Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot kyrkans beslut om hbtq-tavlan

Maria Hansson ryter ifrån. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Den omdiskuterade altartavlan.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
S:t Pauli Kyrkan i Malmö.Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

Tavla ”Paradiset” i S:t Pauli kyrka i Malmö har väckt starka känslor.

Nu vädjar transaktivisten Maria Hansson om att tavlan flyttas tillbaks.

Transpersoner vädjar: ”Om kyrkan verkligen har omtanke om oss hbtq personer, sätt tillbaka tavlan!”

Kvällsposten har tidigare rapporterat om konstnären Elisabeth Ohlsons Wallins tavla i S:t Pauli kyrkan i Malmö. Nu har tavlan ”Paradiset”, föreställande två samkönade par och en transperson som ormen i paradiset, flyttats till en mer undanskymd plats i kyrkan. 

Orsaken till flytten är enligt kyrkan att ormen kan tolkas som ond, uppger kyrkoherde Per Svensson i ett pressmeddelande.

Kvällsposten har sökt flera personer i kyrkans församling.

Men transaktivisten Maria Hansson menar att kyrkan pressats av transfobiska personer. 

– Kyrkan vill ha kvar tavlan men har upplevt sig tvungna att ta bort den då de tror att den kränker transpersoner. Men den enda transperson de har talat med är mig, säger Maria Hansson. 

Transpersoner vill ha kvar tavlan

Maria Hansson tror inte att kyrkan har förstått att det är transfobiska röster som har talat utan att de har tagit beslutet i all välmening. 

– Det är transfober som har fått tolkningsföreträde. De har utpressat kyrkan till att ta bort tavlan genom att påstå att den kränker transpersoner. Det är inte en enda transperson som har sagt det, säger Hansson.

Förhoppningen är nu att transpersoner själva ska få uttala sig.

Falsk omtanke

Maria Hansson menar på att transfobiska personer använder sig av falsk omtanke för transpersoner. Av en enkel anledning, de vill inte se tavlan.  

– På Facebook är många av de personer som vill ”värna om transpersoner” genom att ta bort tavlan samma som tidigare har skrivit att transpersoner kränker guds skapelse genom att ha gjort könskorrigering. De kallar mig för djävulens lärjunge och säger att jag ska till helvetet. Sen säger de att tavlan kränker transpersoner. Det går inte ihop, säger Maria Hansson.

Just nu pågår en namninsamling för att häva beslutet. 

Kvällsposten har sökt fler personer i kyrkans församling.