Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminellt gäng planerar fest för att visa sin makt

Sent på kvällen fredagen den 15 september stoppades och kontrollerades den här mannen vid Möllevångstorget. Bilden är den första på en medlem av Loyal to Familia i Malmö.
I det här området i Malmö planerar det kriminella gänget att hålla en stor fest, enligt uppgift på en känd svartklubb.Foto: GISELA SVEDBERG
Petra Stenkula, chef för utredningsenheten grova brott i region Syd Malmö, har sett flera olika lösa konstellationer av gäng bildas för att försvinna efter en kort tid.Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Här på Nörrebro i Köpenhamn har LTF sitt fäste. Gängets medlemmar har bland annat skjutit mot andra i det här området.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Det kriminella gänget Loyal to Familias närvaro i Skåne blir allt tydligare.

Flera källor uppger att gänget planerar att ordna en fest i en lokal i Malmö för att visa sin makt. I dag häktades en dansk man med anknytning till gänget – misstänkt för att ha skottskadat en svensk kvinna i Köpenhamn.

Skottlossningen i Köpenhamn visar åter det danska gänget Loyal to Familias benägenhet att ta till dödligt våld. Till exempel har gängets ledare,  Shuaib ’Shebi’ Khan, avtjänat ett åtta år långt fängelsestraff för att ha huggit ihjäl en 21-årig man.

Loyal to Familia, ofta förkortat till LTF, har enligt polisen i Köpenhamn varit involverade i flera skjutningar. Skjutningarna och mordförsöken har främst varit riktade mot andra kriminella gäng.

LTF:s närvaro i Skåne markerades tydligt för en kort tid sedan när en man med en tröja och texten Loyal to Familia Sweden kontrollerades av en polispatrull i Malmö när han befann sig vid Möllevången i Malmö.

LTF försöker göra sin närvaro tydlig

Nyligen stoppades tre andra män, två bosatta i Malmö och en på annan ort i Skåne, av en polispatrull vid en kontroll. Poliserna ansåg då att de kunde kopplas till LTF, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Samtliga tre är kända sedan tidigare av polisen.

Petra Stenkula, chef för utredningsenheten grova brott i Region syd, vill inte kommentera uppgifter om enskilda personer. Men det faktum att LTF försöker göra sin närvaro tydligare genom att till exempel sprida uppgifter att gänget planerar en fest i Malmö är ingen större överraskning.

– Vi arbetar aktivt med att slå bort den här typen av konstellationer. De uppstår i olika former och består ofta av samma personer som tidigare tillhört andra gäng, säger hon.

Långa fängelsestraff

Det holländska mc-gänget Satudarahs försök att etablera sig i Skåne är ett sådant exempel. Gängets ledning i Holland gick så långt att man skickade över en medlem från Holland för att indirekt styra etableringen i Malmö. Vad varken holländaren eller de nya skånska medlemmarna förstod var att polisen hade inlett en operation mot dem. Holländaren dömdes senare tillsammans med Satudarahs Malmöpresident till långa fängelsestraff, efter att ha fällts för bland annat grovt narkotikabrott.

I samband med rättegången kom ett antal personer iförda västar med Satudarahs emblem. Västarna var enligt uppgift så färska att färgerna var kletiga.

– Ofta är de här nya konstellationerna inte alls lika organiserade som de mer etablerade, konstaterar Petra Stenkula.

Inträdeskraven är till exempel inte i närheten av vad Hells Angels och Bandidos kräver.

 

LÄS MER: Danska gängkriget på väg mot Sverige 

 

Fest i svartklubb

Malmöpolisens tillslag mot Satudarah var visserligen tekniskt sett komplicerat men i sak relativt enkel - i stort sett samtliga medlemmar var välkända av polisen och nogsamt registrerade och kartlagda. Det framgick bland annat av förundersökningen.

Ryktet om att LTF i Malmö planerar hålla en stor fest har funnits en längre tid. Festen ska enligt Kvällspostens källor hållas på en känd svartklubb i Malmö, i ett område känt som tillhåll för tungt kriminella Malmöbors fester, som ofta pågår fram till kl 5 på morgonen.

KvP: Varför har gängen de här festerna?

– De gör det för att visa upp sig, speciellt för nyetablerade. De bjuder in sina vänner, kanske kommer ett antal danskar. Man bjuder in vänner som man är intresserad att värva över, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.

Finns det något konkret om att de ska ha en fest?

– Det är ingenting som talar emot att de ska ha en fest, men samtidigt har vi väldigt bra koll. Det ryktet  har florerat ihärdigt de senaste månaderna, vi får ju information hela tiden. Det skulle ha hänt ett par gånger, och när vi får indikationer på att det händer mannar vi upp för det, säger Patrik Andersson.

LTF-man häktad

I går häktades den 26-årig man som enligt dansk polis har anknytning till LTF, skriver EkstraBladet. Han greps sent på måndagskvällen i stadsdelen Nörrebro i Köpenhamn misstänkt för att ha avlossat minst 11 skott med en pistol. En kula träffade en svenska och hennes tillstånd uppges nu vara stabilt.

26-åringen var enligt polisen drogpåverkad. I hans hem hittades kläder med LTF:s emblem och en skottsäker väst.