Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella i Malmö utför sprängningar på beställning

Så här ser en bil ut efter att 2 kilo dynamitsprängämne exploderat inne i den. Sprängningen gjordes av FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. 1,77 kilo av samma sprängämne hittades i ett trapphus i Malmö.
Foto: Totalförsvarets forskningsinstitut
Malmöspolischef Stefan Sintéus bekräftar att det finns misstankar att kriminella spränger på uppdrag av andra.
Foto: CAROLINE LARSSON
I en burken som innehållit nötter fanns 1, 77 kilo av dynamitsprängämnet Minex. Bomben var färdig att användas när en polispatrull hittade den i en trappuppgång. Hudkontakt med Minex uppges kunna vara dödligt.
Foto: Polisen / Polisen
I december förra året exploderade en kraftig sprängladdning vid den här lägenhetsdörren. Sprängningen misstänks ha beordrats av samma nätverk som kopplas till den 23-åring som är efterlyst av dansk polis.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Helena var på väg hem med sin hund sent på kvällen i juni i år när en sprängladdning exploderade utanför en affärslokal vid Drottninggatan i Malmö. Hon slogs omkull av tryckvågen.
Foto: JENS CHRISTIAN
I juni i år tvingades Malmöpolisen skärpa bevakningen nattetid kring polisstationer efter uppgifter att kriminella planerade genomföra sprängningar mot en polisstation
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
1 / 8

Sprängningen mot danska Skatteverket och en polisstation i Köpenhamn följer ett mönster som blivit vanligt i Malmö. Kriminella gäng utför sprängningar på beställning och vet hur man tillverkar kraftiga sprängladdningar.

Sedan en tid jagas en 23-årig svensk man av dansk polis för dådet mot Skatteverket i Köpenhamn. Han har kopplingar till ett nätverk i Malmö som misstänks ligga bakom flera sprängdåd i Malmö.

Sedan flera månader sitter fyra personer häktade i Malmö misstänkta för att ha legat bakom flera sprängningar i Malmö. Vid en av sprängningarna skadades en ung man svårt. Han misstänks ha varit den som på uppdrag av andra placerade en kraftig sprängladdning vid en lägenhetsdörr i ett hyreshus i Malmö.

Det nätverk som åklagare och polis misstänker för de här sprängningarna kopplas till den 23-åring som dansk polis efterlyst som misstänkt för sprängningen vid ett skattekontor i Köpenhamn den 6 augusti. 

– Det finns uppgifter om ett samröre mellan det nätverket och 23-åringen och det finns information att de utför sprängningar på uppdrag av andra, säger Kvällspostens källa.

Tvingar gärningsmännen

Samma källa uppger att uppdragen ibland delas ut via olika meddelandetjänster på internet. Men det kan också vara så att den som utför sprängningen helt enkelt tvingas efter att ha dragit på sig knarkskulder.

Stefan Sintéus, polismästare och polischef för Malmö, svarar så här på en direkt fråga från Kvällsposten om kriminella åtar sig uppdrag att genomföra sprängningar på uppdrag mot betalning.

– I några av våra pågående sprängningsärenden finns misstanke om anstiftan till brott. Huruvida betalning sker kan jag inte uttala mig om, säger Stefan Sintéus.

Uppdragen kan handla om att avskräcka företagare från att genomföra vissa affärer eller tvinga bort dem. Men också för att hämnas en oförrätt som till exempel att ha vägrats komma in på en restaurang.

Hotar rättsväsendet

Men målen har också varit riktade direkt mot åklagare och polis. En sprängning mot Rättscentrum i Malmö som fortfarande är ouppklarad hade troligen som motiv att en gängman anhållits. Det var också förklaring till att Malmöpolisen för en tid sedan skärpte bevakningen kring Rättscentrum där både åklagare och polis finns. Då hade en känd gängman tagits av polisen. Det fanns uppgifter att hans nätverk planerade att spränga vid en polisstation.

Motivet att spränga mot ett skattekontor och en polisstation i Köpenhamn är än så länge oklart. Men en fråga som danska myndigheter ställer sig är varför svenskar åker över Öresundsbron för att placera en sprängladdning vid ett danskt skattekontor.

Gängen har länge använt så kallade bangers men också handgranater som tros ha smugglats in från Balkan. Men efter handhar gängen kommit över allt kraftigare sprängämnen.

Nere i en trappuppgång i Malmö hittade i mars i år en polispatrull en sprängladdning som var färdiga att användas. I en burk som tidigare innehållit nötter, så kallade Crunchy Nuts från Libanon, fanns 1, 77 kilo av sprängämnet Minex. En expert från Försvarsmakten uppger för polisen att 0,5 kilo av samma sprängämne skulle räcka för att blåsa ut en tvårumslägenhet. Minex innehåller ämnen som enligt tillverkaren kan vara dödliga om man får det på huden.

Färdig sprängladdning i trapphus

Bomben i trapphuset var färdig att använda. Den var försedd med stubin och sprängkapsel. Det finns en förklaring till att polisen hittade bomben. En patrull såg några yngre män som tidigare kopplats till sprängdåd. En av dem gick ut från trappan när polisen kom.

Det väckte polisens nyfikenhet.

Den 22-åring som åtalats för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse vill inte bekräfta mer än att han vid något tillfälle kan ha rört vid sprängämne. De andra männen som polisen grep samma natt har inte velat svara på frågor men är inte heller misstänkta för något brott. Han har tidigare förekommit i utredningar av sprängningar.

Den gången gällde det en hemmagjord sprängladdning där de misstänkta använde en så kallade banger och en metallflaska med butangas. Syftet med sprängningen var enligt Malmö tingsrätt att utpressa en man som sålt en bil som polisen senare tog i beslag.

Efteråt att bilen tagits i beslag exploderade det i porten hemma hos mannen som sålt den.

Ladda ner Kvällspostens app