Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminell slog sönder besöksrum på tingsrätt

Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: Polisen

En 22-årig man som tidigare dömts för flera brott och tillhör den hårda kärnan av livsstilskriminella i Malmö misstänks nu för skadegörelse inne i Malmö tingsrätt.

När han skulle häktas i en mordutredning förstörde han möbler i ett samtalsrum.

22-åringen hade nyligen kommit till Sverige efter att ha vistats i Spanien. I Malmö väntade polisen och åklagare. Han greps och begärdes i slutet av veckan häktad som misstänkt för grovt vapenbrott. Polisen misstänker att han under några dagar i maj i år hade ett skarpladdat vapen på en adress i Malmö.

Utredningen om grovt vapenbrott mot 22-åringen ingår i en annan utredning mot bland annat en 37-årig man som länge misstänkts ha legat bakom en omfattande smuggling av bland annat cannabis till Sverige.

37-åringen sitter häktad i Ängelholm med ett antal andra personer som misstänkt för förberedelse till mord av en man som under våren vistades i Ängelholm med sin familj.

”Unik händelse”

I samband med att 22-åringen skulle häktas på fredagen i Malmö tingsrätts lokaler på Kalandergatan i Malmö blev 22-åringen våldsam.

– Ett bord inne i samtalsrummet fick skador och måste sannolikt bytas ut. Fredagens händelse är unik och det är sällsynt vad jag känner till att någon frihetsberövad med våld ger sig på tingsrättens inredning, säger Ulf Cederborg, säkerhetsdirektör vid Malmö tingsrätt.

På lördagen häktades ytterligare en 25-årig Malmöbo i utredningen om det grova vapenbrottet som 22-åringen misstänks för.

Han ska enligt polisen tillsammans med 22-åringen ha haft ett vapen på en adress i Malmö vid samma tidpunkt som 22-åringen.

Krypterade meddelanden

Enligt vad källor uppger för Kvällsposten avslöjades 22-åringens vapenbrott när svensk polis fick tillgång till meddelande som han skickat i ett krypterat nätverk, Enchrochat. 

Krypteringen av Enchrochat knäcktes i april i år efter att fransk polis tagit sig in på nätverkets server och kunde lyssna av och kopiera de de meddelanden som skickades.

Att använda det krypterade nätverket är komplicerat och kräver tillgång till en spansk specialkonstruerad BQ-mobiltelefon som kostar cirka 17 000 kronor.

22-åringen har under flera år legat i konflikt med olika kriminella grupperingar i Malmö. För några år sedan blev han själv utsatt för ett mordförsök men överlevde.

25-åringen är välkänd av polisen och har tidigare dömts för bland annat grov stöld, narkotikabrott och rån.

Både 22-åringen och 25-åringen nekar till brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!