Misstanken: Åt först tapas – sedan gick de till attack

Tidigt på kvällen ska två av de misstänkta ha ätit middag med tre unga kvinnor. Enligt uppgifter som framkommit i förundersökningen planerade de två männen kvällens misshandel från restaurangen.
Foto: Polisen
En kniv lik den som beskrivits av målsägaren hittades hemma hos en av de misstänkta.
Foto: Polisen

Kompisgänget gick på restaurang och åt tapas. 

Sedan ringde de in en chaufför, åkte till en ensligt belägen förskola och la sig i bakhåll, enligt polisens utredning. 

När deras ovän, en 21-årig man, dök upp råkade han rejält illa ut. 

Mannen misshandlades med sparkar, slag och knivhugg, kläddes av, filmades och slängdes in i bilens bagageutrymme där han fick ligga tills han började kräkas, enligt åtalet. 

Nu pågår rättegången mot de misstänkta unga männen. 

När en kvinna närmare midnatt den 7 juli i år närmade sig påfarten till E65 vid Skurup såg hon en nästintill naken kille komma springande. Han var helt täckt av blod, och kvinnan var tvungen att stanna sin bil för att inte köra på den unge mannen.

Han var bara klädd i kalsonger och saknade skor. Mannen hade sticksår i huvudet och på kroppen och såg ut att ha blivit rejält misshandlad i ansiktet. 

Den unge mannen berättade att han blivit knivskuren, kidnappad och rånad och bad kvinnan köra honom till en adress i Skurup för att hans flickvän skulle kunna larma ambulans.

Beställde tapas

Nästan sex timmar tidigare, klockan 18.42, steg två unga män och tre unga kvinnor in på restaurang Pinchos i Ystad. Sällskapet tilldelades ett bord och beställde tapas, bland annat krispig kyckling, chili cheese tops och löjrom. Men middagen blev lite rörig då de två unga männen sprang upp och ner från bordet, pratade i telefon och skickade meddelanden, enligt polisens utredning. 

Enligt åklagaren planerade de två männen, en 20-åring och en 23-åring, att tillsammans med en 17-åring kidnappa och misshandla den 21-årige mannen som senare hittas blodig intill E65. De tre männen kontaktade under kvällen även en 20-årig man som skulle vara chaufför under kidnappningen, enligt utredningen. 

När de har betalat sin nota lämnade sällskapet restaurangen och männen avvek.

På bilder från restaurangens övervakningskamera ses två av de misstänkta. De lämnar flera gånger bordet för att prata i telefon.
Foto: Polisen

Samtidigt satt den 21-årige mannen, enligt vad som framkommit i polisens förundersökning, på en grillfest med sin flickvän och några vänner i Skurup några mil från tapasrestaurangen i Ystad. Vid 22-tiden meddelade han sällskapet att han skulle träffa en kompis lite snabbt. Han blev skjutsad och avsläppt vid en förskola i närheten. Där låg männen från restaurangen i bakhåll, enligt misstankarna. 

Sparkades och knivhöggs

Enligt åtalet konfronterade männen 21-åringen. Ganska snart övergick konfrontationen till fysiskt våld och grova hot. 21-åringen ska ha misshandlats med slag och sparkar över hela kroppen. Han har även slagits med en batong och huggits och stuckits med kniv på olika ställen på kroppen, enligt utredningen. 

Vid ett tillfälle ska 21-åringen ha slagits i huvudet med en pistol och även fått pistolen inkörd i munnen. 21-åringen misshandlades även när han låg på marken. Han tvingades klä av sig alla kläder utom kalsonger och fråntogs sin telefon. Delar av misshandeln filmades. 

Efter en stund ska männen ha bestämt sig för att åka vidare. 21-åringen ska då ha bakbundits och fått en huva över huvudet för att sedan ha tvingats in i skuffen i en kombibil. I bilen fortsatte misshandeln. Vid ett tillfälle släpptes 21-åringen ut ur bilen för att spy, enligt utredningen.  

Efter att ha utsatts för ytterligare allvarliga hot och misshandel ska männen ha dumpat 21-åringen på en parkeringsplats längs E65 utanför Skurup, enligt åtalet.

I bilen där 21-åringen ska ha transporterats hittades en spade. 21-åringen ska bland annat ha hotats med att han skulle dödas och grävas ner.
Foto: Polisen
Vid en av de misstänktas bostad hittades en huva, med DNA som med stor sannolikhet kan knytas till den misshandlade 21-åringen.
Foto: Polisen
21-åringen ska bland annat ha misshandlats med en batong.
Foto: Polisen

Pekade ut de misstänkta

Redan vid det första förhöret pekade den misshandlade 21-åringen ut de misstänkta. 21-åringen har tidigare varit vän med i vart fall en av de unga männen som misstänks för misshandeln. Nu har männen åtalats och i veckan inleddes rättegången i Ystads tingsrätt.

Enligt kammaråklagare Emma Adolfsson är det oklart vad som föranlett den grova misshandeln. I utredningen framkommer uppgifter om att det ska ha funnits en oreglerad skuld mellan 21-åringen och en person som inte ingår i polisens utredning. De nu åtalade männen ska då ha agerat på uppdrag av denne person.

– Det är riktigt att det finns sådana uppgifter i utredningen. Men de uppgifterna är inte tillräckliga för ett åtal mot en sådan person.

Vad som däremot är klart är att en stor bit narkotika hittades på platsen där misshandeln ska ha inträffat. Om den kan förklara fiendskapen mellan de misstänkta männen och 21-åringen är oklart.

– Det vet vi inte heller. Det vi vet är att den narkotikan är hittad på platsen ett par dagar efter händelsen, säger Emma Adolfsson.

Vid en av platserna där misshandeln ska ha ägt rum hittades narkotika ett par dagar senare.
Foto: Polisen
– Det vi vet är att den narkotikan är hittad på platsen ett par dagar efter händelsen, säger kammaråklagare Emma Adolfsson.
Foto: Polisen

De tre huvudmisstänkta misstänks för bland annat grov misshandel och grovt olaga hot. Den 20-årige chauffören har åtalats för medhjälp till grov misshandel. Samtliga fyra har åtalats för människorov.

Inte vågat berätta

Polisens utredning av händelsen har bitvis varit tungrodd. Många frågor från utredarna har av de misstänkta besvarats med ”inga kommentarer” - eller tystnad.

Flera av de misstänkta uttrycker i förhör rädsla kring att yttra sig om vad som hände under kvällen och natten.

– Jag kan inte ge något facit. Men jag tror inte att man helt har vågat berätta om vad andra eventuellt har gjort, säger Emma Adolfsson. 

Två av de misstänkta, 20- och 23-åringen förnekar helt inblandning i händelsen. 17-åringen har i förhör gjort vissa medgivanden men inte pekat ut någon annan inblandad. Den 20-årige chauffören har medgett att han körde bilen, men inte mycket mer.

I veckan inleddes rättegången i Ystad tingsrätt. På fredag avslutas förhandlingen.

23-åringen misstänks för bland annat grov misshandel, människorov och grovt olaga hot. Han ska bland annat ha satt en pistol i munnen på 21-åringen och hotat honom till livet.
Foto: Polisen
20-åringen misstänks för bland annat grov misshandel, människorov och grovt olaga hot. Han ska även ha satt en kniv mot 21-åringens hals och hotat honom till livet.
Foto: Polisen
17-åringen misstänks för grov misshandel, människorov och grovt olaga hot.