Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronofogdens beslag – 80 miljoner kronor

Kronofogden har samlat in föremål till ett värde av 80 miljoner kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten", säger Katarina Erman.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hela 80 miljoner kronor har Kronofogden beslagtagit under 2017.

Allt från bilar och bitcoins till konstverk och pengar utmäts av myndigheten – och Skåne utgör en stor del av summan.

– Det ska inte vara roligt att vara kriminell, säger Katarina Erman, teamchef för Kronofogdemyndighetens enhet för specialindrivning i Malmö och Göteborg till SVT.

Värdeföremål och pengar från kriminell verksamhet motsvarande 80 miljoner kronor – så mycket har Kronofogden kunnat ta i beslag år 2017, visar nya siffror. Skåne utgör en betydande del av summan, rapporterar SVT.

När kriminella sitter på skulder till staten, företag eller andra aktörer går Kronofogden in och agerar. Genom att beslagta pengar eller värdeföremål hos den skuldsatta kan de slutligen lyckas driva in skuldsumman.

– Det kan vara smycken, bilar, pengar och motorcyklar. Konst och bitcoins är också attraktivt bland kriminella eftersom man kan handla detta anonymt och då kan vi inte spåra brottslingarna, säger Katarina Erman, teamchef för Kronofogdemyndighetens enhet för specialindrivning i Malmö och Göteborg till SVT.

Nytt rekord

2017 års siffra på 80 miljoner utgör ett rekord. Året innan beslagtogs värdefulla föremål för 78 miljoner kronor.

De summor som utmäts av Kronofogden går till att betala skadestånd till brottsoffer, bland annat.

Året 2017 visade sig bli ett rekordår.
Foto: TOMAS LEPRINCE / TOMAS LEPRINCE KVP

– På Sweden Rock-festivalen hittade vi en motorcykel som var värd 200.000. Det är inte okej att åka runt i en motorcykel för 200.000 när man har skulder till ett brottsoffer för skadestånd, säger Katarina Erman.

"Ska inte vara roligt att vara kriminell"

För att bekämpa brottsligheten i Sverige samarbetar Kronofogden med andra myndigheter, så som Tullverket, polisen och Försäkringskassan.

Samarbetet mellan de olika myndigheterna anses vara avgörande för att bekämpa den organiserade brottsligheten – även om man som privatperson kan hjälpa till genom att tänka efter.

– Alla måste hjälpas åt med det här arbetet för att stoppa den utveckling vi har i Sverige. Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten. Det ska inte vara roligt att vara kriminell.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!