som kräver väldigt mycket av rätt personal. Med de här restriktionerna är det inte säkert att vi kan hålla öppet särskolorna. Jag förstår att man vill agera och visa sig handlingskraftig, men man kan inte agera som om det vore samma situation som för ett år sedan. Det är jag kritisk mot. 

”Lägger oerhörd press” 

Foto: PRESSBILD

John Eklöf, andre vice ordförande i grundskolnämnden, tillhör Moderaterna som är i opposition i Malmö kommun. Han säger att också han ser stora utmaningar. 

– Jag tycker inte att restriktionerna är jättepositiva för grundskoleverksamheten i Malmö. De lägger oerhörd press på kvarvarande lärare som undervisar när många av kollegerna är borta. 

Moderaterna har till skillnad från Liberalerna inte fattat något nationellt beslut om att kritisera restriktionerna men ”anser att restriktionerna är negativa för skolan”, enligt John Eklöf. 

– Jag följer utvecklingen varje dag och har full inblick i att läget ute i verksamheterna just nu är väldigt ansträngt. Det behöver man ta på allvar, för det hotar elevernas grundläggande rätt till undervisning. Speciellt nu när Smittskydd i Skåne nu tydligt går ut och uppmanar till närundervisning, säger han. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!