Flera gånger på sistone har gängmedlemmar avvisats från skolorna i Eslöv. Foto: JENS CHRISTIANFlera gånger på sistone har gängmedlemmar avvisats från skolorna i Eslöv. Foto: JENS CHRISTIAN
Flera gånger på sistone har gängmedlemmar avvisats från skolorna i Eslöv. Foto: JENS CHRISTIAN
På sin hemsida redogör Eslövs kommun för problemet och hur för försöken att komma till rätta med det. Foto: SKÄRMDUMPPå sin hemsida redogör Eslövs kommun för problemet och hur för försöken att komma till rätta med det. Foto: SKÄRMDUMP
På sin hemsida redogör Eslövs kommun för problemet och hur för försöken att komma till rätta med det. Foto: SKÄRMDUMP

Kriminellt gäng värvar på skolor

Publicerad
Uppdaterad

Det kriminella gänget Loyal to Familia, LTF, försöker rekrytera ungdomar på Eslövs högstadieskolor. Skolorna har flera gånger tvingats avvisa obehöriga från området.

– Några av skolorna i Eslöv har uttryckt oro och kontaktat polisen, säger kommunpolisen Mats G Odestål. 

På sin hemsida bekräftar Eslövs kommun problemen med gänget LTF. Det beskrivs som en situation som har uppstått helt nyligen.

– Skolan är ingen allmän plats utan en arbetsplats för våra elever och personal och där de har rätt att kräva en trygg arbetsmiljö, konstaterar Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef för Barn och utbildning .

– Vi har möjlighet att avvisa obehöriga personer från våra skolor och det har vi också gjort i dessa fall.

Har tillförlitlig information

Kommunpolis Mats G Odestål är tydlig när han redogör för omfattningen av problemet.

– Vi har bekräftat som tillförlitlig information att det kriminella danska nätverket Loyal to Familia, LTF, finns i Eslöv och försöker att rekrytera högstadieungdomar i centrum, säger han.

– LTF finns sedan tidigare i Malmö och Helsingborg och ägnar sig åt stöld, utpressning, narkotikabrott med mera.

Polisen och socialtjänsten håller samtal med de ungdomar som bedöms vara i riskzonen för att bli kontaktade.

Föräldrarna måste hjälpa

– Under dessa samtal informerar vi om vad tidig kriminell verksamhet kan leda till. Under samtalen hjälper vi också föräldrarna i deras samtal med barnen, säger Mats G Odestål.

– Barnen behöver höra även från sina föräldrar att det som kan verka lite häftigt och spännande från början kan leda till att deras liv tar en riktning som de inte kan föreställa sig.

Skånska Dagbladet, som var först med att uppmärksamma problemet med LTF i Eslöv, har pratat med Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd.

Måste reagera mot LTF

Han understryker att de är viktigt att skolor och myndigheter reagerar när unga människor har LTF:s logga på tröjor eller kepsar.

– Då ska man ta kontakt med polisen och kanske skriva en orosanmälan till det sociala eftersom den unge då uppenbart befinner sig i fel miljö, säger Patrik Andersson.

– De tycker kanske det är häftigt i början att dra på sig en tröja. Men när de tröttnar och ska lämna tillbaka tröjan får de betala för att de haft tröjan på sig – eller begå brott för att betala av skulden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag