Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yaras mördare i nya bråk inne i fängelset

Polisen när han sett mördade Yara, 8: "Ta bort mig härifrån".
Amani Madi är dömd till livstids fängelse för mord på åttaåriga Yara.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Yara, 8, hittades död på valborgsmässoafton 2014.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

8-åriga Yara misshandlades till döds av sina fosterföräldrar. 

Amani Madi, fostermamman, dömdes till livstids fängelse för mord. Hennes tid i fängelset har kantats av problem. 

Efter att ha gjort sig ovän med övriga intagna och uttryckt sig otrevligt mot personalen får hon nu en varning, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Amani Madi, 37, är dömd till livstids fängelse för att ha dödat sin fosterdotter, 8-åriga Yara, på valborgsmässoafton år 2014. 

Hennes tid i fängelse har varit präglad av bråk, konflikter och varningar. 

I november 2017 misshandlade Amani Madi en ur anstaltens personal. Hon hade då ”inte följt anstaltspersonalens anvisningar, samt därtill uppvisat ett högljutt och aggressivt beteende genom att slå till en personal på armen och greppa tag i dennes arm”, enligt förvaltningsrättens dom.

I juli 2018 kallade hon kriminalvårdare för respektlösa, psykopater och dumma i huvudet och tilldelades då en varning. 

I november 2018 kastade Amani Madi en stol mot en kriminalvårdare på Hinseberg. Bakgrunden till bråket ska ha varit att Amani Madi lyssnade på hög musik och när hon uppmanades sänka hörsammade hon inte detta. Kriminalvårdarna beslagtog då Madis sladd till stereon på vilken Madis reagerade med att kasta en stol mot personalen och riva ner stereon. Återigen fick hon en varning. 

Yara blev bara åtta år gammal. Hennes morbror och hans fru har dömts för mord.
Foto: LUDVIG THUNMAN
Amani Madi har fått flera varningar under sin tid i fängelse.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Bråken har fortsatt

Amani Madi flyttades under en periond från Hinseberg till rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Nu är hon placerad på kvinnoanstalten i Ystad. Där har bråken fortsatt, skriver SVT Nyheter Blekinge

Nu har hon fått en ny varning, den här gången sedan hon vägrat följa personalens instruktioner om var hon ska arbeta i fängelset. Hon ska ha gjort sig ovän med övriga intagna och uttryckt sig ”otrevligt mot personalen”, enligt handlingar som SVT tagit del av. 

Kriminalvården ser allvarligt på händelsen och upprepade varningar kan ligga till grund för en framtida bedömning av uppskjuten villkorlig frigivning. 

Amani Madi har hela tiden hävdat att hon är oskyldig och menade i polisförhör att Yara hade skadats i skolan. Hennes make, Yaras morbror, hävdade i stället att det var Amani Madi själv som slog flickan. Maken dömdes till 14 års fängelse för mordet.

Mordet på Yara, 8

Yara var bara åtta år när hon i april 2014 misshandlades brutalt till döds av sina fosterföräldrar i Karlskrona: Yaras morbror och hans sambo Amani Madi. Flickan hade flytt från kriget i Gaza och bott hos sina släktingar i 15 månader.

Amani Madi använde bland annat en brödkavel när hon slog fosterdottern i huvudet, på benen, fötterna, armarna, händerna och bålen. Morbrodern lät bli att ingripa.

Myndigheterna hade larmats flera gånger om att Yara misshandlades – men flickan togs inte på allvar.

”Det är svårt att föreställa sig övergrepp i form av våld mot ett barn som är värre än det Amani Madi har utsatt Yara för. Den fråga som tingsrätten ställer sig i sammanhanget är varför Amani Madi har utsatt ett så litet barn för ett så besinningslöst våld”, skrev Blekinge tingsrätt då kvinnan dömdes.

TV: Sveriges tuffaste fängelser

Det här är Sveriges fängelser och mördare som avtjänar sina straff.