Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella söker hjälp – vill inte bli skjutna

Glen Sjögren, en av Malmös mest erfarna poliser anser att satsningen Sluta skjut är ett projekt som fungerar. Även de kriminella har börjat tröttna på det dödliga våldet.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Anna Kosztovics från konsultationsteamet och delprojektledare i Sluta skjut möter kriminella som är utbrända och vill lämna det kriminella livet.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Just nu pågår i Malmö två mordrättegångar som är kopplade till kriminella nätverk i Malmö. Bilden tagen vid Censorsgatan där en man sköts ihjäl för två år sedan.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

En ung man ligger i sin säng. Han vågar inte gå ut men bär skyddsvästen även inomhus. Han är en av de kriminella i Malmö som riskerar att bli mördad. På tre år har 26 Malmöbor skjutits ihjäl.

– Många är utbrända av kriminalitet och kan ofta inte lita på någon, säger Anna Kosztovics. delprojektledare i Sluta skjut.

Satsningen har pågått i drygt ett år och budskapet börjar nå fram även till det tyngsta kriminella. Målet är att nå så många som möjligt - innan det är för sent.

Sluta skjut är en metod som skapats i USA och använts framgångsrikt där. Efter ett studiebesök i USA beslöt Malmöpolisen att börja använda metoden. Polisen i Malmö är först i Sverige att använda GVI,  Group Violence Intervention, som det heter i USA. Metoden går ut på att söka upp kriminella men också de som finns i kretsen kring olika kriminella nätverk.

I dessa möten träffar de på enskilda som känner en uppgivenhet.

– Många är utbrända av kriminalitet och kan ofta inte lita på någon, säger Anna Kosztovics från konsultationsteamet och delprojektledare i Sluta skjut.

Det är en förklaring till varför det i dag finns unga män i Malmö som helt enkelt inte vågar gå ut. Men också till att ett 20-tal valt att inleda den process det innebär att lämna ett kriminellt liv. Det är dessutom ett faktum att det cirkulerar dödslistor i Malmös undre värld. 

Mordstatistiken som skrämmer

Statistiken ger en mer handfast förklaring till varför allt fler i kriminella kretsar upplever att de kan bli skjutna till döds. Under 2018 mördades 12 personer i Malmö, och 14 skadades vid skjutningar. Det är Malmöpolisens egen statistik. Under 2017 sköts 7 personer och 35 blev skottskadade. 2016 mördades 7 personer med skjutvapen och 31 blev skottskadade.

På tre år har alltså 26 personer i Malmö skjutits ihjäl och 80 fick skottskador. Det är mot den bakgrunden som Sluta skjut inleddes.

Glen Sjögren är polis med mer än 40 års av erfarenhet och kan Malmös kriminalitet. Han är en av de poliser som tillsammans med Malmö stad, Kriminalvården och det som kallas för konsultationsteamet ingår i Sluta skjut.

- Jag har jobbat ute på gatan i över 20 år. Jag har aldrig sett att det fungerat så bra som detta, säger Glen Sjögren.

Det som fungerar bra är bland annat samtalen med de som man söker upp eller kallar till möten så kallade call in. Två sådana möten har hållits. Det första hölls i oktober förra året. Det andra hölls i går. Båda gångerna träffades man på MFF-stadion.

De som kallas är personer som står under övervakning av frivården, antingen för att de har skyddstillsyn eller är villkorligt frigivna. Vid dessa möten har de fått ett budskap.

Budskapet som ska stoppa våldet

”Samhället tolererar inte att konflikter löses med våld och de som använder sig av vapen eller annat grovt våld kommer att få alla samverkande organisationers ögon på sig samtidigt.”

Samverkande organisationer är till exempel Kronofogden och Skatteverket men också poliser i yttre tjänst som genomföra riktade kontroller mot de som väljer att fortsätta vara kriminella.

– Vi har nolltolerans. Uppmärksamhet gör att det är mycket svårare att begå kriminella handlingar och har fungerat väldigt bra, konstaterar Glen Sjögren.

Ett annat budskap är att de som vill erbjuds hjälp att lämna det kriminella livet. Syftet är att de som varit med på dessa möten ska sprida det vidare. Samma buskap lämnas vid enskilda möten när poliser tillsammans med konsultationsteamet säker upp även tungt kriminella på gatan och i hemmet.

– Vi kan besöka både de som är offer eller de som kan tänka sig begå en hämnd. Man får samma budskap, säger Glen Sjögren.

Det kallas för Custom notification.

Färre skjutningar

Det faktum att en person är tungt kriminell utesluter inte att denne kan vara artig och bjuda på kaffe eller te om kontakten tas på rätt sätt.

– De kriminella har börjat tröttna på våldet, säger Glen Sjögren.

För närvarande sitter 99 personer häktade i Malmö och 31 av dessa sitter för grova våldsbrott. En bidragande orsak är flera framgångsrika utredningar av mord och grova våldsbrott. Men också att flera kriminella nätverk slagits ut efter att ha åkt fast för bedrägerier med bank-ID.

Facit syns i statistiken. Sedan första mötet, ett så kallat call in, den 11 oktober förra året och fram till den 31 mars i år har en person skjutits ihjäl i Malmö.