Kronofogden har samlat in föremål till ett värde av 80 miljoner kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅNKronofogden har samlat in föremål till ett värde av 80 miljoner kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronofogden har samlat in föremål till ett värde av 80 miljoner kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten", säger Katarina Erman. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL"Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten", säger Katarina Erman. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
"Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten", säger Katarina Erman. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Kronofogdens beslag – 80 miljoner kronor

Publicerad

Hela 80 miljoner kronor har Kronofogden beslagtagit under 2017.

Allt från bilar och bitcoins till konstverk och pengar utmäts av myndigheten – och Skåne utgör en stor del av summan.

– Det ska inte vara roligt att vara kriminell, säger Katarina Erman, teamchef för Kronofogdemyndighetens enhet för specialindrivning i Malmö och Göteborg till SVT.

Värdeföremål och pengar från kriminell verksamhet motsvarande 80 miljoner kronor – så mycket har Kronofogden kunnat ta i beslag år 2017, visar nya siffror. Skåne utgör en betydande del av summan, rapporterar SVT.

När kriminella sitter på skulder till staten, företag eller andra aktörer går Kronofogden in och agerar. Genom att beslagta pengar eller värdeföremål hos den skuldsatta kan de slutligen lyckas driva in skuldsumman.

– Det kan vara smycken, bilar, pengar och motorcyklar. Konst och bitcoins är också attraktivt bland kriminella eftersom man kan handla detta anonymt och då kan vi inte spåra brottslingarna, säger Katarina Erman, teamchef för Kronofogdemyndighetens enhet för specialindrivning i Malmö och Göteborg till SVT.

Nytt rekord

2017 års siffra på 80 miljoner utgör ett rekord. Året innan beslagtogs värdefulla föremål för 78 miljoner kronor.

De summor som utmäts av Kronofogden går till att betala skadestånd till brottsoffer, bland annat.

Året 2017 visade sig bli ett rekordår.Foto: TOMAS LEPRINCE / TOMAS LEPRINCE KVP

– På Sweden Rock-festivalen hittade vi en motorcykel som var värd 200.000. Det är inte okej att åka runt i en motorcykel för 200.000 när man har skulder till ett brottsoffer för skadestånd, säger Katarina Erman.

"Ska inte vara roligt att vara kriminell"

För att bekämpa brottsligheten i Sverige samarbetar Kronofogden med andra myndigheter, så som Tullverket, polisen och Försäkringskassan.

Samarbetet mellan de olika myndigheterna anses vara avgörande för att bekämpa den organiserade brottsligheten – även om man som privatperson kan hjälpa till genom att tänka efter.

– Alla måste hjälpas åt med det här arbetet för att stoppa den utveckling vi har i Sverige. Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten. Det ska inte vara roligt att vara kriminell.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag