Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristina, 63, förlorar halva sin årsinkomst

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Kristina Assarsson kallar sig för tavelskulptör. Hon målar tredimensionellt med hjälp av en kniv eller spatel.Foto: Privat
Kristina Assarsson har varit konstär på heltid i 32 år.Foto: Privat

Under halva sitt liv har Kristina Assarsson försörjt sig med sin konst.

Men nu när Skånes konstrunda ställs in räknar Kristina med att förlora halva sin årsinkomst.

– Det känns som att jag flyter med pinnar på vattnets yta och kan sjunka när som helst, berättar hon.

I nordvästra Skåne, två mil öster om Helsingborg, bor Kristina Assarsson. Ute på landet i Mörarp sitter 63-åringen dagarna ut i sin ateljé. Där målar hon vackra skånska landskap.

– Kärlek, ljus. Jag vill alltid fånga ljuset och kärleken, få bort all dysterhet. Man ska känna sig in i en värld där man är välkommen som är tidlös och fri från sjukdomar, berättar Kristina Assarsson.

Kristina Assarsson har alltid levt på sin konst. Varje år deltar hon i nordöstra Skånes konstrunda där hon tjänar halva sin årsinkomst.

Varje år besöker runt 3 000 Katarinas utställning under Konstrundan.Foto: Privat

Men i år har Konstrundan ställts in i samband med spridningen av coronaviruset.

– Jag känner mig så ledsen för detta, jag har sett framemot konstrundan och plötsligt raserade allt. Det känns nu som att jag flyter med pinnar på vattnets yta och kan sjunka när som helst, berättar hon.

Första gången någonsin

I 26 år har Konstrundan i nordvästra Skåne lockat tusentals konstentusiaster varje år.

Men när Konstrundan ställs in, för första gången någonsin, är det många konstnärers ekonomi som drabbas av situationen.

– Det är över 1 000 konstnärer som skulle delta i årets Konstrunda. Vi som organisation kommer också drabbas av situationen, vi räknar med att vi tappar runt en halv miljon kronor på att evenemanget ställs in, säger Tomas Montelius, ordförande för konstrundan i nordvästra Skåne.

Håller ateljén öppet

Men de som drabbas allra hårdast är de 121 heltidskonstnärerna som skulle ha deltagit i årets Konstrunda.

– Är man deltidskonstnär så har man oftast annat jobb vid sidan om för att försörja sig. Som heltidskonstnär är man väldigt beroende av sådana evenemang, berättar Kristina Assarsson.

Kristina följer nu utvecklingen av viruset och hoppas att regeringens restriktioner av offentliga sammankomster inte kommer bli hårdare.

– Om det är tillåtet kommer jag ha min utställning i min ateljé. Här ute på landet är det massor av frisk luft, man kan sitta i gräset och sen kolla på mina tavlor, säger Kristina.

 

Miss inga nyheter! Ladda ner KvP:s app – och slå på notiser – för senaste nytt.