Av de 69 som sitter häktade i Malmö är bland annat två män misstänkta för mordet på en 23-årig man som hittades skjuten i en bil i mars i år som kraschat in i en parkerad bil vid Kronetorpsgatan i Malmö. En 22-årig man med skottskador fanns i en lägenhet i närheten. De två häktade männen misstänks för mordförsök på honom. Foto: FRITZ SCHIBLIAv de 69 som sitter häktade i Malmö är bland annat två män misstänkta för mordet på en 23-årig man som hittades skjuten i en bil i mars i år som kraschat in i en parkerad bil vid Kronetorpsgatan i Malmö. En 22-årig man med skottskador fanns i en lägenhet i närheten. De två häktade männen misstänks för mordförsök på honom. Foto: FRITZ SCHIBLI
Av de 69 som sitter häktade i Malmö är bland annat två män misstänkta för mordet på en 23-årig man som hittades skjuten i en bil i mars i år som kraschat in i en parkerad bil vid Kronetorpsgatan i Malmö. En 22-årig man med skottskador fanns i en lägenhet i närheten. De två häktade männen misstänks för mordförsök på honom. Foto: FRITZ SCHIBLI
Polismästare Mats Karlsson avslöjar i en intervju med Kvällsposten att polisen i Malmö tvingas vidta drastiska åtgärder efter att antalet anmälningar slagit i taket. Foto: POLISEN/HELENA RALMARKPolismästare Mats Karlsson avslöjar i en intervju med Kvällsposten att polisen i Malmö tvingas vidta drastiska åtgärder efter att antalet anmälningar slagit i taket. Foto: POLISEN/HELENA RALMARK
Polismästare Mats Karlsson avslöjar i en intervju med Kvällsposten att polisen i Malmö tvingas vidta drastiska åtgärder efter att antalet anmälningar slagit i taket. Foto: POLISEN/HELENA RALMARK
Utredningen av mordet på en 23-åring som sköts ihjäl den 30 mars på Ramels väg är en av de utredningar med misstänkta som sitter häktade och därför kräver resurser. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILMUtredningen av mordet på en 23-åring som sköts ihjäl den 30 mars på Ramels väg är en av de utredningar med misstänkta som sitter häktade och därför kräver resurser. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Utredningen av mordet på en 23-åring som sköts ihjäl den 30 mars på Ramels väg är en av de utredningar med misstänkta som sitter häktade och därför kräver resurser. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Chefsrådman Lennart Strinäs twittrade nyligen att Malmö tingsrätt för tillfället har svenskt rekord i häktningsförhandlingar. I dag sitter 69 personer häktade i Malmö.Chefsrådman Lennart Strinäs twittrade nyligen att Malmö tingsrätt för tillfället har svenskt rekord i häktningsförhandlingar. I dag sitter 69 personer häktade i Malmö.
Chefsrådman Lennart Strinäs twittrade nyligen att Malmö tingsrätt för tillfället har svenskt rekord i häktningsförhandlingar. I dag sitter 69 personer häktade i Malmö.

Poliskrisen – tusentals ärenden läggs på hög

Publicerad

Malmöpolisen står inför en ny allvarlig kris. Högen av anmälda brott har vuxit katastrofalt samtidigt som polisen pressas hårt av fortsatta skjutningar och mord. 

Polisledningen tvingades nyligen vidta drastiska åtgärder.

– Man kommer se färre poliser i yttre tjänst, säger Mats Karlsson, biträdande polismästare i Malmö.

Den 20 september förra året hade Malmöpolisen 7 518 ärenden i så kallad balans, alltså anmälningar som gjorts och som antingen utreds eller ska utredas. Redan den siffran var för hög.

– Vi anser att den ska ligga på runt 6 000 ärenden, säger Mats Karlsson.

Men dit är vägen lång.

Varje onsdag samlas ledningen i POMA, så förkortas polisområde Malmö med sina två lokalpolisområden Norr och Söder, inom polisen. Å ena sidan har Mats Karlsson och hans chef Stefan Sintéus kunnat konstatera att allt fler kriminella och misstänkta anhållits och häktats. Samtidigt har balanserna nått en alltför hög nivå.

Den 20 september i år hade balansen växt till cirka 8 400 ärenden, en nivå som är oacceptabelt hög.

- Vi saknar utredare. Vi måste ha fler. Vi har för få. Nu har man anställt civila utredare och det är jättebra. Men vi måste ha fler. Det räcker inte. Proportionerna mellan antal utredare och annan personal är också med nuvarande situation felaktiga vilket vi korrigerar en period, inte för gott, med dessa åtgärder, säger Mats Karlsson.

Kallas inte till förhör

I lokalpolisområde Norr finns 3 492 ärenden och lokalpolisområde Söder har 2 578.  I dessa ärenden och ärenden på utredningsenheten och utredningsjouren finns till exempel män och kvinnor som rånats, misshandlats, blivit påkörda av en rattfyllerist eller fått sina tillhörigheter stulna vid ett inbrott men som fortfarande väntar på att kallas till förhör.

Antalet anmälningar som gäller sektionen för våld i nära relationer, som även utreder bland annat våldtäkter, har också blivit för högt. I dag har den sektionen 1 099 ärenden. Dit beordras nu utredare.

Men bakom de cirka 8 400 ärenden i Malmöpolisens totala statistik finns inte alltid en människa. Det gäller till exempel 1 000 trafikärenden och ett antal narkotikaärenden som inte har målsäganden som är brottsoffer.

Det finns inte en förklaring till varför Malmöpolisen är inne i en ny kris. En bidragande faktor är det faktum att POMA har ett för svenska förhållande ovanligt högt antal häktade, för närvarande 69 personer.

Rekord i häktningar

Häktade tvingar fram att polisen ovillkorligen måste arbeta intensivt med ärenden, och drar därför alltid mycket personal som i sin tur påverkar andra utredningar som mister utredare. Ibland påverkas även de mest prioriterade utredningarna, morden. Kvällsposten har tidigare rapporterat om hur åklagare gått till hård attack mot polisen när sådana utredningar saknat personal.

Ett mått på hur frihetsberövande påverkar framgick den 21 september när chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt twittrade att domstolen haft flest häktningsförhandlingar i Sverige under tiden januari-augusti. Malmö hade 979 häktningsförhandlingar. Södertörns tingsrätt i Stockholm hade under samma period 928.

För få poliser och 8 400 ärenden

20 september 2016 hade Malmöpolisen 7 518 ärenden.

Målet är att det ska ligga på cirka 6 000 ärenden.

Ett år senare hade antalet anmälningar vuxit till ca 8 400 och tvingar fram drastiska åtgärder.

Polisen delar in ärenden i sektioner. Så här ser fördelningen ut:

Våld i nära relationer: 1 099

Utredningssektionen: 408

Utredningsjouren: 902(dessa ärenden flyttas när en misstänkt häktats).

Lokalpolisområde Norr: 3 492

Lokalpolisområde Söder: 2 578

 

Samtidigt är det också ett mått på Malmöpolisens framgångar mot de kriminella som skjuter, spränger och mördar.

Men det handlar också om vittnen som ännu inte fått möjlighet att berätta vad de sett efter att ha lämnat sina uppgifter, adresser och telefonnummer till polismän.

Grova brott kommer först

Mats Karlsson är väl medveten om att brottsoffer såväl som vittnen ställer berättigade frågor som till exempel varför ingen polis hör av sig och ber dem berätta och lämna information som kan leda till att en gärningsman grips, åtalas och kanske döms.

Han får själv sådana frågor.

 – När de här grova brotten kommer måste vi ta de först. Det tror jag folk förstår. Men när vi är klara, nu ska vi ta ditt ärende, då kommer nästa ärende med frihetsberövande och andra grova brott. Vi kommer aldrig ur det. Tills dess att vi kan få fylla på resursen med utredare så kommer vi inte ur det här. Vi måste få hjälp av någon, säger han.

Men den hjälpen finns för närvarande inte att få utanför Polisregion syd.

Färre poliser på gatan

Därför beslöt nyligen ledningen för POMA att vidta åtgärder.

– Då tar vi det från det enda vi kan ta ta ifrån, och det är den brottsförebyggande verksamheten. Så krasst är det. Vi har redan prioriterat stenhårt inom utredningsverksamheten och nu måste vi också ta bort brottsförebyggande verksamhet från yttre tjänst, säger Mats Karlsson.

Beteckningen brottsförebyggande rymmer mycket, och när Mats Karlsson förklarar vad det betyder är det uppenbart att beslutet är drastiskt.

- Det kommer att påverka de poliser du ser på gator och torg, Fokusgruppernas förmåga att hålla tryck som också jobbar en hel del civilt, spaningsverksamheten ut och till exempel trafikkontroller. Det är hela spannet, säger han.

Fokusgrupperna kan beskrivas som POMAS spjutspets ute på gatorna mot kriminella grupperingar.

- Det vi försöker hålla kvar längst är trycket mot de kriminella som står för skjutningarna i Malmös utsatta områden. Vi har vidtagit denna typ av åtgärder tidigare och vi bibehåller alltid de beslutade miniminivåerna på poliser i yttre tjänst som är beslutade i polisregionen. säger Mats Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag