Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristina räddade livet på sin ”döda” man

Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronoberg, vill uppmana alla att lära sig hjärt-lungräddning.
Janne Alsér segnade ner livlös och var död i 15 minuter. Men hans hustru Kristina Alsér, före detta landshövding i Kronoberg, räddade hans liv. Foto: Privat

Janne Alsérs hjärta stannade plötsligt och han segnade livlös ner i trapphuset.

Han var död i 15 minuter men tack vare hustrun Kristinas hjärt-lungräddning kunde han räddas till livet.

– Jag gjorde 800 kompressioner själv och vill verkligen uppmana alla att lära sig det här, säger hon.

Kan du hjärt-lungräddning?

Kristina Alsér, 61, var landshövding i Kronoberg i nio år. Under den tiden levde hon och maken Janne på var sitt håll. Men i samband med att hon lämnade tjänsten 2016 flyttade de ihop igen och skaffade även en övernattningslägenhet i Stockholm eftersom Kristina har flera uppdrag där.

I augusti förra året var de i lägenheten. De fixade, städade och njöt av varandras sällskap och gick på restaurang för att fira livet, lyckan och kärleken.

Kristina och Janne har varit gifta i över 40 år. Foto: Privat

– Dagen efter hade vi en långfrukost. Vi bara satt och pratade om livet. Mitt i detta ringde vår dotter, jag pratade med henne medan Janne gjorde i ordning sig för att gå ut och köpa något som behövdes till vår nya tvättmaskin, säger Kristina.

Segnade ned i trapphuset

Det blev puss och hejdå och ett ”vi ses snart” och sedan gick Janne, 63, ut genom dörren till lägenheten på fjärde våningen.

– Jag brukar alltid låsa dörren när någon går ut men gjorde inte det den här gången, lyckligtvis, säger Kristina.

För bara tio minuter senare ser hon att Janne tar i dörrhandtaget. De får ögonkontakt och Kristina möter Jannes panikslagna ögon. Sedan faller han ut i trapphuset.

Kristina skriker rakt ut i telefon: ”Pappa faller". Hon släpper allt och springer mot sin medvetslösa make, först tror hon att han har fått en stroke men när hon vänder på honom förstår hon att det är något annat.

– Vår dotter hör honom ta de sista andetagen, sen trycker jag bort henne och ringer 112.

Som landshövding var Kristina, på Jannes inrådan, drivande i att installera hjärtstartare. Både på residenset och på länsstyrelsen. Hon såg också till få utbildning i hjärt-lungräddning. 

Kristina höll i gång syresättningen

När Janne föll ned medvetslös visste hon vad som skulle göras. Hon satte på telefonens högtalarläge och vred upp volymen och lät operatören ledsaga henne. 

– Jag gjorde inga inblåsningar, bara kompressioner. Operatören hjälpte till och höll takten hela vägen.

När räddningstjänsten kom var Janne fortfarande livlös. Man försökte få i gång honom med hjärtstartaren men första försöket lyckades inte. Janne intuberades, lastades i ambulans och kördes i ilfart till akuten.

Kompressionerna som hon utförde räddade Jannes liv. Tack vare det höll hon i gång syresättningen i kroppen och när Jannes hjärta senare kom i gång slog det bra och i en jämn och fin rytm.

”Med kunskap kan man rädda liv”

Röntgen visade senare att han hade ett igentäppt kranskärl. Efter att ha åtgärdat det mår han nu bra som helst.

– Ja han är helt frisk! Jobbar på som vanligt och mår väl. Det är otroligt skönt, säger Kristina.

På sjukhuset upptäckte man att Janne hade ett igentäppt kranskärl. Han opererades omedelbart och mår nu bra. Foto: Privat

Kristina Alsér utsågs i helgen till Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung vid en ceremoni i Stockholm. HjärtLung är en ideell patientorganisation där frivilliga utbildar 3500 livräddar varje år.

Hon är rörd över utmärkelsen och vill med sin berättelse öka kunskapen om hjärt-lungräddning.

– Alla borde ha kunskapen i hjärt-lungräddning. Det kan faktiskt hända vem som helst och det händer hela tiden. Det är inte i alla fall som det slutar så här lyckligt, men har man kompetensen och griper in är chanserna faktiskt mycket större att det går bra. Med kunskap kan man rädda liv, säger hon.

Kristina Alsér hyllas för insatsen när hon räddade makens liv. Foto: Privat

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!