Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella som ska utvisas släpps på grund av platsbrist

Polisen Leif Fransson är, precis som många kolleger, frustrerad över situationen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Leif Fransson, operativ chef, rörliga kontrollgruppen vid gränspolisen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Regeringen vill att fler utvisade ska lämna Sverige.

Men Kvällsposten kan nu avslöja att polisen tvingats släppa personer som blivit omhändertagna, på grund av platsbrist på Migrationsverkets förvar. 

Flera av dem hade spärrats av andra länder för allvarliga brott.

– Det är frustrerande att vi arbetar i onödan, säger gränspolischefen i Malmö Leif Fransson.

Minst en av de personer som nu är på fri fot greps vid en gränskontroll. Polis upptäckte att han spärrats av andra länder, däribland Belgien. Det kan innebära att man bedömt att han gjort något så pass graverande att inget annat Schengenland bör ta emot honom.

De uppgifter Kvällsposten kommit över gäller bland annat tre män. Samtliga hade fått utvisningsbesked och skulle till Migrationsverkets förvar men släpptes av polis i februari på grund av platsbrist på myndighetens förvar:

# En 21-åring som dömts till utvisning för narkotikabrott.

# En 37-åring som spärrats av Belgien.

# En 41-åring som spärrats av Italien.

– De har satts i en taxi som betalats av Migrationsverket, i hopp om att de själva ska söka upp myndigheten, säger Leif Fransson, operativ chef på rörliga kontrollgruppen i Syd.

Enligt polisen är detta inte ovanligt.

– De som jobbar här känner en stor frustration speciellt när sådana som spärrats av andra länder släpps. Det finns en grund för varför man är spärrad, påpekar Leif Fransson.

Istället för att de utvisningshotade hålls i förvar måste polisen hålla personerna under uppsikt.

– Det är en chimär. De går fritt. Vi kan inte följa efter dem, erkänner Leif Fransson.

Migrationsverket poängterar att antalet platser på förvar är en politisk fråga och att polisen är de enda som kan besluta om att utvisningsdömda sätts i eller släpps ut ur förvar. Enligt Leif Fransson pressas dock polis att släppa personerna av Migrationsverket, på grund av bristen på förvarsplatser.

På Migrationsverket vill man inte kommentera de enskilda ärendena men myndigheten bekräftar att det har saknats lediga förvarsplatser.
Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS

Migrationsverket bekräftar

På Migrationsverket vill man inte kommentera de enskilda ärendena men myndigheten bekräftar att det har saknats lediga förvarsplatser.

– Migrationsverket har idag 357 platser på förvaren i landet. Under hösten år 2016 utökades förvaren med 100 platser. Enligt vår skrivelse till regeringen gör vi en bedömning att det behövs 420 platser i normalläge och 120 beredskapsplatser.

– Vi arbetar med att ta fram fler platser och ska återrapportera till regeringen i sommar, säger Migrationsverkets presskommunikatör Lisa Danling.

Det stämmer alltså att ni tvingats släppa personer från förvar på grund av platsbrist?

– Ja det är riktigt. Formellt har vi beslutat om uppsikt i stället för förvar i några förvarsärenden där Migrationsverket är handläggande myndighet. Förvarsplatsen har då i stället belagts med ett förvarsärende där polisen är handläggande myndighet, säger hon.

I onsdags presenterade Regeringen åtgärder för att personer med avvisningsbeslut ska lämna Sverige. Migrationsverket räknar med att 33 000 personer kommer att avvika de närmaste tre åren
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Gränspolisen skeptisk 

I onsdags presenterade Regeringen åtgärder för att personer med avvisningsbeslut ska lämna Sverige. Migrationsverket räknar med att 33 000 personer kommer att avvika de närmaste tre åren.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) vill bland annat ge polisen ökade möjligheter att göra inspektioner på arbetsplatser.

Gränspolisen är skeptisk.

– Det man vill att vi gör, den verkligheten finns inte idag. Du kan säga att 10 000 fler poliser ska göra detta arbete, men det spelar ingen roll hur många vi är om personerna vi griper genast släpps. säger Leif Fransson.

– Just nu är det tomt prat. Så länge verktygslådan inte utökas saknar vi en konsekvent linje.


VAD ÄR FÖRVAR?

På förvaren finns både asylsökande och kriminella personer som ska avvisas efter att ha avtjänat straff. De är till för att en utvisningshotad person inte ska gömma sig innan avvisningen verkställs. Förvaren används också om det behövs för att utreda en persons identitet.

Här finns förvar idag:

I slutet på förra året ökade Migrationsverket antal förvarsplatser, från 257 till 357 på fem orter: Åstorp, Märsta, Göteborg, Gävle och Flen.

För att hitta fler platser satte man helt enkelt fler sängar i lokaler, som därmed blev mer trångbodda, och genom att en korridor i ankomstboendet i Märsta gjordes om till förvar.

Här vill Migrationsverket ha nya förvar:

I framtiden vill Migrationsverket ha förvar även på andra order. Exempelvis i Luleå och Östersund och nära flygplatsen i Arlanda.