Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd misstänks ha buggat företagare

När företagaren undersökte simkortet i den dolda mikrofonen blivit uppring av direktörens telefon tio gånger.Foto: Polisen
Några få meter ovanför företagarens skrivbord fanns en dold mikrofon. Avlyssningsutrustningen kan ha funnits där i flera månader innan företagaren upptäckte den.Foto: Polisen

En vd på ett skånskt företag har åtalats vid Malmö tingsrätt som misstänkt för förberedelse till hemlig avlyssning.  Dold i taket ovanför en företagares skrivbord fanns en mikrofon gömd.

En undersökning visade att den dolda mikrofonen blivit uppringd tio gånger från direktörens mobiltelefon.

Företagaren som misstänks ha blivit buggad på sitt kontor hade en längre tid haft på känn att något inte stämde. Diskussioner med tänkta uppdragsgivare hade läckt ut. På omvägar fick företagaren och hans kolleger fått höra att den åtalade direktören tycktes ha ovanlig god kännedom om företagarens verksamhet.

– Det här är en overklig upplevelse, säger han till Kvällsposten.

Båda driver företag i samma bransch och hade kontor i anslutning till varandra.  Buggen upptäcktes i juni förra året. Fem månader efteråt lämnade företagaren lokalerna och flyttade till nytt kontor.

Letade flera gånger

Företagaren hade tidigare undersökt sitt kontor och letat efter en dold mikrofon utan att hitta den. Men den 11 juni lyckades han och en arbetskamrat lokalisera buggningsutrustningen. Den var gömd ovanför hans skrivbord i en pelare vid taket.

Avlyssningsutrustningen startar genom att den rings upp och då aktiveras mikrofonen. Ett test som gjordes av polisen visade att utrustningen fungerade utmärkt.

En ledtråd som hjälpte företagaren att hitta avlyssningsutrustningen var de ständiga störningar som uppstod när företagaren talade i telefon vid platsen där den upptäcktes.

Företagaren och direktören hade sedan tidigare en konflikt. Direktören hade enligt företagaren brutit ett avtal och slutat upp att göra överenskomna betalningar. Men det hade också funnits andra problem.

Gillrade fälla

Direktören hade nämligen tillgång till företagarens kontor och entrén. Han ska även ha satte upp en kamera som spelade in ljud utanför företagarens kontor. Han tog bort den efter att företagaren påpekat det olämpliga att ha en sådan övervakning. Det uppger företagaren i ett förhör.

Företagaren beslöt efter upptäckte att gillra en fälla för att avslöja vem som installerat avlyssningsutrustningen. Han satte upp en kamera som filmade kontoret. Två dagar senare filmas en man som går in på kontoret. Mannen påstås gå in för att kontrollera om avlyssningsutrustningen finns kvar.

När företagaren senare undersökte buggens sim-kort visade det sig att kortet blivit uppringt tio gånger från direktörens mobiltelefon. 

Direktören nekar till all kännedom om den dolda mikrofonen.

Han fick också se filmerna som tagits med dold kamera och polisen som höll i förhöret frågade om det var han som syntes på bilderna.

– Ja, det ser ut som det, svarade direktören.

Men på följdfrågan om det är han kom ett annat svar:

– Det kan varken du eller jag säga.

Direktören nekar till att ha placerat den dolda mikrofonen inne på företagarens kontor.

LÄS MER: Kvinnliga fångvaktare blev kära i grovt kriminella män (PREMIUM) 

LÄS MER: Han beställde skjutningar – avslöjar varför unga dör (PREMIUM)