Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminellt mc-gäng etablerat i Sverige

Invigning i Danmark. Dansk polis registrerade alla besökare vid invigningsfesten hos Satudarah MC i Köpenhamn. Enligt svensk polis var flera av medlemmarna i Satudarahs Malmöavdelning där.
Foto: Khan Tariq Mikkel

MC-klubben Satudarah har nu etablerat sig i Sydsverige. Gänget är en global rival till framför allt Hells Angels.

Enligt uppgift till Kvällsposten har Satudarah slagit sig samman med ett annat fruktat Malmögäng.

– Några kommer från La Familia, säger Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalen i Skåne.

MC-gänget Satudarah har nyligen haft invigningsfest i Danmark. Sedan klubben bildades i Holland på 90-talet har den nu spridits över stora delar av Europa. Men det finns även avdelningar i Malaysia och Indonesien.

Gänget är en global rival till framför allt Hells Angels. Dansk och svensk polis kommer att följa utvecklingen noggrant. KvP har tidigare skrivit om gängets Facebooksida för sin svenska verksamhet där de sa sig vara redo för strid: "Om ni dödar en Satudarah-medlem, kommer vi ha ihjäl tio Hells Angels-medlemmar plus en president", stod det på sidan.

Den nya danska avdelningen är, enligt Tormod Christensen vid danska rikskriminalens Nationale Efterforskningscenter, NEC, uppbyggd kring ett kriminellt gäng i en av Köpenhamns norra förorter.

"Visade sig öppet"

- Flera av medlemmarna i danska Satudarah kommer från Vaerebros Hårde Kerne, VHK, säger Tormod Christensen till Kvällsposten.

- Polisen har känt till Satudarah-gänget i Danmark sedan i våras. Men i helgen var det första gången de visade sig öppet med västar här i Danmark.

Är ni oroliga för utvecklingen?

- Nej. Vi är inte oroliga. Men vi är mycket uppmärksamma på det här.

- Vi håller ögonen på både avdelningen och personerna i den, säger Tormod Christensen.

Den avdelning av Satudarah som enligt polisen nu finns i Malmö har en kärna av medlemmar från det kriminella gänget La Familia.

- Det är personer som går ut och in i olika nätverk, säger Petra Stenkula vid länskriminalen i Skåne.

Max tio personer

- Det är max tio personer i kretsen här i Malmö. Och vi har god kontroll på dem. På vilka de är. Några kommer från La Familia. Och några av dem var med på Satudarahs fest i Köpenhamn, säger Petra Stenkula.

Satudarah MC Malmö har inte någon känd lokal ännu. Men avdelningen finns med på Satudarah MC:s internationella hemsida på Internet. Och klubben har en egen sida på Facebook.

Olika västar på samma bild

Det har La Familia Malmö också. Och på denna sida finns personer med Satudarah-västar och La Familia-västar på samma bild.

- Men vad detta betyder vet vi inte egentligen, säger Sven Delin på Skånepolisens kriminalunderrättelseavdelning.

- Men det vi kan se är att de inte syns på gator och torg. Det har vi inte sett än. Vi misstänker att de finns i Malmö nu. Och att de lierar sig med La Familia. Sen om det är en egen Malmöavdelning eller om den är kopplad till Köpenhamnsavdelningen kan vi inte svara på i dagsläget.

I Tyskland finns en avdelning av mc-gänget som tagit namnet Satudarah MC La Familia.

Men enligt Sven Delin är La Familia i Malmö inte en "en-procents-grupp" på samma sätt som de beryktade mc-klubbarna.

- De är mera något av ett lokalt nätverk. Åtminstone här i Malmö, säger Sven Delin.

- De är ingen motorcykelklubb. Detta gör det svårbedömt.

Två gäng medkopplingar till varandra

MC-klubben Satudarah MC grundades i Moorderecht, Holland, 1990. I Holland har klubben omkring 800 medlemmar fördelade på ett 30-tal lokalavdelningar, så kallade chapters. Gänget är en global rival till framför allt Hells Angels.

Gängmedlemmar i Holland har gjort sig skyldiga till klassiska mc-relaterade brott som narkotikahandel, utpressning och vapenhandel.

På kort tid har Satudarah öppnat lokalavdelningar i Spanien, Belgien,Tyskland och nu senast i Danmark och Sverige. De uppges också ha haft planer på att starta i Norge, men av okänd anledning tycks det inte ha blivit av.

Satudarah i Malmö har enligt polisen ett tiotal medlemmar. Flera av dessa kommer från det löst sammansatta gänget La Familia.

La Familia i Malmö är - precis som Værebros Hårde Kerne i Köpenhamn - inte ett mc-gäng och de har enligt polisen inga motorcyklar.

Gruppen kommer ursprungligen från Halmstad.

Polisen betecknar La Familia som "ett kriminellt nätverk". Ett gäng utan fast struktur och där medlemmarna växlar från dag till dag. Och utan samma organisatoriska uppbyggnad som de traditionella mc-gängen.

KÄLLOR: Polisen, EkstraBladet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!