Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vän till Karolin Hakims sambo mördad i London

Dödsskjutningarna fortsätter – här är en sammanfattning av sommarens och höstens händelser både i Malmö och i övriga landet.
Polisen har inlett en mordutredning.
Foto: LUKE POWELL / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
Karolin Hakim mördades på öppen gata i Malmö i slutet av sommaren – ett mord som skakade hela Sverige.
Foto: Privat / Privat
Polisen på plats i Ribersborg efter det brutala mordet på läkaren Karolin Hakim i somras.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 36-årig svensk man från Malmö mördades på julaftonskvällen vid sin bostad i London. Han sköts med flera skott.

– Jag tittade på tv när jag hörde flera skott, säger grannen Vittoria Amati, 60, till brittiska tidningen The Guardian.

Mannen var nära vän till mördade Karolin Hakim och hennes sambo.

Den 36-årige mannen var fram till för tre år sedan folkbokförd i Malmö men flyttade sedan till London, enligt Skatteverket. Han var enligt flera källor bekant med Karolin Hakim men framför allt var han sedan många år vän till hennes sambo.

Svensk mördad i London

Vittnen berättar bland annat för The Guardian hur de strax före kl 22, svensk tid, på julaftonskvällen hörde flera skott.

– Det var mellan åtta till tio skott, säger grannen Vittoria Amati till The Guardian.

Skjutningen inträffade på Battersea Church Road och den 36-årige svensken var död när polis och ambulans kom till platsen. Vittnen har berättat att han sköts vid dörren till sin bostad. 

– Offret var var på väg hem i sällskap med sin hustru och ett yngre barn när han sköts strax utanför sin bostad, säger Jamie Stevenson vid Londonpolisen till Sky News.

Adressen där 36-åringen sköts ligger i ett exklusivt område. Det tar cirka åtta minuter att gå från gatan där 36-åringen sköts till den skola som prins William och hustrun Catherine valt ut till sina barn, prins George och prinsessan Charlottes skola.

Umgicks familjevis

Karolin Hakim och henne sambo umgicks familjevis med den mördade 36-åringen, enligt Kvällspostens källor. 36-åringen ska bland annat ha drivit ett skivbolag. Mordet på honom kan kopplas till kriminella nätverk i Sverige, enligt Kvällspostens källor.

– Men det här kan också handla om precis vad som helst, uppger en insatt källa till Kvällsposten.

Brittisk polis har tagit kontakt med svensk polis och samarbetar i utredningen av mordet på 36-åringen..

– Men jag kan inte gå in på några detaljer alls. Det råder förundersökningssekretess, säger Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter till TT.

Karolin Hakim arbetade som läkare och var färdig med sin utbildning när hon mördades den 26 augusti i år utanför sin bostad på Sergels väg i Malmö. Det var tidigt på förmiddagen. Först blev hennes sambo beskjuten av två män när han bar parets två månader gamla barn i famnen, och började springa. Männen sköt flera skott efter honom, enligt vittnen. Han tappade barnet på gatan men fortsatte springa samtidigt som männen sköt efter honom. 

Men mordförsöket misslyckades.

Karolin Hakim mördades i Malmö

Karolin Hakim tog upp barnet och sprang till en trottoar på andra sidan gatan. Då sköts hon av en av skyttarna som var på väg till en väntande flyktbil. Skytten var omaskerad och stod bara några meter från Karolin Hakim när han sköt henne med flera skott, enligt vittnen som Kvällsposten talat med. 

Efteråt försvann de två skyttarna i en väntande grå Mercedes-Benz som påträffades kort efteråt. Innan de två skyttarna lämnade bilen satte de eld på den. Vittnen kunde efteråt berätta för polisens utredare att samma bil stått parkerad alldels i närheten av parets port strax innan skjutningen.

Flyktbilen orsakade inledningsvis problem för polisen. Ägaren var enligt bilregistret en 19-årig man bosatt utanför Helsingborg. Hans namn visade sig ha förfalskats på ägarbytet. När mordet inträffade var 19-åringen i tingsrätten i Helsingborg där han åtalats för narkotikabrott.

Polisen spårade senare den verklige köparen av bilen som hade förfalskat 19-åringens namn. En 23-årig Malmöbo häktades i september som misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök. 23-åringen är sedan tidigare känd av polisen. Han försattes senare på fri fot men är enligt chefsåklagare Pär Andersson fortsatt misstänkt.

Polisens bilder på Karolin Hakims misstänkta mördare

Vädjar om hjälp att hitta mannen som tros ligga bakom dådet.