Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystadsparet hoppas få tillbaka sina barn

Ystadsbarnen beskrivs ha hållits isolerade utanför samhället under hela sina liv.
TV4 intervjuade paret på gården utanför Ystad.

Ystadsföräldrarna Hans och Pernilla trodde att deras barn snart skulle komma hem igen.

14 månader efter omhändertagandet tror de fortfarande på den möjligheten.

– Det måste finnas någon lösning ur detta, och de måste kunna komma hem igen. Det måste de kunna göra, säger pappan i TV4:s ”Kalla fakta” som sänds på måndagskvällen.

För TV4:s reporter Therése Cedergren berättar Hans och Pernilla sin version av förhållandena som ledde till ingripandet från socialtjänsten i Ystad sommaren 2018.

I intervjun är de lugna och dämpade, lägger sina ord väl och berättar om hur familjens liv slogs sönder.

Den 29 augusti 2018 hjälpte ett betydande polispådrag till att göra ett omedelbart omhändertagande av parets fyra minderåriga barn på familjens gård utanför Ystad.

Ystadsföräldrarna Hans och Pernilla ger sin version av händelserna då deras barn omhändertogs. De berättar i ”Kalla fakta” för reportern Therése Cedergren.Foto: Kalla fakta/TV4
Utredaren Ann-Marie Begler var starkt kritisk mot Ystads kommun när hon i förra veckan presenterade sin utredning om de så kallade Ystadsbarnen.Foto: JENS CHRISTIAN

Fastställdes av domstol

Föräldrarna hade hållit sina barn isolerade i åratal, hette det. Omhändertagandet har senare fastställts av domstol i flera instanser.

Nästan ett år senare, i juni 2019, avslöjade Sydsvenskan vad som hade hänt. Det fick enorm uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands.

En opartisk utredning av kommunens hantering ledde i förra veckan till hård kritik för bristande professionalism.

Bara haft telefonkontakt

Under de 14 månader som gått sedan de fyra barnen omhändertogs har föräldrarna bara fått ha kontakt med dem via schemalagda och övervakade telefonsamtal.

Men när det hände trodde alltså föräldrarna något helt annat. De var övertygade om att deras barn snart skulle vara tillbaka hemma.

När Pernilla berättar detta brister det för henne, och känslorna tar över.

– Jag kramade inte ens om dem utan jag sa ”vi ses snart”, säger hon gråtande i ”Kalla fakta”.

Pernilla trodde att de skulle komma tillbaka samma kväll. 

En låst grind inne på familjens gård utanför Ystad. Här inne hölls barnen isolerade – men föräldrarnas uppfattning är en helt annan.Foto: CLAES CARLSON
Berättelsen om barnen på gården utanför Ystad väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.Foto: FRITZ SCHIBLI

”Måste finnas en lösning”

Och maken Hans vill fortfarande inte tro att omhändertagandet ska vara definitivt.

– Det är klart att man skulle kunna slås av känslan att barnen inte kommer hem någonsin igen, resonerar han i programmet.

– Man jag kan inte tro på att det inte skulle kunna gå att få en lösning ur detta. Det måste finnas någon lösning ur detta, och de måste kunna komma hem igen. Det måste de kunna göra.

Kan få gå i vanlig skola

Trots att inget av barnen gått i vanlig svensk skola – ett av de tunga skälen för ingripandet – hävdar föräldrarna nu att de kan tänka sig att låta barnen göra just det.

– Vi trodde då kanske lite naivt att vi hade en bra dialog och att den här lösningen var nånting som vi tillsammans kommit fram till. Vi har absolut inget emot svensk skola.

Kvällsposten har varit i kontakt med Ystads skolchef Dennis Hjelmström som avböjer att kommentera.

Detta har hänt

Januari 2018

Skatteverket inleder en utredning om familjens bosättning. Frågan är om föräldrarna bor i Sverige eller utomlands. Föräldrarna uppger att de vistas mycket utomlands men att de bor i Sverige. Skatteverket anser i ett första beslut att föräldrarna inte vistas i Sverige och avregistrerar hela familjen. När föräldrarna protesterar mot beslutet inleder Skatteverket en fördjupad granskning.

Mars 2018

Föräldrarna blir av Skatteverket uppmanade att visa upp samtliga familjemedlemmars pass. Handläggaren hade vid det laget upptäckt att barnen saknade pass. Några veckor senare visar föräldrarna upp helt nya pass utan stämplar.

Maj 2018

Skatteverket gör en orosanmälan till Ystads kommun. Skatteverket har kommit fram till att familjen vistas i Sverige men att inget av barnen gått i skola.

Augusti 2018

Ystads kommun har fått en ny skolchef. Istället för att som sin företrädare godkänna familjens ansökan om att låta barnen få undervisning genom en amerikansk onlineskola gör han en egen kontroll med skolan. Han får då veta av skolan att ingen av barnen är inskriven i skolan. Den 29 augusti tvångsomhändertas barnen och placeras senare i familjhem.

2 juni 2019

Sydsvenskan avslöjar att fem barn i åldrarna 4-18 år bosatta utanför Ystad tvångsomhändertagits och att de aldrig någonsin gått i svensk skola och hållits isolerade av föräldrarna.

30 oktober 2019

Ann-Marie Begler, tidigare chef för Försäkringskassan, offentliggör den utredning hon gjort på uppdrag av Ystads kommun, ”Till skydd för barnen”. Granskningen innehåller hård kritik mot kommunens tjänstemän och Socialtjänsten. Inom kort kommer ytterligare en granskning som gjorts av Skolinspektionen.

Ladda ner appen!Foto: Kvp / Kvp