Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samir Berglind sköt man på beställning

Samir Berglind döms till fängelse i 12 år och sex månader för mord och mordförsök.
Samir Berglind mördade en 23-åring på en parkeringsplats i Malmö.
Foto: Polisen
Inne i buskaget låg vapnet.
Foto: Polisen
Polisens tekniker undersökte vapnet noga. Tre månader efter mordet kunde 22-åringen gripas.
Foto: Polisen

Samir Berglind, 22, från Gävle sköt ihjäl en 23-årig man på en parkeringsplats i Malmö. 

Nu döms han till till fängelse i 12 år och sex månader för mord och mordförsök.  

− Mordet har föregåtts av noggrann planering och det har varit fråga om en ren avrättning, säger rättens ordförande rådmannen Fredrik Landgren i ett pressmeddelande. 

Det var en kväll i juli 2018 som 23-åringen stod på en parkeringsplats på von Rosens väg i Malmö och pratade med några vänner. På övervakningsbilder från platsen går det att se hur de skojar med varandra. 

Men något stör dem. En moped har börjat cirkulera kring platsen. Kör varv efter varv. Efter ett tag får 23-åringen nog och går fram och frågar vad som händer. 

Då skjuts han kallblodigt ihjäl av mopedens förare. Flera skott i både kropp och huvud. Han riktar också pistolen mot en av de andra på parkeringsplatsen och avfyrade skott men missade. Sedan lämnade han platsen på mopeden. 

Senare under kvällen hittades mopeden utbrunnen i området Persborg, inte alls långt ifrån mordplatsen. Och i en buske precis i anslutning påträffades mordvapnet. 

På vapnet hittade polisens tekniker DNA från 22-årige Samir Berglind från Gävle. Senare kunde polisen även kartlägga att han hade befunnit sig i Malmö vid tiden för mordet.

Samir Berglind efterlystes och kunde gripas i oktober 2018. Tre månader efter mordet. Han bar då på en skarpladdad pistol. 

Polisens tekniker hittade DNA från 22-åringen på vapnet.
Foto: Polisen
Mordvapnet hittades i ett buskage.
Foto: Polisen

Döms till fängelse

Nu döms Samir Berglind, 22, till fängelse i 12 år och sex månader. 

− Mordet har föregåtts av noggrann planering och det har varit fråga om en ren avrättning som av allt att döma avslutats med ett dödande skott i bakhuvudet, säger rättens ordförande rådmannen Fredrik Landgren i ett pressmeddelande. 

Samir Berglinds ålder vid mordtillfället spelar roll i tingsrättens bedömning. 

”Vid bestämmande av fängelsestraffens längd har tingsrätten beaktat att skytten endast var 20 år gammal när han begick mordet”, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Samir Berglind avtjänar just nu ett fängelsestraff på två år och sex månader för grovt vapenbrott, efter att han gripits med en skarpladdad pistol när han greps. Det straffet hade enligt tingsrätten kunnat ingå i den aktuella domen. Det har också tagits i beaktande.

Kammaråklagare Lisa Åberg är nöjd med att tingsrätten gick på hennes linje och fällde Samir Berglind för mord. Men hon är inte lika nöjd med straffrabatten han får på grund av sin ålder.  

– Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet är 18 år. Jag kan tycka att sänkningen är för stor. Han hade bara två månader kvar innan han fyllde 21 när han utförde handlingen.

Svårt att utreda beställningsmord

Lisa Åberg är övertygad om att mordet var ett rent beställningsjobb som utfördes av Samir Berglind. Han har inga kopplingar till offret och är skriven i Gävle.

– Det finns omständigheter som talar för att han hade ett pris på sitt huvud, har hon tidigare sagt.

Enligt Lisa Åberg är det väldigt svårt att utreda vem som ligger bakom ett kontraktsbrott. 

– Den personen som Samir Berglind har träffat kan vara där på uppdrag från en annan som i sin tur är den som har varit i kontakt med uppdragsgivaren. Det kan till och med vara ännu fler led.

Utredningen är inte avslutad ännu. 

– Det finns en misstanke öppen på en person som jag misstänker är den personen som har gett Samir Berglund uppdraget. Vi vet att de har träffat varandra. Men vi får se var det slutar. 

Mopeden hittades utbrunnen i området Persborg i Malmö. Pilen visar var vapnet hittades.
Foto: Polisen

Försvarsadvokaten mycket kritisk

Samir Berglind har nekat till mordet – men medgett att han varit i Malmö den aktuella dagen. Han hade enligt egen utsago rest till Malmö för att köpa en pistol. Tidigare på dagen skulle han ha fått ett erbjudande att köpa en pistol men tackade nej. Det var den pistolen som senare användes för att skjuta ihjäl 23-åringen och som senare hittades i buskaget på Persborg. 

Samir Berglinds juridiska ombud, brottmålsadvokaten Mikael Nilsson är mycket kritisk till tingsrättens dom.

– Domen är en av de mest självklara att överklaga. Den är mycket selektivt skriven. 

Enligt Mikael Nilsson finns det en uppsjö omständigheter som gör att han bör frias. 

– Det mest är flagranta är att han inte är placerad på brottsplatsen. Ett vittne har uppgett att han sett ett ekipage, en person med mc-hjälp på moped, som stod vid brottsplatsen och verkade göra iakttagelser, men då var inte min klient i Skåne, säger han.

Under senare tid har Mikael Nilsson fått fyra misstänkta friade för mord, varav tre dömdes i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

– Det kanske kan finnas skäl att ifrågasätta hur tingsrätten värderar bevisning i allvarligare brottmål, säger han.

En 29-årig man döms för medhjälp till mordet till fängelse i fyra år. Enligt tingsrätten är det bevisat att han har försett Samir Berglind med mopeden med vetskap om att den skulle användas vid mordet.


Ladda ner KvP:s nyhetsapp.

Bilderna visar gängen inifrån: Grillfester, hundar och vapen 

Bilderna visar gängen inifrån.