Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kris för utsatta barn om skolor stänger: ”Riktigt illa”

Enligt statsministern så krävs det en noggrann analys innan beslut fattas om att stänga skolor.
Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN
Nicolas Lunabba, verksamhetsledare Hela Malmö säger att organisationen, som arbetar i socialt utsatta områden, planerar åtgärder ifall ”allt går åt helvete”.
Foto: JENS CHRISTIAN

Beslutet att stänga förskolor och grundskolor på grund av coronaviruset kommer allt närmare.

Elever med föräldrar som har samhällsbärande yrken väntas få stöd.

Men för barn i utsatta områden, där många är beroende av skolmat och en trygg plats, kan stängda skolor leda till djup kris.

– Jag tror vi kommer se desperation hos många, säger Nicolas Lunabba på organisationen Helamalmö som redan serverar frukost i sina lokaler.

Rektorer och lärare i grundskolor har börjat förbereda sig för att sköta all undervisning på distans.

Barn uppmanas att ta hem böcker och material ifall skolorna stänger plötsligt.

Riskerar drabba utsatta ungar riktigt hårt

– Det riskerar att drabba utsatta ungar riktigt hårt. Ekonomiskt, genom att de berövas tidigare garanterade måltider, men också för att föräldrarna har prekära jobb, säger Nicolas Lunabba som är verksamhetsledare för organisationen Helamalmö.

Nicolas Lunabba, verksamhetsledare Helamalmö, säger att skolstängningar kan drabba utsatta barn hårt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Desperation hos många

Helamalmö serverar idag frukost till invånare i Malmöområdet Nydala.

– Vi kommer att se desperation hos många familjer. Och vi snackar inte bara om några enstaka utan potentiellt en stor del av befolkningen, säger Nicolas Lunabba.

– Det riskerar även att drabba många socialt, då flera av de ungar vi är i kontakt med är i desperat behov av kontakt med vuxna utanför familjen. Så ja, det är riktigt illa och vi vet inte vart det tar vägen.

Maria von Bredow, expert på utsatta barngrupper, som för närvarande jobbar som senior utredare på CVE vid Brottsförebyggande rådet, säger att utsatta barn har ett stort behov av trygga vuxna i skolan.
Foto: Privat

Maria von Bredow, expert på utsatta barngrupper som för närvarande jobbar som senior utredare på CVE vid Brottsförebyggande rådet, är orolig.

– Många familjer i utsatta områden bor trångt och har osäkra boendeförhållanden, att som barn tvingas hålla sig inomhus utan möjlighet att gå till skolan, fritidsaktiviteterna eller träffa kompisar är jobbigt, och särskilt svårt om barnet är trångbott och utsatt för våld eller försummelse, säger hon.

”Utsatta för exploatering och försvinna”

Maria von Bredow säger att papperslösa barn, som enligt lag har rätt att gå i skolan men som inte är registrerade någon annanstans, utan skolan mister den enda kontakt de har med samhället.

– Det betyder att vi inte har någon som helst koll på vad som händer med dessa barn. De kan vara utsatta för våld, exploatering men också helt sonika försvinna.

Cecilia Larsson Ståhl, rektor på Rosengårdsskolan, säger att lärarna denna vecka förberett olika scenarion.
Foto: MALMÖ STAD

På Rosengårdsskolan säger rektor Cecilia Larsson Ståhl att lärarna använt sin planeringstid den här veckan till att förbereda för olika scenarion.

– Vi känner oss väl förberedda för digital undervisning, säger hon.

I Stockholm har Länsstyrelsen tagit fram en lista på yrken som räknas som samhällsbärande, där personal kan omfattas av extra barnomsorg i utvalda skolor.

I New York, där skolor stängts, håller skolrestaurangerna i socialt utsatta områden öppet så att barn kan hämta frukost och lunch.

Kommun arbetar med riskanalys

Malmös skolchef Anders Malmquist säger att kommunen just nu håller på med en riskanalys som ska vara klar på måndag.

Sara Wettergren (L), Malmös kommunalråd för skola och utbildning, säger att det arbetas intensivt för att kunna ge 40 000 Malmöelever digital undervisning.
Foto: PRESSBILD

Kommunalråd: ”Arbetas intensivt”

Malmö är den kommun i Sverige som har flest barn som lever i fattigdom. Vart fjärde barn i Malmö beräknas leva i familjer där nettoinkomsten är lägre än hushållets baskonsumtion, enligt Rädda Barnen.

Malmös kommunalråd för skola och utbildning Sara Wettergren (L) vill ännu inte kommentera hur kommunen ska agera om grundskolorna stängs:

Just nu arbetas det intensivt kring att vi ska kunna tillgodose undervisning för Malmös 40 000 grundskoleelever om det kommer ett beslut att växla undervisning från fysiskt till digital. Blir det så kommer vi att hålla en pressträff och försöka besvara de frågor som kan tänkas uppstå”, skriver hon i ett sms.

Smittskyddsexperten i Johan Giesecke i stor intervju.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!