Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittne trädde fram efter tolv år – nu kan Knuts mördare fällas

Lantbrukaren Knut Nilsson blev 70 år. Han dog av kvävning efter att ha utsatts för en grov misshandel i sitt kök. Det var för tolv år sedan. En man dömdes. Nu kan tre andra män bli åtalade.
Foto: OKÄND VIA TV3
Mördarna sökte igenom Knut Nilssons hem i Kastberga på jakt efter pengar. Men fick inte med sig några, enligt vittnen som hörts i utredningen.
Foto: POLISEN
Polisen misstänkte att rånmördarna använt den här vinkelslipen för att hota Knut Nilsson.
Foto: POLISEN
Nya muntliga uppgifter kan fälla den här 34-årige mannen för mordet på Knut Nilsson. Mordet inträffade för tolv år sedan.

Fyra kusiner blev misstänkta. En fälldes, två blev aldrig åtalade och en fjärde friades. Men nu har ett vittne från förr trätt fram. 

Efter tolv år kan kanske mordet på 70-årige lantbrukaren Knut Nilsson klaras upp. 

Han utsattes för en grov misshandel och dog fastbunden i sitt kök på gården i Kastberga.

Knut Nilsson hade haft sin gård länge, köpt mer mark och skött den föredömligt. Han levde ensam men hade en släkt som stod honom nära och uppskattade honom som en godhjärtad och omtänksam person.

Fredagen den 16 maj 2008 var en granne och en bekant till Knut Nilsson inne i Eslöv och passade på att köpa några knake, en knackwurstliknande korv, för att äta tillsammans med honom på hans gård i Kastberga. När Knut Nilsson inte öppnade gick de in och hittade honom bunden, sönderslagen och död på köksgolvet.

Den gamle lantbrukaren som den här våren hade börjat avveckla sitt lantbruk hade utsatts för en grov misshandel, lämnats fastbunden med en blodfläckad jacka fastbunden av en halsduk runt sitt ansikte. Han var helt hjälplös när han lämnades på det här sättet. Rättsläkaren konstaterade senare att Knut Nilsson dött genom kvävning.

”Måste ha lidit”

– Han måste ha lidit av den misshandel han utsattes för. Det var något fruktansvärt. Alla revben om två var krossade. En människa kan inte ensam ha gjort allt detta mot honom, säger Knut Nilssons bror och nämner ett antal av de allvarligare skador hans bror åsamkats.

Mordet på Knut NIlsson

16 maj 2008

Grannar hittar Knut Nilsson död i hans kök.

15 april 2010

Två kusiner åtalas för mordet på Knut Nilsson.

24 maj 2010

Lunds tingsrätt friar båda kusinerna. En av dem döms till ett kortare fängelsestraff för andra brott bland annat misshandel, grov kvinnofridskränkning och försök till rån.

28 oktober 2010

Hovrätten fäller en av kusinerna för mord. Det är samme man som dömdes i tingsrätten för bland annat misshandel och grov kvinnofridskränkning.

9 december 2019

En 30-årig man och en 35-årig, kusiner till mannen som dömdes för mordet och den man som friades, grips och häktas senare av Lunds tingsrätt för mordet på Knut Nilsson.

14 januari 2020

Riksåklagaren lämnar in en resningsansökan mot den kusin som tidigare friats av både tingsrätt och hovrätt för mordet på Knut Nilsson.

Men det var bara en man som dömdes för mordet på Knut Nilsson. Den mannens fingeravtryck hittades på en plastpåse där blod från Knut Nilsson fanns.

Ytterligare en man åtalades för mordet, en kusin till mannen som dömdes. Men kusinen friades i hovrätten. I utredningen av mordet på Knut Nilsson förekommer ytterligare två kusiner till den dömde mördaren.

En yngre bror till en av de åtalade fick under utredningen av mordet på Knut Nilsson en mycket speciell roll. Han hade för flera personer berättat ingående om ett mord innan det blev känt fredagen den 16 maj att Knut Nilsson mördats. I hans berättelse nämndes samtliga fyra kusiner.

Inga tekniska bevis

I tingsrätten hördes vittnen som han talat med om mordet. Men själv hade han inget att säga.

Ytterligare ett vittne, en kvinna, har berättat om kusinerna och lämnat uppgifter som tyder på att alla fyra var hemma hos Knut Nilsson sent på kvällen den 12 maj, kvällen som han misstänks ha blivit mördad.

Båda dessa personer vittnesmål hade på olika sätt vissa svagheter. Den av kusinerna som friades av hovrätten i Malmö, en i dag 34-årig man, nekade till att ha varit hemma hos Knut Nilsson. Det fanns inte heller några tekniska bevis som band honom till mordet.

Muntliga uppgifter

Han är nu föremål för prövning i en resningsansökan som Riksåklagaren lämnat till Högsta domstolen. Eftersom 34-åringen en gång friats krävs att Högsta domstolen granskar om den nya bevisning som kommit fram räcker för att han på nytt ska ställas inför rätta. Han har i förhör blivit delgiven misstanken att mördat alternativt hjälpt till att mörda Knut Nilsson tillsammans med andra.

– Han nekar precis som tidigare till misstanken, säger, säger advokaten Lars Edman som häromdagen fick den nya förundersökning som gjorts av Kall fall-gruppen i Malmö.

Utredningen är på cirka 3 500 sidor.

– Bevisningen bygger bland annat på nya muntliga uppgifter, säger Lars Edman som för närvarande inte vill yppa mer om innehållet i förundersökningen.

Om Högsta domstolen kommer fram till att 34-åringen kan åtalas ska han omedelbart gripas. Det kommer i så fall vara enkelt att genomföra eftersom 34-åringen redan sitter häktad misstänkt för ett annat brott.

Hemligt vittne

Vem som lämnat dessa nya muntliga uppgifter är än så länge hemligt. Men i resningsansökan hänvisar Riksåklagaren till att domstolar tidigare tagit hänsyn till ny bevisning som kommit fram efter att vittnen ändrat sin berättelse.

I det här fallet är det uppenbart att de nya uppgifter som kommit fram anses vara trovärdiga.

Efter att Lunds tingsrätt bakom stängda dörrar lyssnat på kammaråklagare Lena Körner har de kusiner, 30 år och 35 år, som tidigt pekades ut men aldrig åtalades blivit misstänkta. De greps och häktades för mordet i december förra året.

Men 30-åringens advokat, Mikael Nilsson, som hört vad åklagaren lagt fram under häktningsförhandlingarna är mycket tveksam till resningsansökan. 

– Jag tror mig känna till en del av resningsansökan och jag tror inte att det räcker för att Högsta domstolen ska bevilja resning, säger han.

I den tidigare förundersökningen fanns lösa uppgifter om att 30-åringen och 35-åringen vaktat dörren till lantbrukarens hus medan 34-åringen och den man som senare dömdes misshandlade Knut Nilsson.

Båda har tidigare nekat till att de mördat Knut Nilsson och gör det fortfarande. Men av en handling i Lunds tingsrätt framgår att 30-åringen under senare tid erkänt vissa omständigheter.