Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritik mot Göran Lundblad-domen: Polisen utredde inte alternativ skytt

Göran Lundblad var försvunnen i två år. Först sommaren 2014 hittades hans kropp. Foto: KARL NILSSON
Martin Törnblad är dömd för mordet på Göran Lundblad. Juristen menar att hans uppgifter i erkännandet kanske kommer sig av att han varit vittne – inte gärningsman. Foto: MICKE ÖLANDER / MICKE ÖLANDER
Göran Lundblad försvann 2012. Hans dotter Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad är dömda för mord på honom. Foto: / PRIVAT

Polisen la inte tillräcklig kraft att söka efter en alternativ skytt i Göran Lundblad-mordet.

Det menar experten Sverker Jönsson i podden "Spår".

– Martin kanske bara var ett vittne, säger han.

Göran Lundblad försvann från sin gård i Förlösa i Småland sommaren 2012 och hittades mördad två år senare.

Hans dotter Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad dömdes för mordet och avtjänar nu sina straff.

Avgörande för uppklarandet var en bekännelse som Martin Törnblad delgav Therese Tang, aktiv i sökgruppen Missing People.

Under rättegången diskuterades Therese Tangs trovärdighet. Domstolen ansåg slutligen att hennes uppgifter gick att lita på. 

Domen bygger i stor utsträckning på Therese Tangs uppgifter om Martin Törnblads erkännande. Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

En del av dem kunde också backas upp med tekniska fynd. Kroppen hittades där Martin Törnblad, enligt Tang, sagt att den skulle ligga. Det fanns även spår av blod och rengöringsmedel i mannens sovrum, något som Martin Törnblad också ska ha sagt till Therese Tang.

Granskad av juridisk expert

I podden "Spår" har Sverker Jönsson, lektor vid Juridicum i Lund, granskat domarna från tingsrätten och hovrätten.

Han menar att domstolarna har lagt alltför mycket uppmärksamhet på att värdera Therese Tangs trovärdighet – i stället för att titta på själva vittnesmålet från Martin Törnblad.

 

LÄS MER: Martin Törnblad om hemliga spelet bakom erkännandet

 

– Man glömmer bort att på allvar undersöka erkännandet som sådant. Vilken är källan till det som finns i erkännandet? För källan kan Martin ha fått någon annanstans. Den som är gärningsman kan ha berättat. Martin kanske bara var vittne, säger Sverker Jönsson.

Martin Törnblads erkännande till Therese Tang innehöll många detaljer. Under rättegången sa han däremot inte ett ord.

– Kontrasten mellan den talförheten och den totala vändningen sedan i polisens utredning, det tycker jag väcker frågor om varför han erkänner för henne, och varifrån han fått informationen, säger Sverker Jönsson i podden "Spår".

Forskning kring falska erkännanden

I forskningen talar om man om "falska erkännanden" när en person tar skulden för ett brott som hen inte begått. Enligt Sverker Jönsson är det vanligaste skälet att skydda den verkliga gärningspersonen, antingen på grund av rädsla eller för att det är en person man bryr sig om.

– Eller finns det andra fördelar? En tanke som jag får är att det förefaller som Martin haft ett romantiskt intresse för Therese Tang, säger Sverker Jönsson och fortsätter:

– Kan det ha varit så i den här speciella situationen att bekännelsen var ett sätt att komma nära varandra?

Therese Tang erkände i rätten att hon ljög för Martin

Samtalet mellan Martin Törnblad och Therese Tang var mycket olikt ett polisförhör, påpekar Sverker Jönsson. Hon erkände bland annat själv i rätten att hon ljugit för Martin Törnblad – något som är helt emot reglerna för en förhörsledare inom polisen. När han pratade om deras framtid som ett par "spelade hon med" för att lugna ner honom.

– Det som är nästan unikt med det här fallet är att förhörssituationen är så okontrollerad. Det resonerar rätten inte alls omkring, säger Sverker Jönsson.

– Domen bygger nästan till 100 procent på Therese Tangs berättelse om hans erkännande, och jag är lite tveksam till om det verkligen inte fanns tvivel kvar, säger han i podden.

Två år efter försvinnandet hittades Göran Lundblad mördad. Foto: KARL NILSSON

När det gäller Sara Lundblad anser att Sverker Jönsson att rätten dessutom uppehållit sig för mycket vid hennes beteende. 

Hon ansågs för passiv, inte tillräckligt orolig över pappans försvinnande. Samtidigt anses det tyda på ånger när hon säger till en närstående att hon är "ledsen".

– Det som är slående när man hör resonemanget är: Vad vet domstolen om hur människor reagerar vid en förlust? Jag tror inte att en domstol har insikt i detta. Du och jag kan ha synpunkter på hur människor beter sig i olika situationer. Men här handlar det om att binda någon till mord, säger han till Kvällsposten.

Foto: ANNA HÅLLAMS

Han står fast vid kritiken som kommer fram i podden, och säger att Göran Lundblad-domen sticker ut bland morddomar han studerat.

– Jag kan bara konstatera att både tingsrättens och hovrättens resonemang är förvånande. Jag hade föreställt mig att nivån för beviskrav låg högre, säger han till Kvällsposten.

Advokat Thomas Magnusson: "Inte utrett tillräckligt"

Även försvarsadvokaten Thomas Magnusson är kritisk till polisens arbete.

– Jag tyckte det här fallet var knepigt redan från början. Det var ensidigt inriktat på Sara och Martin. Therese Tangs uppgifter tillmättes sådan betydelse att andra utredningsmöjligheter behandlades styvmoderligt.

– Jag tycker nog inte att man utrett en alternativ gärningsman.

Kvällsposten söker åklagare Gunilla Öhlin.

 

Fotnot: I podden "Spår" tar Anton Berg och Martin Johnson upp omdiskuterade rättsfall. Här kan du lyssna på podden. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!