Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittne kan ha sett man som dumpade Hildebrands kropp

Från den här platsen kan Lelle Hildebrands kropp ha dumpats i stenbrottet.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Vid tiden för mordet på Lelle Hildebrand kunde man köra med bil hela vägen fram till den här platsen från huvudvägen. Den sten man ser i dag som gör det omöjligt att köra in på den lilla vägen kom dit efter mordet.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
För att komma fram till den trasiga rampen vid stenbrottet måste man köra in på en liten skogsväg.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
På onsdagen undersökte sjöpolisens dykare ett område rakt under bojen. Vid nästa dykning ska de undersöka ett större område.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/KVÄLLSPOSTEN
Kriminalkommissarie Bo Lundqvist och hans utredare följer en noggrant uträknad plan som lett fram till dykningarna i stenbrottet vid Jedenryd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kalla Fall-gruppen har i efterhand kartlagt Lelle Hildebrands rörelser, vem han träffade och var han sågs eller inte sågs kort före sitt försvinnande. Det är en rutinåtgärd i mordutredningar.
Foto: POLISEN
Så här såg den trasiga rampen vid stenbrottet i Jedenryd ut i mars 1999, cirka två månader efter att Lelle Hildebrands kropp kan ha dumpats ifrån den ner i vattnet.
Foto: Thomas Persson
1 / 8

Kort före mordet på Lelle Hildebrand såg ett vittne en man vid stenbrottet där polisen misstänker att mördaren dumpade rockmanagerns kropp.

– Mannen som sågs är igenkänd, säger en person som är bosatt i området.

Om några veckor ska polisens dykare undersöka botten på nytt och leta efter Lelle Hildebrands kvarlevor.

Kalla fall-gruppen söker nu efter personer som gjort iakttagelser vid stenbrottet. Även om det gått 19 år sedan Lelle Hildebrand försvann.

– All information är av intresse. Den som sett något vid stenbrottet i Jedenryd antingen före försvinnandet, vid tidpunkten för försvinnandet eller efter får gärna kontakta oss, säger Bo Lundqvist, chef för Kall fall-gruppen i polisregion Syd.

En person uppger för Kvällsposten att det redan finns ett sådant vittne, och som tagit kontakt med polisen.

– Polisen har fått information om att en man syntes där kort före mordet. Mannen som sågs är igenkänd, säger en person som är bosatt i området.

Kommenterar inte vittnet

Den vittnesuppgiften kan vara en bidragande faktor till att Kalla fall-gruppens chef är så övertygad om att Lelle Hildebrands kropp ska finnas i stenbrottet.

Men Bo Lundqvist vill inte svara på frågan om det finns en sådan konkret vittnesuppgift i utredningen.

– Jag kommenterar inte vilken information vi har eller inte har, säger han till Kvällsposten. 


LÄS MER: Polisens hemliga plan i sökandet efter Lelle Hildebrands kropp 


Samtidigt har Bo Lundqvist vid flera tillfällen varit tydlig med att han och utredarna är övertygade om att Lelle Hildebrands kropp kan ha sänkts vid en specifik plats i det gamla stenbrottet i Jedenryd.

Den platsen är i vattnet under resterna av rampen.

– Det är en logisk slutsats när man väger samman alla fakta vi har och med den erfarenhet av mordutredningar som finns i gruppen, säger han.

Under dykningarna vid stenbrottet på onsdagen upprepade han flera gånger sin övertygelse att dykarna söker på rätt ställe. 

Hildebrands tygväska intressant

Lelle Hildebrand försvann den 25 september 1999. Han hade då en tygväska som innehöll en bärbar dator och 124 000 kronor.

Väskan hittades senare vid strandkanten av sjön Immelns sydspets. Kvar i den fanns datorn och 70 000 kronor.  Polisen har sökt efter hans kropp i flera stenbrott och sjöar. Om tygväskan finns kvar hos polisen kan den fortfarande innehålla spår som kan tas fram med teknik som inte fanns när Hildebrand försvann.

Omständigheter och misstag

Det handlar om omständigheter och ett eventuellt misstag som mördaren begått som gör att stenbrottet blivit så intressant.

En omständighet är platsen. 

För att komma dit måste man köra in på en skogsväg från huvudvägen. Skogsvägen svänger av och när man kommer fram till den utskjutning som finns där, resterna av en ramp med rostiga metallstänger, syns man inte från huvudvägen.

Det är en plats väl lämpad för den som utan vittnen vill sänka en kropp. Vid tidpunkten för mordet på Lelle Hildebrand gick det att köra hela vägen fram till rampen.  Den som uppsöker rampen kan lätt inbilla sig att inte kunna blivit iakttagen. 

Men någon blev iakttagen, en man, och det är i så fall ett misstag om det var mördaren som i förväg undersökte området.

Fler dykningar planeras

Kalla fall-gruppen planerar för fler dykningar i stenbrottet.

- Vi ska tillbaka om några veckor men kommer då utvidga området. På onsdagen undersökte dykarna enbart området rakt under den boj som var utplacerad, säger Bo Lundqvist.

Om och när Lelle Hildebrands kropp hittas och det visar sig att han mördats - då är mannen som syntes vid rampen mycket inressant för polisen.

Att lösa ett mord efter 19 år har Kalla fall-gruppen i polisregion Syd gjort förr. Då handlade det om en mordbrännare.

Mordet kunde bland lösas tack vare ett vittne som polisen fick kontakt med vittnet långt efter att mordbranden lagts till handlingarna.