Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åring nära mördas – bröt tystnadskulturen

Se rapporteringen från dagen för mordet i Malmö
Här i Nydalaparken sköts i juli 2018 22-åringen med fyra skott. Hans 24-årige bekant sköts med fem skott och avled.
Foto: Fritz Schibli
ZAKRIYA Awad Mezar, 25, dömdes förra året av hovrätten till livstid för mord på en 24-årig man och mordförsök på en 22-åring som senare vittnade mot mot honom. Mordet inträffade den 3 juli 2018 i en park i Malmö.
Foto: Polisen
Av de fyra männen som åtalades för mordet på 24-åringen dömdes enbart en. De fyra kamraterna levde i perioder lyxliv på pengar de skaffat genom bedrägerier.
Foto: Polisen
Mordet ledde till en stor polisinsats i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisrytteriet på plats vid Nydalaparken efter mordet.
Foto: FRITZ SCHIBLI

22-åringen bröt tystnadskulturen i Malmös undre värld. Utan honom hade mördaren  Zakriya Awad Mezar, 25, troligen gått fri. 

22-åringen blev själv skjuten med fyra skott och skadades svårt. Hans bekant sköts i ryggen med fem skott.

Trots det får han ingen ersättning av Brottsoffermyndigheten.

– Beslutet är fel och vi ska klaga på det, säger advokaten Lars Edman.

22-åringen har begärt sammanlagt 400 000 kronor i ersättning av Brottsoffermyndigheten efter att Zakriya Awad Mezar dömts i hovrätten i juli förra året för mordförsök på honom. Men Brottsoffermyndigheten anser 22-åringen blandat sig med kriminella och därmed utsatt sig för en risk att skadas. Han får därför inte en krona.

Bevisen för detta, hans inblandning i kriminell verksamhet, är enligt Brottsoffermyndighetens beslut främst att 22-åringen åkt bil med offret, att denne berättat för honom att han skaffat en pistol som inte fanns i bilen och att båda rökte hasch och tog Tramadol tillsammans med Zakriya Awad Mezar innan denne sköt.

”Jättekonstig situation”

Advokaten Lars Edman menar att nämndens resonemang är felaktigt och ska i ett första skede begära omprövning. Nästa steg är att lämna in en stämning mot svenska staten.

– Det är en jättekonstig situation. Han är den som verkligen brutit tystnadskulturen i de miljöerna. Han är inte gängkriminell. Det har ingen heller påstått. Däremot var han bekant med en person som hade sådana kopplingar, alltså mannen som blev skjuten. Han fick också skydd av polisen under hela utredningen, säger Lars Edman.

Utredningen av mordet den 3 juli 2018 på 22-åringens bekant, 24-åringen som sköts med fem skott i ryggen i en liten park i Nydala är nästan unik. Det är en av få förundersökningar av gängmord i Malmö där ett vittne berättar allt han vet om de kriminella nätverken i Malmö. 

Får inte asyl

22-åringen är flykting och lever numera på hemlig adress och under hot efter att ha pekat ut inte bara en gängman för mord utan också hans kamrater. Men 22-åringen har också berättat allt han fått veta om Malmös undre värld. Han nämnde namn och uppgörelser. Efter domen fick han avslag på sin ansökan om asyl men har gjort en ny ansökan.

Den som läst förundersökningen får en ovanlig god inblick i hur gängen planerar och tänker. I det här fallet finns uppgifter om att mordet var ett rent beställningsjobb som kan ha orsakats av svartsjuka.

22-åringen blev själv skjuten med fyra skott, bland annat i ena benet. En mc-polis var den förste som kom fram. 22-åringen blödde kraftig men pekade direkt ut Zakriya Awad Mezar och gjorde det på ett sådant sätt att det ansågs vara trovärdigt i både tingsrätt och hovrätt.

Chefsåklagare Pär Andersson som åtalade Zakriya Awad Mezar beskrev så här hur avgörande 22-åringens vittnesmål varit för att mordet skulle kunna klaras upp:

– Han berättar hur det gått till, vem som skjutit och gjort vad.

Zakriya Mezar har förnekat att han dödade 24-åringen och att han skottskadade 22-åringen och har i stället invänt att han hade lämnade Nydalaparken före skjutningen.

Tre andra män var också åtalade för delaktighet i skjutningen men friades. En av dem har senare blivit utsatt för ett mordförsök i Hässleholm eftersom han blivit utpekade av kriminella för inblandning i en uppmärksammad kidnappning.

TV: Karolin Hakims mamma om sista mötet med dottern