Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella dödshotar återvinningspersonal

Elektronikavfall och gamla bilbatterier är hett eftertraktat av tjuvarna som dagligen besöker återvinningscentralen i Bunkeflo. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: HANNA TELEMAN
Anställda vid Sysavs återvinningscentral i Bunkeflo dödshotas på jobbet, rapporterar tidningen Arbetet.
Foto: TOMAS LEPRINCE

De anställda på återvinningscentralen i Bunkeflo i Malmö dödshotas av kriminella som tvingar till sig gamla datorer, batterier och annat avfall.

Nu har personalen fått överfallslarm, skriver tidningen Arbetet.

"Du ska dö", "vi vet var du bor", "vi väntar på dig utanför". Det är några exempel på de hot som de anställda på Sysavs återvinningscentral i Bunkeflo tvingas utstå på jobbet.

Hoten kommer från kriminella som besöker återvinningscentralen för att tilltvinga sig bilbatterier och elektronikavfall, skriver tidningen Arbetet. Ur kretskort går det till exempel att utvinna ädelmetaller, och avfallet är hett eftertraktat av personer som vill tjäna en hacka.

Undviker konfrontationer

En anställd berättar för tidningen att samma bilar kan återkomma 15 gånger under ett arbetspass. Personalen känner vid det här laget igen bilarna, som ofta är avställda och saknar registreringsskyltar.

När de anställda försöker protestera mot att besökarna stjäl avfall, blir de hotade och numera undviker de att gå in i konfrontationer. I stället skriver de avvikelserapporter och återkommer tjuvarna kan man tillkalla vaktbolag.

– Numera jobbar vi av säkerhetsskäl alltid fyra stycken tillsammans, det här är Skånes största återvinningscentral. Och vi går alltid hem i samlad trupp när vi stänger klockan 20 på kvällen, så att det inte ska hända någon något, säger en anställd till Arbetet.

Sover dåligt

Problemet har nu blivit så stort att vissa ur personalen vägrar att jobba vid elektronikinsamlingsstationen, trots att meningen är att personalen ska rotera mellan de olika stationerna för omväxling.

Den anställda berättar för tidningen att vissa kollegor känner ständig oro och sover dåligt på grund av hoten.

Personalen på återvinningscentralen i Bunkeflo är inte ensamma om att utsättas för hot. Sysav ansvarar för 16 centraler i 14 sydskånska kommuner och problemen återfinns på flera.

– Vi ser detta varje dag. Risken är att man till slut bara rycker på axlarna, att det blir normaliserat. men som facklig representant tar jag detta på största allvar. Det är oacceptabelt och därför ska allt anmälas, säger Henrik Stridh, Kommunals huvudskyddsombud till Arbetet.

Har fått överfallslarm

Han berättar om en central i Trelleborg som häromveckan hade tre nattliga inbrott under fyra dygn. Men de gånger polisen lyckas ta någon på bar gärning, blir straffet ofta milt.

Värdet på begagnad elektronik räknas bara till några kronor per kilo, skriver tidningen. Därför får gärningsmännen bara ringa böter som straff, trots att de har bagageutrymmet fullt av bilbatterier och datorer.

Länsstyrelsen har sagt nej till övervakningskameror, och samtliga anställda har nu fått överfallslarm som går direkt till ett vaktbolag.

Ska införa passersystem

Helst vill de anställda att återvinningscentralen inför bom och vaktkur vid infarten, där alla som kör in skulle vara tvungna att identifiera sig. Sysav undersöker nu en sådan lösning, och hoppas kunna införa det till sommaren. Samtidigt, betonar Sysavs områdeschef Patrik Lövgren, måste man tänka på alla andra kunder.

– De är ju alla de mötena som gör att våra medarbetare trivs och stannar så länge. Ett passersystem måste därför fungera fullt ut, så det inte bildas köer och frustration vid bommarna. Det kan ställa till nya problem, säger han till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!