Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot FHM – långsam hantering av deltatest

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Bengt Wittesjö.
Foto: Håkan Linder
Karin Tegmark Wisell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten har inte kunnat leverera resultat från sekvensering av positiva covidtester i tid.

I stället har nya mutationer kunnat sprida sig i regionerna.

Region Blekinge och tog saken i egna händer för att få reda på hur utbredd smittan var.

– Om vi bara hade gjort det vi var tvungna att göra, så hade det tagit fyra fem veckor innan vi hade vetat om att vi hade ett utbrott i Sölvesborg, säger regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, till TV4 Nyheterna.

Det kan ta flera veckor innan regionernas smittskyddsläkare får svar på om de positiva prover de skickar in för sekvensering innehåller covid-mutationer.

Så var det i Blekinge, där en person testades positivt 8 april – först den 17 maj fick regionen veta att det rörde sig om den då kallade indiska mutationen, i dag kallad delta.

Det fick regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö att frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att bara skicka in vart tionde positivt prov – i stället skickades alla in.

– Om vi bara hade gjort det vi var tvungna att göra, så hade det tagit fyra fem veckor innan vi hade vetat om att vi hade ett utbrott i Sölvesborg, säger Wittesjö till TV4.

– Vi ville få alla prover sekvenserade här för att se om vi har problem i Blekinge. Det var tack vare det som gjorde att vi upptäckte det i Sölvesborg också, fortsätter han.

Tar många veckor innan resultat kommer

Enligt TV4 Nyheterna vittnar flera regioner om långa väntetider innan de får resultat från de sekvenserade proverna.

– Vår målsättning är att man ska ha svaret inom 14 dagar. Det hade varit bra om vi kunnat ha det under hela perioden. Men det har av olika skäl tagit en del tid för laboratorierna att trimma in att man har den här kortare överenskomna tiden att leverera resultat, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TV4.

10 juni fattade också Folkhälsomyndigheten beslut att slopa stickprovskontroller, i stället ska alla positiva pcr-tester analyseras efter spår av deltavarianten.

Överläkaren: Det är nyckeln för att få bukt med pandemin