Efter en fallolycka i Amsterdam blev Kristoffer Ramström förlamad. Nu är han tillbaka i Sverige igen. Foto: PrivatEfter en fallolycka i Amsterdam blev Kristoffer Ramström förlamad. Nu är han tillbaka i Sverige igen. Foto: Privat
Efter en fallolycka i Amsterdam blev Kristoffer Ramström förlamad. Nu är han tillbaka i Sverige igen. Foto: Privat
Kristoffer Ramström och barndomsvännen Klara Johansson. Foto: PrivatKristoffer Ramström och barndomsvännen Klara Johansson. Foto: Privat
Kristoffer Ramström och barndomsvännen Klara Johansson. Foto: Privat

Kristoffer föll tio meter och landade på asfalt

Publicerad

Efter en fallolycka i Amsterdam blev Kristoffer Ramström förlamad från midjan och nedåt.

Familjen startade därför en insamling på Facebook för att få hem honom.

– Det vände upp och ner på hela tillvaron, säger Klara Johansson, barndomsvän till Kristoffer.

Men nu är han äntligen hemma i Sverige igen.

Det var i december förra året som Kristoffer Ramström från Kalmar råkade ut för en olycka i Amsterdam. Han föll tio meter rakt ner mot asfalt, skriver Barometern.se.

Han överlevde fallet men bröt flera ben i kroppen och skadade ryggraden.

Men vad han inte visste var att försäkringen inte täckte längre sjukhusvistelser eller sjuktransporten hem till Sverige.

Eftersom Kristoffer ännu inte är i tillstånd att gör en intervju får vi kontakt med Klara Johansson, en av hans barndomsvänner.

– Först kunde jag inte ta in det här. Det tar ju tid att förstå vad det innebär. Men det vände upp och ner på hela tillvaron, säger hon.

Hundratals hörde av sig

För att få hem Kristoffer Ramström startades en insamling på Facebook. Inlägget delades och flera hundra hörde av sig och skänkte pengar.

"Kan ni avvara en slant, liten som stor, vet jag hur rörd och tacksam han skulle bli. Även om han själv aldrig skulle förvänta sig något alls. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad", skrev hon i ett inlägg.

Reaktionerna var många. Såväl styrkekramar som ekonomiska bidrag skickades.

– Det har varit en helt otrolig upplevelse att få möta det här när man sträcker ut en hand och ber om hjälp. Folk visar både generositet och omtanke. Flera hundra har hört av sig och velat bidra på flera sätt, säger Klara.

För en vecka sedan fick Kristoffer Ramström äntligen komma tillbaka till Sverige – tack vare allas bidrag.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har visat omtanke och generositet. Det finns en enorm kraft i att människor kommer samman. Ingen gåva är för liten, det är just det som har gjort att Kristoffer har kunnat komma hem.

I dag vårdas han på sjukhus i Linköping och längtar till att åter kunna gå på Kalmars gator.

Kristoffer är på bättringsvägen

Efter att först ha varit förlamad från bröstet och vänster arm har nu rörelse i ena armen och viss styrka i bålen återvänt, men Kristoffer är fortsatt förlamad från midjan och ner.

Enligt Klara Johansson ser läkarnas prognos för att få tillbaka känseln i benen mörk ut.

Men Kristoffer vägrar sluta kämpa för att kunna gå igen.

– Så här långt har han överraskat med att han tar så stora steg framåt i sin rehabilitering. Det sker framsteg hela tiden och det är väldigt hoppfullt, säger hon.

Det som har hänt Kristoffer Ramström har inneburit att flera har fått en tankeställare, menar Klara.

– Så många ungdomar reser långt och är borta länge, men har kanske inte vetskap om vad deras försäkring täcker om det händer en olycka. Ofta är transporten hem till Sverige inte täckt om du varit utomlands en längre tid. Det är viktigt att kolla en extra gång innan man reser.

 

 

:: HELP SUPPORT KRISTOFFER'S DREAM TO WALK AGAIN ::: **::HJÄLP ATT STÖTTA KRISTOFFER’S DRÖM OM ATT KUNNA GÅ...

Publicerat av Kristoffer Ramström den 10 januari 2016

 

 

 

High five och kärlek! Nu får vi hem Kristoffer. Vi gick just i mål med finansieringen. Tillsammans. De senaste två...

Posted by Klara Johansson on Tuesday, January 12, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag