Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson: Tafattheten är provocerande – agera

Benjamin Dousa (M) vill rikta misstroende mot Damberg och Johansson.
Ulf Kristersson går till hårt angrepp mot regeringen och kallar dem för tafatta.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Dousa, ordförande för MUF, vill att Moderaterna tillsammans med de andra oppositionspartierna ska väcka misstroendevotum mot Morgan Johansson och Mikael Damberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Mikael Damberg och Morgan Johansson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, anklagar regeringen för att inte göra tillräckligt för att tackla gängskjutningar och sprängningar runtom i landet.

”Hade jag varit statsminister hade jag nu lagt allt annat åt sidan”, skriver han på Facebook”.

Samtidigt går Mufs ordförande Benjamin Dousa ut och önskar en misstroendeomröstning mot inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson.

– Mitt fokus är att ge polismyndigheten de resurser som de kräver i sitt arbete, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i Expressen TV.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson går till attack mot regeringen efter nattens våldsdåd i södra Sverige.

I ett långt inlägg på Facebook skriver han bland annat: ”Detta är den mest obehagliga händelseutvecklingen jag har varit med om i Sverige.”

Han skriver att han är djupt bedrövad och förbannad efter att en pojke i 15-årsåldern sköts till döds på Ystadsgatan i Malmö. Ytterligare en tonåring vårdas för livshotande skador.

”Medan detta händer sitter regeringen och pysslar och knåpar med sina 73-punkter! Men vilken nytta har Sverige av familjeveckor eller friår när våldet triumferar och människor dödas?”, skriver Ulf Kristersson.

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/photos/a.2000116006890746/2525677144334627/?type=3&theater

”Hade jag varit statsminister hade jag nu lagt allt annat åt sidan. Jag hade samlat ett riktigt nationellt säkerhetsråd i statsministerns kansli och inte släppt ut det förrän den konkreta planen var klar. 

”Den tafatthet som präglar regeringen är provocerande. Den famlar vidare. Med utomordentligt allvarliga konsekvenser. Stefan Löfven: Agera! Nu!”

Centerledaren Annie Lööf säger att rättsväsendet måste få ”de resurser som krävs för en trygg och stark rättsstat i hela landet”. 

Nu krävs politisk samling för att gemensamt pressa tillbaka det dödliga våldet”, skriver Lööf på Twitter. 

Annie Lööf fortsätter: 

Vi är många som är förtvivlade och frustrerade, rent ut sagt förbannade över utvecklingen. En våldsspiral som leder till att människor mister livet. Det är långt ifrån första gången de senaste åren.

MUF: ”Misstroendevotum mot Damberg och Johansson”

MUF-ordföranden Benjamin Dousa anser att regeringen tappat kontrollen.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa vill nu att Moderaterna, tillsammans med de andra oppositionspartierna väcker misstroendeomröstning mot inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). 

– Det är uppenbart att regeringen helt tappat kontrollen, säger Dousa i Expressen TV.

– Jag tror att svenska folket ser att det som sker just nu är helt vansinnigt, och vi behöver en ny politik och nya ministrar.

Mikael Damberg: ”Djupt tragiskt”

Hör inrikesministern berätta om hur regeringen arbetar förebyggande mot våldet i Malmö.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S), reagerar starkt på nattens dåd. Han kallar situationen för ”djupt tragisk” och uppger att den kräver extraordinära insatser.

– Därför har jag ägnat dagen åt att se till att Malmö inte står ensamma i detta, att både regionen men också nationella polismyndigheten samlar resurser och ser till att öka tryggheten på gator och torg, och att det tillförs extra expertresurser för att utreda och gripa människor som står bakom detta, säger Mikael Damberg i Expressen TV.

Inrikesministern fokuserar nu på att förstärka polismyndigheten för att få kontroll på våldet.

– Det viktigaste vi gör nu är att öka på polisen. Vi ska ha 10 000 fler polisanställda de kommande åren och det har redan börjat märkas runtom i landet. Bara för några veckor sedan anställdes 550 nya aspiranter, säger han.

Utöver utökade resurser satsar regeringen på att utöka polisens möjlighet att gå igenom datalagring i till exempel mobiltelefoner. Därtill vill man ge polisen större möjlighet att läsa av krypterad information i teknisk utrustning.

Samhället är starkare än gängen och kommer att vinna, säger Mikael Damberg i Expressen TV.

Expressen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Här har 23 av de mest omskrivna sprängdåden skett i Malmö i år. Totalt har 29 sprängdåd skett i staden under 2019 enligt polisens uppgifter.
Under lördagskvällen och natten mot söndagen skedde dessa tre händelser i Malmö.

Boende i Malmö om nattens våld: ”Börjar bli för mycket”

En tonåring skjöts till döds utanför en pizzeria på lördagskvällen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!