Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella ligor utnyttjar ungdomars bankkonton

Den 9 april häktades tre Malmöbor som misstänks vara huvudmän i en omfattande bedrägerihärva med bank-ID.
Foto: Fritz Schibli

I utredningarna av flera bedrägerier med bank-ID förekommer ungdomar som misstänks för att ha låtit bedragare använda deras bankkonton. I en härva har ett stort antal ungdomar hjälpt bedragarna att få ut 100 000-tals kronor.

Ungdomarna riskerar åtal men också att bli spärrade hos bankerna och få sina konton avslutade.

I polisiära sammanhang kallades den som hjälper bedragare att slussa ut offrens pengar för målvakter. Åklagare och domstolar kallar brottet för penningtvätt vilket också tydligt förklarar vad det handlar om - att tvätta pengar som åstadkommits genom brott rena från spår som gör att den slutlige mottagaren kan knytas till brottet.

– Vi har mycket lätt att spåra misstänkta målvakter eftersom pengarna går in på deras bankkonton, säger Jan Olsson vid NBC, Nationellt bedrägericentrum.

Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericentrum varnar för att låna ut sitt bankkonto. Den som gör det kan medvetet eller omedvetet hjälpa bedragare och riskerar åtal.
Foto: BROTTSCENTRALEN

I flera utredningar av penningtvätt som Kvällsposten gått igenom är en sak uppenbar, målvakterna avslöjas alltid enkelt, och obarmhärtigt.

Bortförklaringar hjälper sällan. Åklagarna och domstolarna resonerar oftast som så att målvakten faktiskt borde insett att om en person ber någon ta emot till exempel en halv miljon på sitt konto under en viss tid så är det rimligt att undra varför, och vägra medverka.

LÄS MER: Folke, 70, blåstes av bank ID-bedragarna 

Ungdomarna riskerar åtal men också att bli spärrade hos bankerna.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Bankerna har full insyn

Effekten kan förutom risken för åtal bli ytterligt besvärande för en privatperson. Bankerna bistår nämligen polisen med att spåra målvakter, och har detaljkunskap om vad som sker på kunders konton.

Den som misstänks för penningtvätt kan mer eller mindre utan förvarning, beroende på bankernas interna rutiner, bli spärrad som kund och i ett slag mista sitt bankkonto och tillgången till Swish samt möjlighet att ha ett vanligt bankkort.

– Om man missbrukar bankens produkter eller villkor så finns det risk att vi avslutar kundens tjänster, säger Anette Ringius, presskontakt på Swedbank.


LÄS MER: Så fungerar Swish – svar på de vanligaste frågorna 


Nyligen väcktes ett åtal i Malmö där åklagare och polis tydligt markerat mot en kakelsättare som uppgett att han bara hjälpt en kompis. Samme person berättar i förhör att hans bankkonto men också bank-ID nu avslutats av banken.

Den risken löper inte den slutlige mottagaren som ska ha pengarna och på det här sättet använder andras bankkonton. Denne  är också oftast den som planerat och genomför brott som till exempel de flera hundra bedrägerier med bank-ID som polisen varnat för sedan förra hösten.

Offren har bland annat lurats logga in på sin internetbank.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trovärdiga bedragare

Bedrägerierna har gått till så att privatpersoner fått ett samtal där uppringaren som är mycket trovärdig presenterat sig med namn och uppgett sig vara polis eller banktjänsteman som upptäckt att den som ringts upp utsatts för ett bedrägeri som bara kan stoppas på ett sätt - att logga in på sin internetbank.

En annan variant är att den som ringer säger sig arbeta på Blocket.

Bedragaren har antingen under samtalet eller genom att ha kontaktat offret i förväg lyckats ta reda vilken bank han eller hon har.

Den som får samtalet uppmanas nämligen att logga in på sitt bankkonto med sitt mobila bank-ID, eller bankdosa. Vad denne inte förstår att är personen i telefonen är en bedragare som redan startat en inloggning i offrets bank. Utan att inse vad som sker hjälper offret bedragaren att få kontroll över bankkontot genom att skriva in sin kod på inloggningen till sitt Bank-ID eller lämna ut sifferkoden som skapas av bankdosan.

Det gör att bedragaren kan tömma offrets konto på pengar som skickas vidare till just målvakterna.

Här köper en man euro för 158 500 kronor av ett växlingskontor på Kastrup. Pengarna kommer från ett bedrägeri och mannen åtalades senare för penningtvätt. Samma metod använder bland annat målvakterna i bedrägerierna med bank-ID. Pengarna som stulits från offrens konto tvättas genom att målvakterna omvandlar bytet till kontanter.
Foto: POLISEN

Köpte Rolex för 120 000 kronor

Polisen i Malmö har på kort tid slagit till mot två grupperingar som misstänks ha legat bekom ett antal av de bedrägerier med bank-ID som avslöjats under senare tid. Den sammanlagda summan av bedrägerier av den här typen uppskattas enligt uppgift till Kvällsposten till cirka 50 miljoner kronor. SVT har senare också fått samma information.

För att kunna hantera stora belopp måste bedragarna ständigt skaffa fram ett stort antal målvaktare som under en kortare eller längre period har offrens pengar på sina konton.

I en av utredningarna som leds av chefsåklagare Pär Andersson i Malmö är naturliga skäl målvakterna i fokus, förutom huvudmännen.

Chefsåklagare Pär Andersson.
Foto: SANNA DOLCK

 – Sedan finns det sannolikt målvakter, sådana som har tagit ut pengarna, som vi vill förhöra kring det här, berättade Pär Andersson den 9 april för Kvällsposten när tre misstänkta huvudmän i en omfattande bedrägerihärva med bank-ID häktades av Malmö tingsrätt.

METODERNA

Målvakterna uppdrag är hjälpa bedragarna att slussa offrens pengar vidare. Metoderna skiftar.

• Målvakterna tar ut pengarna på bankomat. Det har dock sina begränsningar efter banker har tak för hur mycket en kund ta ut på bankomat under en viss tid.

• En annan metod är att målvakterna köper kryptovalutan Bitcoin. 

• En tredje vanlig form av penningtvätt är att målvakterna får order att köpa dyra klockor, oftast Rolex, som sedan överlämnas till bedragarna. I en annan härva köpte en misstänkt exklusiva klockor för en halv miljon kronor.

• Vanligt är också att gå till växlingskontor och köpa euro. En sådan transaktion övervakas av växlingskontor som bland annat filmar alla kunder.

Kompisgäng blev målvakter

Kvällsposten har genom samtal med ett stort antal personer och källor kunnat identifiera en metod som varit vanlig i ett antal av bedrägerierna med bank-ID - ungdomar har värvats till att bli målvakter.

– Min son fick erbjudande att ta emot mycket stora belopp på sitt bankkonto som han i sin tur skulle överlämna i kontanter till en hantlangare åt misstänkta bedragare, säger en förälder som Kvällsposten talat med.

Folke Nordell, 70, lurades av en bedragare som låtsades ringa från Blocket att använde sitt bank-ID. Han förlorade 120 000 kronor.
Foto: PRIVAT

I samma kompisgäng finns ett större antal ungdomar som på samma sätt fått men också accepterat erbjudande om att få några tusenlappar mot att de tog emot pengar från bedrägerier med bank-ID och tog ut i kontanter åt bedragarna.

– Det är många ungdomar som är indragna i det här, uppger en källa för Kvällsposten.

Jan Olsson vid Nationellt bedrägericentrum bekräftar att det i utredningar av penningtvätt förekommer vad man i dagligt tal kallar för "vanligt" folk. Men i huvudsak tillhör målvakterna andra kategorier.

– Det är oftast personer som på ett eller annat sätt själva är kriminella. Det kan vara missbrukare eller människor med spelberoende som dragit på sig skulder. Hot förekommer också, säger han.

Gemensamt för denna kategori av målvakter som är i majoritet är att de helt enkelt inte bryr sig om de blir misstänkta för penningtvätt och blir skadeståndsskyldiga. Samma sak gäller inte för de ungdomar som nu dragits in i utredningarna av bedrägerier med bank-ID. De kan till exempel räkna med att inte få ta banklån.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!