Håkan Nilsson är säkerhetschef på Landskrona stad. Han förklarar varför familjerna får betala. Foto: Martin Larsson/Landskrona stadHåkan Nilsson är säkerhetschef på Landskrona stad. Han förklarar varför familjerna får betala. Foto: Martin Larsson/Landskrona stad
Håkan Nilsson är säkerhetschef på Landskrona stad. Han förklarar varför familjerna får betala.  Foto: Martin Larsson/Landskrona stad
Mamma: "Jag tror inte att det blir så kännbart för barnen att föräldrarna betalar", säger hon. Foto: CHRISTER WAHLGRENMamma: "Jag tror inte att det blir så kännbart för barnen att föräldrarna betalar", säger hon. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Mamma: "Jag tror inte att det blir så kännbart för barnen att föräldrarna betalar", säger hon. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Kritik mot att föräldrar ska betala för krossade rutor

Publicerad

Efter att familjerna tvingats betala för skolans 13 krossade rutor har många reagerat på sociala medier.

Charlotte Rydén som själv är mamma är skeptisk till att de fyra familjerna får notan.

– Jag tror inte att det blir så kännbart för barnen att föräldrarna betalar, säger hon. 

Det var i mitten på januari som de fyra barnen i åldern 11-13 år var inne på skolgården och krossade fönstren på skolbyggnaden.

Notan skickades till föräldrarna – och ämnet har debatterats häftigt på främst Facebook. 

Många har skrivit att det var rätt att föräldrarna får betala, men Charlotte Rydén tycker att stämningen bland kommentarerna blivit hätsk och rå och menar att föräldrar ofta anstränger sig till det yttersta.

– Barn gör inte alltid som de blir tillsagda. Klart att man måste betala och göra rätt för sig, men det kommer ju att ske, om de har syskon, på deras bekostnad. De kanske inte får åka på semestrar eller får avstå aktiviteter, säger Charlotte Rydén. 

Då är det mer kännbart

– Bara för att en ruta är krossad så är ju inte det på föräldrarnas beställning det här har hänt och jag tror att det kan ställa till besvär för många familjer. Jag tycker att tonen var väldigt hätsk mot föräldrarna, säger hon om kommentarerna på Facebook. 

Charlotte Rydén är tydligt med att hon tycker att de som gjort det ska betala, men menar att det kanske inte ska läggas på föräldrarna. 

– Det kanske ska ligga på barnen när de kasserar in sin första lön på sitt första sommarjobb. Jag tror inte att det blir så kännbart för barnen att föräldrarna betalar. 

Försvarar

Håkan Nilsson är säkerhetschef i kommunen där händelsen inträffade. 

Han säger att man följer skadeståndslagen vilket betyder att skadeståndet hamnar på föräldrarna om barnen är minderåriga och inte kan betala. Dock kan kravet jämkas i vissa fall. 

– Är de identifierade måste vi kräva skadestånd. Eftersom de var minderåriga är det enligt skadeståndslagen så att föräldrarna också är ansvariga. Då kräver man förstås barnen i första hand och har de inte pengar så är det föräldrarna som får betala. Det är en procedur som man har och vi är väl inte unika för det, så gör man väl i alla kommuner där man kan identifiera förövaren, säger Håkan Nilsson. 

– Skadeståndslagen är ju ändrad sedan rätt många år tillbaka, det är ju bara att följa lagstiftningen och den gäller ju för alla. Vi är skyldiga att följa lagstiftningen. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag