Kritik efter formulering om skolsegregation: ”Rasism”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Annika Strandhäll (S) och forskaren Laid Bouakaz är några av dem som reagerat på Almegas remissvar.
Foto: Arkiv/Magnus Jando
Annika Strandhäll (S) är Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

En av Sveriges ledande arbetsgivarorganisationer har hamnat i blåsväder.

Anledningen är ett remissvar som blev inskickat till regeringen i november förra året om skolsegregation.

Laid Bouakaz, forskare vid Malmö universitet, tar till hårda ord mot formuleringen.

– Sådana uttalanden delar upp samhället. Det är ren rasism, säger Laid Boukaz.

Almega är Sveriges ledande arbetsgivarorganisation inom tjänstesektorn. De samarbetar med 11 000 företag i ett 60-tal branscher som tillsammans sysselsätter en halv miljon medarbetare över hela Sverige, enligt deras hemsida. 

Under onsdagen fick Almega kritik på sociala medier efter en skrivelse som skickats till regeringen i november förra året. 

I remissvaret som avser regeringens utredning om minskad skolsegregation skrev företaget bland annat så här: 

”En svår etisk fråga är om elever till föräldrar som bidragit till att finansiera välfärden ska tvingas stå tillbaka för elever till föräldrar som inte bidragit till att finansiera välfärden, eller som till och med är en kostnad för välfärden.” 

”Ren rasism”

Laid Bouakaz är forskare på Malmö universitet inom området ”Mångkulturella skolfrågor”. Han anser att formuleringen är problematisk men också att den speglar debatten om skolsegregation i Malmö.

– Den här formuleringen är inte ovanlig. Det finns i mun på alla människor som tycker att invandrare som kommer hit inte får nyttja välfärden. Det är ofta på den högra sidan av vårt samhälle man hör sådant. Det pratas ofta som att bara vita Svenskar arbetar, och de som inte jobbar är invandrare. Sådana uttalanden delar upp samhället. Det är ren rasism, säger han.

Laid Bouakaz
Foto: Magnus Jando, Malmö universitet

– Det är en rasism i sig att inte vilja blanda sina barn med barn från utsatta områden. Det finns en tanke om att en del beteenden hör till utsatta områden och invandrare. Till exempel kriminalitet och droger. 

– Vissa tror att deras barn kommer smittas av dessa destruktiva beteenden, som enligt dem bara finns i utsatta områden, säger han.

För Laid Bouakaz är det också en fråga om vem och vilka som har rätt till att gå i en fungerande skola.

– Man vill ju på nåt sätt dela upp rika och fattiga. Här går fattiga och här går rika och de rika har betalat för borden som finns på skolorna och de ska inte blandas med de fattiga barnen. De som betalar får nyttja systemet, de som inte betalar får ta resterna, säger Laid Bouakaz.

Almega backar 

Även Annika Strandhäll, Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor, har gett sig in i debatten. I en kommentar på Twitter skriver hon:

”Formuleringen ni tagit ”avstånd” ifrån som ni nu säger är ganska grundläggande för synen på svensk skola och jämlikhet. Har ni meddelat regeringskansliet avståndstagandet eller är det mest en förändrad ståndpunkt ni nu redogör för på Twitter 5 månader senare? Det är min fråga”.

https://twitter.com/strandhall/status/1379869262811136007

Sedan kritiken framkommit har arbetsgivarorganisationen gått ut med att de står bakom remissvaret i sin helhet, men att just den formuleringen blev fel och inte något de står bakom. 

”Almega anser självklart att skolan ska vara likvärdig för alla elever oavsett bakgrund och förutsättningar samt att extra stöd ska ges till Svagare elever”, skriver de i ett Twitter inlägg.

Företaget skriver i ett mejl att man inte vill kommentera uttalandet ytterligare.

”Vi avstår från en intervju eftersom vi redan tagit avstånd från vissa formuleringar i remissvaret”, står det i mejlet.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!