Kristina, 44, är slottsfru: ”Det känns rätt overkligt”

Kristina vid uteplatsen till flygeln där hon bor.
Foto: JENS CHRISTIAN

Premium: WANÅS. Yoko Ono kände sig hemma här. 

Kristina Wachtmeister är hemma – på riktigt.

Bredvid den privata tennisbanan och flygeln med utsikt över slottet har hon byggt upp hotellet som hyllats som ett av världens bästa.

Snart flyttar den åttonde generationen Wachtmeister in på Wanås slott.

– Man vill inte vara generationen som förstör vad som byggts upp, säger Kristina Wachtmeister.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

En solig dag som denna, mitt i semestertider, ringlar sig kön lång för att komma in på skulpturparken Wanås Konst. Huvudingången har en liten snurrdörr och alla gäster får ett entréband runt handleden, likt ett festivalarmband.

Wanås är ett populärt turistmål – men det är också hem för släkten Wachtmeister.

Kristina Wachtmeister, 44, går omkring på grusgångarna i de öppna ytorna mellan husen. Hunden Puma följer efter. Sedan Kristina flyttade hit med maken Baltzar Wachtmeister för sex år sedan har det också blivit hennes arbetsplats.

Kristina vid ingången till hotellet som förra året utsågs till ett av världens bästa nyöppnade hotell.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hotellet på godset i Östra Göinge utsågs till ett av världens bästa nyöppnade hotell förra året, enligt ansedda brittiska tidningen Condé Nast Traveller. 

– Det känns rätt overkligt fortfarande. Det är jättehäftigt och jag är väldigt stolt, säger hon.

Kristina, 44, är slottsfru: ”Det känns rätt overkligt”

Med sin bakgrund som arkitekt har hon utformat hotellet för att lyfta fram historien, naturen och konsten som gör Wanås unikt. 

Den helheten är nyckeln till framgången, tror hon.

– Så som många har det nu, hektiska liv med stor digital input, är det väldigt skönt att det blir tyst och att man kan se stjärnorna på kvällen. Det som är vardag för oss är exotiskt för andra. Det gör ingenting att det luktar kogödsel här ibland.

En av Kristinas favoritplatser – uteplatsen vid flygeln.
Foto: JENS CHRISTIAN

Det räcker att gå ett femtiotal meter från besökarna – förbi skylten som konstaterar ”privat” – för att komma till flygeln där Kristina och Baltzar Wachtmeister bor med sina fyra döttrar.

Barnen har en liten basketplan på ena sidan flygeln. Där finns också en gammal lekstuga som har gått i arv i flera generationer.

Flygeln ligger ett stenkast från Wanås slott, där Kristinas svärföräldrar Carl-Gustaf och Marika Wachtmeister bor sedan ett 20-tal år tillbaka. Kristina och hennes familj står på tur.

– Vi kommer att flytta dit. Det blir säkert jättebra, men det är också härligt som vi bor nu. Flygeln är stor som en villa och det passar oss. Dessutom har vi en fin utsikt, vi ser slottet, säger hon.

Inristat i en stenplatta på golvet på hotellet syns Wanås samtliga ägare i kronologisk ordning sedan 1700-talet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Wachtmeister-släkten har bott på Wanås sedan början av 1800-talet. 

Baltzar tillhör den åttonde generationen. 

Genom åren har traditionen varit att varje familj ansvarar för gården och bor på slottet i ungefär 25 år, innan man lämnar ansvaret vidare.

– Man vill inte vara generationen som förstör vad som byggts upp. Men varje generation har satt sin prägel på Wanås. Vi får njuta av platsen och bygga vidare på vad generationen innan oss gjorde, säger Kristina.

– Min man har nog tänkt att vi inte vill lämna efter oss för stora lån och för tung ekonomisk börda. Men vi tycker båda det är viktigt att anpassa verksamheten efter tidsandan och det vi tycker är intressant. Man får inte bli för ängslig, då stannar utvecklingen upp.

En av Kristinas favoritplatser – tennisbanan bredvid slottet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Yoko Onos konstverk ”Wish Trees for Wanås” där besökare har fått skriva önskningar på lappar och hänga upp i äppelträden.
Foto: JENS CHRISTIAN

Det var konsten i skulpturparken, som drivs av en stiftelse, som satte platsen utanför Knislinge i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne på den stora världskartan.

Hotellet har bidragit till att den har hållit sig kvar där.

– Jag vill att Wanås Restaurant Hotel ska ligga i toppskiktet i Sverige, Europa och i världen. Det ser jag som rätt naturligt. Konsten är ju på den nivån, säger Kristina Wachtmeister.

För några år sedan kom kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Wanås, för andra gången, för att vara med på ett konstevenemang.

2011 kom den världskända konstnären Yoko Ono också hit.

Hon är en av de berömda konstnärer som har ställt ut i skulpturparken. Yoko Onos konstverk ”Wish Trees for Wanås” finns kvar och uppmanar besökare att skriva en önskning på en lapp och hänga upp den i ett äppelträd.

– Jag kommer ihåg hennes besök mycket väl. Hon kom med eget flyg och kördes hit i en limousine. Jag stod uppe i slottet och såg när hon gick precis här på grusgången.

Kristina fortsätter:

– Hon var fantastisk. Hon höll ett jättefint tal och jämförde Wanås med sin och John Lennons egen lantgård, och hon sa att hon kände sig trygg och hemma här.

En av Kristinas favoritplatser – hönsgården.
Foto: JENS CHRISTIAN
Kristina hittade ett ägg som en höna ruvat på den här dagen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Kristina Wachtmeister på Wanås.
Foto: JENS CHRISTIAN

Kristina Wachtmeister har velat göra Wanås till ”en levande plats” under de sex åren hon varit här.

Hon har gått i fotspåren efter Betty Jennings, kvinnan som köpte Wanås på mitten av 1700-talet och vars dotter gifte sig med den förste Wachtmeister på Wanås. Samtidigt har det funnits en del utmaningar, menar hon.

– Man äger godset, men kan inte göra vad man vill med det. Vi är förvaltare och ska lämna över det till nästa generation i så bra skick vi förmår.

– Jag vet att vi är väldigt privilegierade som bor på denna plats, nära naturen och konsten. Vi vill dela med oss. Det är härligt att bo på Wanås och nu är det möjligt för alla att prova på. Jag kan rekommendera det!


Kristinas tre favoritplatser på godset

1. Uteplatsen

– Här har alla generationen tyckt att det är väldigt nice att sitta. Det är söderläge, så solen ligger på nästan hela dagen. När vi flyttade hit byggde vi terrassen och satte upp häcken för att det ska bli lite mer privat, det är väldigt skönt, säger Kristina Wachtmeister.


Samtidigt är det inte långt bort till utrymmet där alla besökare rör sig fritt på Wanås.


– Jag kan inte direkt ligga i bikini här, jag känner mig inte helt bekväm med det. Vi är aldrig riktigt lediga när vi är här och därför har vi också en sommarstuga som vi är i mycket nu.


2. Tennisbanan

– Hela släkten och familjen spelar ofta tennis här. Man kan alltid hitta någon att spela med, det är jättehärligt. Jag själv är sommarspelare och försöker spela varje dag på sommaren, men på vintern spelar jag nästan aldrig.

Grusbanan har en liten läktarplats för åskådare på ena sidan, och utsikt över slottet och vattnet på andra sidan.

– Det är en jättefin plats och här tycker vi om att umgås. Barnen badar ofta i poolen medan vi spelar.

Vem är bäst?

– Baltzar är bäst, absolut. Jag är okej. Inte jätteduktig, men jag kan få in något slag ibland.


3. Hönsgården

– Det är fint här tycker jag. Här ligger de och gullar och håller om varandra. Vi har sju höns tror jag, men nu hittade jag bara ett ägg, så tråkigt. Det brukar finnas fina, pistagegröna ägg också, säger hon.

Kristina tar med sig ägget i handen, som hon hittade under en av hönorna, när vi går vidare från hönsgården.

– Det är mysigt att komma hit och hämta ett ägg, det är faktiskt lyxigt. Jag tror att alla andra här gillar det väldigt mycket också. Vi vill tillbaka till att använda de äkta råvarorna, det som är det fina med att vara på landet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!

Christine tog lustgas – hamnade i rullstol

Premium: Tappade känsel och fick ha blöja • Överläkaren: ”Riktigt farligt”

Fredrik Malm rasar efter kuppen i riksdagen: ”Mobbning”

Premium: Ledamöter röstade på Martin Ådahl • Fredrik Malms kritik

Elin, 34, var nära att dö på solsemestern

Premium: Tvingades amputera benen • Började med ont i nacken