Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännerna försökte stoppa skolattacken

Spårade ett hot om en skolattack till en IP-adress i 15-åringens hushåll
När 15-åringen greps bar han stridsväst, hjälm och en skelettmask.
Foto: POLISEN
En annan vän försökte få 15-åringen att avvärja sina planer.
Foto: POLISEN
Lisa Kaati är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Foto: PRESSBILD

15-åringen gick till attack på sin egen skola i Eslöv.

På Discord diskuterade han och delade filmer på mord, masskjutningar och skolattacker under flera månader med sina vänner – som försökte övertala honom att inte gå till attack.

Jag kan inte låta dig göra det här mot andra människor”, skrev en vän.

Den 19 augusti knivhöggs en lärare i 40-årsåldern på Källebergsskolan i Eslöv – och det var en 15-årig pojke som höll i kniven.

Pojken hade under flera månaders tid diskuterat grova våldsbrott på bland annat chattverktyget Discord. Han delade flitigt bilder på Adolf Hitler och olika gärningsmän bakom masskjutningar runtom världen, enligt åklagaren. 

När polisen genomförde en husrannsakan hos pojken och tömde hans dator hittade de konversationer han haft med vänner på Discord under de senaste månaderna. En av dem ägde rum den 23 juli. 

”Om jag skulle göra en terrorattack, skulle du sprida det då?”, skrev 15-åringen till en vän på Discord.

Det beror på om jag får höra om det”, svarade vännen.

Jag kommer streama det. En massaker. Jag lovar dig, jag gör vad du begär, fortsatte 15-åringen. 

15-åringen berättade om sina planer för en vän på Discord.
Foto: POLISEN
Polisen hittade en mask med flera hakkors, som pojken misstänks ha ritat på.
Foto: POLISEN
15-åringen blev arg när vännen försökte tala honom ur attacken.
Foto: POLISEN

”Det finns ingen poäng”

Samma vän bad senare 15-åringen att låta bli att genomföra skolattacken. 

”Det finns ingen poäng med att skada slumpmässigt utvalda människor på grund av ett agg som du har mot andra saker”.

Han var inte den enda vännen som försökte stoppa 15-åringens planerade attack. 

”Jag kan inte låta dig göra det här mot andra människor men framför allt mot dig själv. Jag är ledsen men jag kommer behöva berätta för din vän”, skriver en annan vän till 15-åringen. 

15-åringen svarar:

”Du är inte en riktig vän om du gör så här. Du kommer följa med ner i graven som en av de mest hatade för mig”. 

En annan vän hörde av sig till en nära anhörig till 15-åringen och berättade om hans planer – men personen tog inte det seriöst. 

Polisen hittade även en stor mängd av filmer och bilder på morbida händelser på pojkens dator – bland annat andra skolskjutningar. 15-åringens vänner började samtidigt märka beteende och uppmärksammade hans fascination för nazismen.

– Jag vet inte men han brukar snacka mycket om Hitler i skolan. Göra Hitlersaker, typ ta upp handen i luften. Sedan var det en gång han gick ut med nazimärket på armen. Då fångade polisen honom, berättar han i förhör.

Inne på skolan mötte 15-åringen flera elever och lärare. En av lärarna knivhöggs svårt.
Foto: POLISEN
På 15-åringens egen film från attacken syns hur han förbereder sig innan han går in i skolan.
Foto: POLISEN
Orden ”remove kebab” var klottrat på väggen – och på pojkens luftvapen.
Foto: POLISEN

”Helt utan restriktioner”

Allt som vännerna säger bekräftar 15-åringen i förhör med polisen. Han berättar att han blev inspirerad till att utföra skolattacken av de saker han tagit del av på internet och specifika gärningsmän. Bland annat nämner han Brenton Harrison Tarant, som sköt ihjäl 51 personer i en moské på Nya Zeeland, och 21-årige Anton Lundin Pettersson som dödade tre personer med svärd på en skola i Trollhättan

Att unga män påverkas och sugs in i det hårda klimatet på internet är ett fenomen som blir allt vanligare, berättar Lisa Kaati, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. 

I många andra fall handlar det om oreglerade moderatorlösa forum och hemsidor. För de flesta är hemsidorna helt okända – men kan bli förödande om fel person hittar dem, menar Lisa Kaati.

– Nästan alla vanliga sociala medier och plattformar har en ”ond tvilling”. Det man sett av många våldsverkare i USA har de lagt ut sina manifest eller drivit kommunikation på de här plattformarna, säger hon. 

Några månader innan attacken på skolan i Eslöv kontaktades polisen i Sverige av FBI. 15-åringen hade då skrivit med en person som utgav sig för att vara australier. Den okända personen hade detaljerat beskrivit hur han skulle utföra en skolattack i Australien. 

”Han hade lärt sig hur lokalerna sett ut och han skulle hugga ihjäl så många han hann, utan inbördes ordning. Han skulle ta alla han kom åt, utan tanke på religion och etnicitet. Han hade ändå radat upp någon slags prioriteringslista, i stil med; muslimer 1.a, mörkhyade 2.a, skrivit vad han skulle börja med”, skriver polisen i sin avrapportering.

Polisens bild som visar var läraren låg efter att ha blivit knivhuggen.
Foto: POLISEN
15-åringen lämnade ifrån sig en kniv efter att polisen sköt ett varningsskott.
Foto: POLISEN

”Vissa borde utrotas”

Denna typ av konversationer gör att man till slut inspireras att göra liknande dåd, berättar Lisa Kaati. 

– Det är en fara att sugas i den här typen av miljöer. Även om man inte är våldsuppviglande själv så tar man del av de här konversationerna. Det blir en normalbild som till slut sänker våldströskeln. Män är helt överrepresenterade men det är svårt att veta för de flesta har alias. Även om man är kvinna så kanske man har manligt alias för det är svårt att komma in i miljöerna som kvinna, säger hon.

Lisa Kaati är delförfattare till två rapporter om ämnet: ”Digitalt slagfält” och ”Heroes and Scapegoats”. Bland annat har hon tittat på hur internetmiljöerna till slut inspirerar till våld. 

– De här miljöerna spelar en så stor roll för den här typen av våldsdåd. Man ser att andra har gjort saker, man pratar om det. Man pratar om att vissa borde utrotas eller dödas. Ibland inspireras man till slut. bland känner man att ”jag är den utvalde”.

Den 15-årige pojken har nu åtalats för mordförsök och flera fall av grova olaga hot. Pojken har tidigare erkänt grov misshandel men förnekat försök till mord. Den 28 oktober inleds rättegången mot 15-åringen i Lunds tingsrätt.

Kvällsposten har varit i kontakt med åklagaren Pernilla Nilsson som inte vill kommentera åtalet vidare. 

SE FLER NYHETER: 15-åringens egna bilder visar skolattacken i Eslöv

Direktsände dådet via livestreamingtjänsten Twitch • Se kvällens ”Bara Nyheter”