Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella i hemligt möte med polis och åklagare

I lördags sköts 15-årige Jaffar till döds, en sprängladdning detonerade och en kvinna överfölls och misshandlades svårt. Efter helgens våld gick polisen på måndagen ut och förklarade att man utlyser en nationell särskild händelse – Operation Rimfrost.
Chefsåklagare Ola Sjöstrand mötte i kväll ett antal av Malmös kriminella vid ett hemligt möte.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Ett traumateam från SUS berättar innan mötet för de kriminella som kallats vad som väntar när man utsatts för grovt våld.
Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Polismästare Stefan Sintéus ska på onsdag berättar mer om Sluta skjut-projektet och hur möten som hålls med kriminella.
Foto: CAROLINE LARSSON

Sent i dag kom nio kriminella till Stadion i Malmö och möttes av bland annat åklagare, poliser och anhöriga till offer. Det är tredje gången som ett sådant möte hålls.

Utan att kunna yttra ett ord fick de veta vad som gäller - och en utsträckt hand.

– Jag berättar bland annat att också deras syskon och föräldrar kan bli misstänka för brott. Vi kan ta pengar, ägodelar och de riskerar långa fängelsestraff, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand.

Männen som kallades till mötet på Stadion i Malmö är speciellt utvalda. Tolv var kallade - nio kom. De är en del av ett eller flera kriminella nätverk i Malmö och som enligt Malmöpolisen kan begå våldsbrott i staden. De riskerar också själva att bli mördade.

En person som har kännedom om just de här männen säger till Kvällsposten.

– De är jätte nervösa och oroliga.

Mötet började strax innan kl 17 och består egentligen av flera delar - bland annat en varning men också ett erbjudande om möjligheten till ett annat liv. Tanken är också att de ska sprida informationen till andra kriminella. Efteråt bjuds på pizza som äts tillsammans med just polischefer och åklagare.

Mötet har varit planerade sedan länge men får en mörk och svart inramning efter helgens skjutning vid Möllevångstorget. Nervositeten hos de som kom kan bero på skjutningen av 15-årige Jaffar som dog vid en pizzeria i närheten av Möllevången kring kl 21 på lördagskvällen.

Hans lika gamla kamrat fick livshotande skador efter att ha skjutits med flera skott.

Mördarna kom på cykel på Ystadsgatan, sköt minst sex skott med vad som tros vara ett automatvapen och försvann. 

Morot och piska

Mötet i dag ingår i Sluta Skjut-projektet som pågått i Malmö sedan hösten 2019. Första mötet med kriminella i Malmö hölls i oktober förra året. Det är ett så kallat call-in. De som kallats är inskrivna hos Frivården. Antingen gör de samhällstjänst, har kontraktsvård eller så har de en villkorlig dom vilande över sig.

Om männen inte kommer till en call-in riskerar de att mista friheten och bli fängslade, kortare eller längre tid.

Männen som kom i dag till mötet har inte kallats för att själva prata. De har kallats dit för att lyssna. Första delen är, kan man säga, en varning.

De får träffa läkare och sjuksköterskor från en akutmottagning, ett så kallat traumateam, som berättar och förklarar vad som händer när man blir utsatt för grovt våld och skottskador.

Sluta skjut-projektet

Metoden har tidigare inte använts i Malmö och testas för första gången i Malmö.  Sluta skjut är hämtat från SA och kallas där för GVI, Group Violence Intervention.

Syftet är att minska skjutningar och förebygga våld mellan grupper.

Det genomförs som en pilotverksamhet tillsammans med Malmö stad, polisområde Malmö, Utvecklingscentrum Syd vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning och Kriminalvården. Pilotverksamheten pågår under två år, med start 2018, och kommer kontinuerligt följas upp och utvärderas.

I närheten väntade bland chefsåklagare Ola Sjöstrand. Det är andra gången han deltar. Förra gången var vice chefsåklagare Anna Palmkvist med på mötet. 

Vice chefsåklagare Anna Palmkvist deltog i det förra mötet med kriminella.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

– Jag berättar kort vad som händer när en åklagare leder en förundersökning, att vi gör husrannsakningar och att det vi hittar i till exempel en lägenhet kan leda till att andra blir misstänkta och åtalade. Det kan vara syskon eller föräldrar. Jag beskriver också hur vi genom ett så kallat utvidgat förverkande kan beslagta smycken, pengar, klockor och andra ägodelar, säger Ola Sjöstrand.

Kan få stöd och hjälp

Männen som kallats får också veta att om de blir misstänkta för grova brott riskerar de att sitta häktade länge, kanske upp emot ett år. Chefsåklagaren talar också om att de är få länder i världen som inte utlämnar svenskar som är efterlysta för brott.

Polismästaren Stefan Sintéus håller också han ett anförande. Inget får vara längre än cirka fem-sex minuter. Anförandet har samma budskap som det brev som överlämnas när Sluta skjut-projektets koordinator, Glen Sjögren, gör hembesök hos gängmän i Malmö.

I brevet står, och det budskapet förmedlades också i kväll:

”Vi kommer inte att acceptera att du eller de du umgås med använder skjutvapen eller grovt våld.”

Brevet från Malmös polismästare till Malmös kriminella.

Den som inte följer uppmaningen kan räkna med att utsättas för ett hårt tryck från polisen. I mötet deltar även representanter från bland annat socialtjänsten och en imam och en präst. Det finns också en publik med bland annat anhöriga till brottsoffer. De kriminella som kallats möts samtidigt av en utsträckt hand - att de kan få stöd och hjälp att lämna det kriminella livet genom Konsultationsteamet i Malmö stad .

Hårdare press

Men dagens möte hade ett nytt anslag. Trycket på Malmös kriminella ska bli än hårdare, enligt Stefan Sintéus. I måndags höll han en presskonferens tillsammans med regionpolischef Carina Persson.

Dagen innan hade regionpolisledningen fått löfte om fler poliser på Malmös gator. Polisens särskilda Fokusgrupper ska också utökas, fler utredare kallas in till Malmö - allt för att stävja det grova våldet.

Samma dag som polischeferna berättade om hårdare insats mot Malmös kriminella inträffade en ny skjutning i Malmö. Vid 18-tiden blev en tonåring beskjuten utanför ett HVB-hem. Polisen grep natten till tisdagen en 18-åring som är intagen på HVB-hemmet och en 17 -åring som misstänka för medhjälp till mordförsök.

På onsdag håller Malmöpolisen en presskonferens om Sluta skjut-projektet och beskriver i detalj hur ett sådant möte går till. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!