Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamt gatugäng grundstötte i Sverige

Loyal To Familia blev kända för sin brutalitet och växte snabbt i Danmark. Intresset spreds sedan över till Sverige också. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN
Loyal To Familia ville ta över försäljningen av cannabis och vinna maktkampen över Hells Angels och andra gäng.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

För två år sedan stod Loyal To Familia på toppen i den kriminella gängmiljön.

I Köpenhamn var man störst med över 225 registrerade medlemmar. I Sverige förberedde man sitt intåg.

I dag är gänget mer eller mindre utraderat. Danmark har tillfälligt förbjudit Loyal To Familia och i Sverige finns bara spillror kvar.

Det går upp och ner i den kriminella gängvärlden.

Sommaren 2017 hade Loyal To Familia växt sig så starka att de plötsligt var störst i Köpenhamn.

Polisen bedömde att gänget hade 225 registrerade medlemmar. Den centrala mötesplatsen var Blågårds plats på Nörrebro i Köpenhamn.

Gänget beskrevs som våldsamt och brutalt och expansionen var enligt polisen ett led i nätverkets ambition att ta kontroll över handeln med cannabis i regionen.

Loyal To Familia har varit en maktfaktor som oroat polisen. I dag är situationen helt annorlunda.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

LTF:s, grundare och president Shuaib ”Shebi” Khan var nöjd.

Han hade fem år tidigare grundat organisationen efter att ha avtjänat ett långvarigt fängelsestraff för dödsmisshandel i danska Ålborg.

På kort tid såg han nu sin organisation växa sig stark. Målet var utstakat - att göra Loyal to Familia till Danmarks mäktigaste gäng.

Men inte bara det.

LTF planerade att göra sitt intåg i Sverige också. Malmö och Helsingborg utsågs till brohuvuden.

Svarta tröjor med vitt tryck delades ut på flera platser i Skåne. Det ingick som en del i rekryteringsfasen.

Ingen struktur

Facebookbilder lades ut där leende kompisar i tröjor och kepsar tittade in i kameran. Minst ett 40-tal i Skåne kallade sig sympatisörer till LTF.

När ledaren president Shuaib ”Shebi” Khan några månader senare ställdes inför rätta i Köpenhamns tingsrätt för att ha hotat en polis fanns ett stort antal sympatisörer från Sverige på plats.

Många bar organisationens tröjor. Och markerade sin stolthet genom att ställa upp på bilder utanför rättssalen.  

Skånepolisen ansåg dock inledningsvis att de hade läget under kontroll. 

– De klarar inte av att hålla struktur i gänget. Det brister i organisationsförmåga, bedömde Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet.  

I Köpenhamn var dock oron större. 

I spåren av organisationens framsteg skedde överlagda mord och öppna våldshandlingar mitt i gaturummet.

När presidenten i Loyal To Familia häktades fick han stöd av både danska och svenska medlemmar.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

Polisen låg tätt inpå och fängslade medlemmar på löpande band. Ledaren Shuaib ”Shebi” Khan dömdes själv till 3,5 års fängelse.

Men det skulle dröja till i början av september 2018 innan organisationen tillfälligt förbjöds i hela Danmark. Då hade både danska politiker och myndigheter fått nog.

Enbart att bära en tröja med gängets initialer kunde därefter leda till långa fängelsestraff. 

– Loyal to Familia har varit huvudaktör i de våldsamma gängkonflikter som de senaste åren skapat otrygghet över hela Danmark med mord och skjutningar på öppen gata, motiverade dåvarande justitieminister Søren Pape Poulsen beslutet.

Ungefär samtidigt hade Shuaib ”Shebi” Khan avtjänat sitt straff. Enligt Ekstrabladet valde han att tillfälligt lämna både Danmark och sin familj för ett uppehälle i Spanien. 

Därifrån ska han på distans ha kunnat både avvakta och påverka den fortsatta händelseutvecklingen.

Syns fortfarande

Ett antal lokala medlemmar i LTF syns nu fortfarande i det aktuella området kring Blågårds plats.

 Men verksamheten har tonats ned betydligt. Nu behöver man inte ha hela torget som mötesplats.

Gänget har dragit sig tillbaka till en mindre parkeringsplats, skriver Ekstrabladet som gjort en omfattande kartläggning av det kriminella gängets liv just nu.

Samtidigt rapporteras om interna stridigheter inom de spillror som fortfarande finns kvar av organisationen. Bråken söndrar gänget inifrån.

En av de kvarvarande medlemmarna inom LTF har jagats av polisen en längre tid, misstänkt för mordet på en 39-årig man. 

Vid Blågårds Plats blev även en 18-årig man nedstucken med kniv. En förbipasserande sjuksköterska tog hand om den skadade, medan gärningsmannen lyckades fly från platsen.

Rättslig prövning

Enligt dansk polis är Loyal To Familia långt mindre synliga nu än tidigare. Orsaken tros bland annat bero på det tillfälliga förbudet, men även den rättsliga prövning kring beslutet om förbud som är på gång.

– Man kan förstå att man intar en avvaktande roll i väntan på det, säger poliskommissarie Simon Hansen till Ekstrabladet.

Men i vissa områden finns fortfarande spår kvar av LTF.

– Strukturen bakom organisationen existerar fortfarande. Men i långt mindre omfattning än tidigare.