Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristian, 24, bestiger toppar världen runt

24-årige Kristian Lund från Åkarp är professionell äventyrare. Just nu bestiger han berg i Tanzania, sedan far han till Sydamerika. Foto: privat

24-årige Kristian Lund från Åkarp lever sin dröm. Just nu är han i Afrika för att bestiga kontinentens högsta berg – sedan åker han till Sydamerika för att göra samma sak där.

– Jag är en äventyrare, konstaterar han.

Kristian gjorde fyra år som militär i marinen och var båtchef och instruktör på en stridsbåt 90. Sedan gick han en utbildning till fjäll- och äventyrsledare på Älvdalens utbildningscentrum och tog sin examen i november.

Han har redan hunnit jobba i sitt nya yrke – som guide för bergsbestigare.

– Jag besteg Kebnekaise sju gånger i somras, säger han.

På fredagen landade han i Tanzania. Tillsammans med en kollega leder han en resa för svenska turister där två berg ska besegras – Mount Meru på 4565 meter och Kilimanjaro som är 5885 meter högt.

– På Meru är jag försteguide och på Kilimanjaro är jag andreguide. Där har vi med en expeditionsläkare också, säger Kristian Lund.

– Detta känns helt rätt. Det är en helt obeskrivlig känsla.

Efter tre veckor i Afrika flyger han till Sydamerika. I Argentina ska Kristian och tre kompisar bestiga kontinentens högsta topp Aconcagua – 6962 meter.

– Det blir bara 30 dagar för alla tre bergen. Personligen tycker jag att just det är väldigt fräckt, säger han.

– Aconcagua är visserligen inte jobb den här gången. Men jag hoppas att jag ska kunna jobba som guide där också längre fram. Så jag rekar nu, liksom.

Kristian Lund känner att han är på väg att bli precis det som han alltid velat bli – en professionell äventyrare, i likhet med nu avlidne Göran Kropp eller hans sambo Renata Chlumska.

Och liksom de vill Kristian leva på äventyret även här hemma, genom att åka runt och berätta om sina upplevelser.

– I vår hoppas jag att det blir Marocko och Atlasbergen. Sedan ska jag försöka föreläsa. Och i sommar är det eventuellt Kebnekaise igen.

– Att bestiga samma berg är ändå nytt varje gång eftersom det är de andra deltagarnas upplevelse som är målet. Att dela den och hjälpa dem att klara sin utmaning är hur häftigt som helst. Det är där det ligger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!