Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminellt gäng värvar på skolor

Flera gånger på sistone har gängmedlemmar avvisats från skolorna i Eslöv.Foto: JENS CHRISTIAN
På sin hemsida redogör Eslövs kommun för problemet och hur för försöken att komma till rätta med det.Foto: SKÄRMDUMP

Det kriminella gänget Loyal to Familia, LTF, försöker rekrytera ungdomar på Eslövs högstadieskolor. Skolorna har flera gånger tvingats avvisa obehöriga från området.

– Några av skolorna i Eslöv har uttryckt oro och kontaktat polisen, säger kommunpolisen Mats G Odestål. 

På sin hemsida bekräftar Eslövs kommun problemen med gänget LTF. Det beskrivs som en situation som har uppstått helt nyligen.

– Skolan är ingen allmän plats utan en arbetsplats för våra elever och personal och där de har rätt att kräva en trygg arbetsmiljö, konstaterar Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef för Barn och utbildning .

– Vi har möjlighet att avvisa obehöriga personer från våra skolor och det har vi också gjort i dessa fall.

Har tillförlitlig information

Kommunpolis Mats G Odestål är tydlig när han redogör för omfattningen av problemet.

– Vi har bekräftat som tillförlitlig information att det kriminella danska nätverket Loyal to Familia, LTF, finns i Eslöv och försöker att rekrytera högstadieungdomar i centrum, säger han.

– LTF finns sedan tidigare i Malmö och Helsingborg och ägnar sig åt stöld, utpressning, narkotikabrott med mera.

Polisen och socialtjänsten håller samtal med de ungdomar som bedöms vara i riskzonen för att bli kontaktade.

Föräldrarna måste hjälpa

– Under dessa samtal informerar vi om vad tidig kriminell verksamhet kan leda till. Under samtalen hjälper vi också föräldrarna i deras samtal med barnen, säger Mats G Odestål.

– Barnen behöver höra även från sina föräldrar att det som kan verka lite häftigt och spännande från början kan leda till att deras liv tar en riktning som de inte kan föreställa sig.

Skånska Dagbladet, som var först med att uppmärksamma problemet med LTF i Eslöv, har pratat med Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd.

Måste reagera mot LTF

Han understryker att de är viktigt att skolor och myndigheter reagerar när unga människor har LTF:s logga på tröjor eller kepsar.

– Då ska man ta kontakt med polisen och kanske skriva en orosanmälan till det sociala eftersom den unge då uppenbart befinner sig i fel miljö, säger Patrik Andersson.

– De tycker kanske det är häftigt i början att dra på sig en tröja. Men när de tröttnar och ska lämna tillbaka tröjan får de betala för att de haft tröjan på sig – eller begå brott för att betala av skulden.