Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik efter prinsens frånvaro från Margrethes stora dag

Hela kronprinsfamiljen var på plats för att fira drottning Margrethes 79-årsfest. Men prins Joachim och hans familj lös med sin frånvaro.
Foto: UTRECHT ROBIN/ STELLA PICTURES
Var är Joachim? Det danska hovet har inte velat berätta var prins Joachim befann sig när drottningen firade sin födelsedag.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Prins Joachim dök aldrig upp för att gratulera sin mamma på 79-årsdagen. Och det danska hovet vägrar berätta varför. 

Nu höjs kritik mot att drottning Margrethe fick fira den stora dagen utan sin yngsta son. 

– Jag tycker lite synd om drottningen. Det måste kännas underligt att han inte har tid för henne, säger Søren Jakobsen, kungahusexpert, till Se og Hør.

För två veckor sedan fyllde den danska regenten drottning Margrethe 79 år. Hon tog emot folkets jubel från verandan till Marselisborgs slott i Århus.

Klockan 12 slogs portarna upp – och ut stegade drottning Margrethe. Med sig vid sin sida hade hon kronprins Frederik, kronprinsessan Mary och parets fyra barn och den kungliga gruppen möttes av sång, hurrarop, flaggviftande och musik.

Men var höll prins Joachim hus? Varken han eller hustrun Marie eller någon av hans barn firade drottningens födelsedag på Marselisborgs slott. 

Prins Joachim tillsammans med sin fru Marie, ingen av dem var på plats för att fira drottning Margrethes födelsedag.
Foto: KELD NAVNTOFT / TT NYHETSBYRÅN

Prins Joachim inte på plats

Den danska tidningen Se og Hør har försökt ta reda på var prins Joachim befann sig när mamma Margrethe fyllde år men hovet vägrar berätta vad han gjorde eller var han befann sig. 

Prinsen hade enligt den officiella kalenders inga uppdrag på födelsedagen. Där var det tomt även elva dagar innan födelsedagen och de åtta efterföljande. 

I danska medier höjs kritik mot prins Joachim. Søren Jakobsen är författare och brukar benämnas som en av Danmarks främsta experter på det danska kungahuset. Det förvånar honom att prins Joachim inte dök upp på Marselisborgs slott. 

– Drottningen är ju en äldre dam och man kan inte ta framtiden för given även om hon verkar frisk, säger han till Se og Hør. 

Prins Joachim tar med sig hustrun Marie och prinsessan Athena och prins Henrik till Paris.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Letade lägenhet?

Prins Joachim har ett viktigt år framför sig, den 49-årige prinsen har erbjudits och accepterat en plats vid École Militaire i Paris.

Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Frankrike. I sommar går flyttlasset och det spekuleras att prins Joachim ägnade dagarna runt drottningens födelsedag åt att förbereda inför flytten – men då borde väl hovet kunna informera om detta?

– Kanske är han i Paris för att leta efter en lägenhet, men det behöver han ju inte göra just på sin mammas födelsedag, säger Søren Jakobsen.

Drottningens lillasyster, prinsessan Benedikte fyller 75 år på måndagen. Under kvällen håller drottning Margrethe en galamiddag för jubilaren och då förväntas prins Joachim dyka upp tillsammans med sin hustru, prinsessan Marie. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!