Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella ungdomsgäng sprider skräck i staden

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I oktober kallades polis till ett bibliotek efter ett urartat bråk.

I december knivskars en 15-åring.

I mars stängdes ortens fritidsgård efter upprepade hot mot personal och ungdomar.

Nu kraftsamlar Trelleborg för att få ner ungdomskriminaliteten – och polisen riktar kritik mot att flera av personerna släppts under tiden de väntar på att domar ska träda i kraft.

– Det är grupper med mellan 30-50 personer. Vissa av dem är redan etablerade kriminella nätverk, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis.

Trelleborg har den senaste tiden haft stora problem med ungdomskriminalitet. Under ett halvår har en 15-årig pojke knivskurits, polis larmats till bibliotek, en ungdomsgård stängt och en skolturnering i fotboll ställts in efter grova hot. 

De som gjort sig skyldiga till den stökiga situationen är, enligt polisen, lokala ungdomsgäng. 

Nu har kommun, polis, skola och andra lokala instanser bestämt sig för att kraftsamla – för att tillsammans få bukt med den ökade kriminaliteten och stöket. 

– Det är grupper med mellan 30-50 personer. Vissa av dem är redan etablerade kriminella nätverk medan andra bara är ungdomar på glid, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg. 

För att komma till bukt med problemet jobbar polisen med att så kallat "avanonymisera" gängen av ungdomar.

– Vi går fram och visar att vi finns och pratar med ungdomarna. De är oftast trevliga men så finns det ju de som redan är grovt kriminella, de gillar ju inte att prata med polisen, fortsätter Rindborn Grahl. 

Rekryterar grundskoleelever

Ungdomarna som är grovt kriminella är en liten grupp om ungefär fem-sex personer. De är aktiva och mycket handlar om bland annat narkotikaförsäljning och våldsamma bråk, som i vissa fall slutat i knivskärning. Några av ungdomarna – som polisen kartlagt – är dömda och inväntar att fängelsedomen ska träda i kraft, men har under tiden släppts ur häktet. 

Detta trots att de enligt polisen bedöms vara våldsbenägna.

– Det är olyckligt att de är utsläppta. Vet man att någon fortsätter med ett brottsligt beteende ska de sitta kvar i häktet. Jag kan bara konstatera att det är väldigt illa, säger Mats Rindborn Grahl.

Hur upplever du kriminaliteten i Trelleborg?Ulrika Wallin, 25 år, boendestödjare– Jag har anhöriga och bekanta som har drabbats och man går inte ute på samma sätt. En bekant var med och hjälpte en som blev skjuten utanför församlingshemmet.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Hur upplever du kriminaliteten i Trelleborg?Sara Ollesdotter, 35 år, fritidspedagog.– Jag har inte märkt av så mycket men det skrivs mer om det i massmedia. Men jag tänkte mer på det när fritidsgården stängdes men jag rör mig obehindrat i Trelleborg.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Hur upplever du kriminaliteten i Trelleborg?Leif Malmros, 62 år, sjukpensionär, f.d maskinoperatör.– Samhället har blivit sämre. Jag har en bekant som blev nedslagen och rånad vid en bankomat. Om man är ute sent på kvällen ser man en massa gäng. En annan bekant blev också rånad. Det är stor skillnad, man vågar inte gå ut längre.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Förutom att begå brott försöker de gängkriminella ibland rekrytera ungdomar så långt ner i åldern som grundskolan. 

Vad gör barn som är så unga?

– De kan göra allt möjligt. Langa narkotika, förmedla kontakter och sälja alkohol och stöldgods, säger han. 

Kameraövervakning i skola

I mars ställdes en fotbollsturnering in på Söderslättsgymnasiet, på grund av hot och bråk. Eleverna påverkas också av stöket på stan, något som Anders Wramnell, rektor på skolan ser allvarligt på. 

– Vi är en skola och vi står för bildning. Samtidigt har vi ett ansvar gentemot eleverna, att de ska känna sig trygga när de är i skolan, säger han.

Anders Wramnell är rektor på Söderslättsgymnasiet.Foto: Privat

Han berättar att de har kameraövervakning på alla offentliga platser i skolan och både lärare och elever har passerkort för att komma in på skolans område. Problemet med de stökiga ungdomarna tror han till viss del är vuxnas inställning. Han förtydligar också att det handlar om en liten grupp och långt ifrån alla.

– Folk kan kalla det "ungdomsoförstånd", men grova hot och knivskärningar kan inte bortförklaras, säger han.

Nya trygghetsvärdar

Nu har både kommun, skola och polis gått ihop för att åtgärda problemet gemensamt. 

– De omedelbara åtgärderna var att ta bort alla buskar och plankor för att öppna upp fritidsgården och gör den mer öppen. Men sen måste man identifiera personerna och prata med ungdomarnas föräldrar, säger Torbjörn Karlsson (S), kommunalråd i Trelleborg.

Torbjörn Karlsson är kommunalråd i Trelleborgs kommun.– Det känns jättemärkligt med ordningsvakter på fritidsgården. Men det finns ungdomar som är gränslösa och då måste säkerheten förbättras, säger han Foto: Trellebors kommun

För att minska stöket ska det också sättas in trygghetsvärdar, något som grannkommunerna Svedala och Lomma redan gjort. Värdarna ska finnas där som en extra vuxen och skapa en relation med ungdomarna. Det har också satts in ordningsvakter på både bibliotek och fritidsgården Gasverket, som under en period också stängdes under kvällstid.

– Det känns jättemärkligt med ordningsvakter där. Men det finns ungdomar som är gränslösa och då måste säkerheten förbättras, säger Torbjörn Karlsson.

Varför det är just Trelleborg som är drabbat säger Mats Rindborn Grahl beror på en pågående trend. Dåliga förebilder, som ofta är kriminella, drar till sig andra individer som tillsammans bidrar till ordningsstörningarna. Polis har också pratat med medborgarna i staden, som känner sig otrygga. 

– Flera pensionärsföreningar är grannar med Gasverket och de har uttryckt oro inför att vistas runt området. Det kan vi ju aldrig acceptera, säger Mats Rindborn Grahl. 

 

Tidslinje, detta har hänt:

Den 30 oktober rapporterade 24Trelleborg att polis blivit kallad till stadens bibliotek. Anledningen var att en grupp ungdomar betett sig hotfullt och stört besökare i lokalen. 

–  Till slut kom en väktare och skulle säga till dem. Men de hånade honom bara och omringade honom. Jag trodde först att de skulle gå på honom, men när han sa till dem igen så började de springa runt på hela biblioteket. En ställde sig framför oss och började hånle, berättar en anonym kvinna för 24Trelleborg.

Efter händelsen gick hon därifrån och mötte polisen i dörren. 

 

Den 2 november skriver Lokaltidningen i Trelleborg att anställda på samma bibliotek fått gå emellan och stoppa en misshandel. Efter händelsen sattes väktare in. 

– Det är ett arbetsmiljöproblem för våra anställda. Vi har barn och unga som en prioriterad målgrupp, men vi måste få chans att ta hand om dem utifrån våra förutsättningar, säger Michael Nordberg, bibliotekschef, till Lokaltidningen Trelleborg.

 

Den 27 december hittas två ungdomar skadade på Gasverksgatan i Trelleborg. En av dem är en 15-åring som har knivskurits. Skadorna ska ha skett i och med ett stort ungdomsbråk. Den stickskadade pojken fördes till sjukhus med allvarliga skador med en punkterad lunga. Två män anhölls kort efter dådet i sin frånvaro. 

 

Den 6 mars stänger fritidsgården Gasverket under kvällstid. Orsaken är bland annat att anställda blivit hotade och känt sig otrygga på jobbet. När fritidsgården valde att stänga under kvällstid hade många i personalen fått sina däck sönderskurna. Det hade också förekommit allvarliga hot, slagsmål och vapen i form av knivar och ett flertal gånger larmades polisen. 

 

Den 23 mars ställs fotbollsturneringen Trippelbollen, som årligen hålls på Söderslättsgymnasiet, in. Anledningen är ökat hot och bråk bland olika grupper. 

– Vi har gjort en riskanalys och utifrån det bestämt oss för att ställa in årets turnering. Skolan har ett ansvar gentemot både elevers och lärares säkerhet. Vi hade kunnat ta in ordningsvakter men har valt att avstå och i stället ställa in, sa Anders Wramnell, rektor på skolan.