Utredningen av mordet på Mikael Petersson klar

Mikael Petersson försvann den 25 juli förra året. Tre månader senare hittades han kvarlevor på en ö i Karlskronas skärgård.
Foto: Polisen
I den här lägenheten i Karlskrona ska Mikael Petersson ha mördats. hans kropp hittades långt senare
Foto: jens christian

Den 22-åring som tillsammans med en annan man häktats för mordet på Mikael Pettersson, 57, misstänks lida av en allvarlig psykiskt störning. Läkaren som undersökt honom anser att 22-åringen bör genomgå en större och mer ingående rättspsykiatrisk undersökning.

Inom kort kan åklagaren väcka åtal mot de två männen.

Beskedet kommer samtidigt som kammaråklagare Anna Johansson nyligen i en skrivelse till Blekinge tingsrätt meddelat att förundersökningen av mordet på Mikael Petersson ska vara klar inom kort. Troligen redan i nästa vecka skickar hon den till de två misstänka männen och deras advokater.

De två misstänkta männen är numera båda 22 år gamla. En av dem är äldre än den andre. Inom kort kommer de för första gången få ta del av all den bevisning som polisens utredare samlat mot dem i utredningen av mordet på Mikael Petersson. De kommer också få möjlighet att ha synpunkter på utredningen.

Männen kan även begära att åklagaren ska göra kompletteringar. Men sett ur polisens och åklagarens synvinkel är utredningen nu färdig och kan ligga till grund för ett åtal.

Mikael Petersson försvann den 25 juli i fjol efter att ha träffat männen. Åklagaren misstänker att han mördades i lägenheten i Karlskrona där mötet ägde rum. Efteråt ska Mikael Peterssons kropp ha styckats och fraktats från lägenheten av de två männen. Hans kvarlevor hittades först i november på ön Varö i Karlskrona skärgård.

Kan dömas till vård

Fyndet gjordes efter att den äldre av de två misstänkta begärt att bli förhörd av polisens utredare.

Den 22-åringens kamrat har också genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7 undersökning. Men resultat av den har ännu inte lämnats till tingsrätten. Undersökningen som gjorts av den äldre 22-åringen tyder på att han lider av en allvarlig psykisk störning enligt den rättspsykiater som samtalat med honom. 

Denna mindre undersökning görs på kort tid. Läkaren som träffat den äldre  22-åringen misstänker även att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när Mikael Pettersson mördades. Läkaren rekommenderar nu tingsrätten att 22-åringen ska genomgå en större och mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning. 

En sådan behövs, enligt läkaren, för att kunna avgöra om 22-åringen bör dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.