Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obduktion klar – utredarna vet hur Mikael, 57, dog

Mänskliga kvarlevor efter försvunna Mikael Petersson hittade
Här i den här lägenheten i Karlskrona misstänker polisen att 21-åringen och 22-åringen dödade Mikael Petersson.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mikael Petersson försvann i juli.
Foto: Polisen

En preliminär obduktion av Mikael Peterssons kvarlevor har avslöjat hur han sannolikt dödades, rapporterar BLT. 

Resultaten stärker åklagarens och polisens misstankar mot de två unga männen som häktats misstänkta för att ha mördat honom.

De två männen, 21 och 22 år gamla, har suttit häktade sedan den 31 juli. Mikael Petersson försvann några dagar tidigare. Han misstänks ha blivit mördad i sin bostad i Karlskrona någon gång mellan kl 20 den 25 juli och kl 9 den 26 juli. I lägenheten fanns blodspår som en av de misstänkta har försökt förklara med att Mikael Petersson kan ha skurit sig när han rakade sig.

De två unga männen har haft tät kontakt med Mikael Petersson som även stöttat dem ekonomiskt. 22-åringen försökte bli försatta på fri fot så sent som i oktober men fick på nytt avslag av hovrätten.

Åtalsbeslut till våren

– Utredningen bör vara klar under våren. Men om det blir mars eller april går inte att säga. Vi väntar nu på resultatet från flera analyser och en slutrapport från obduktionen. Vi har fått en preliminär dödsorsak, som jag inte närmare kan gå in på, säger kammaråklagare Anna Johansson till BLT. 

När åklagaren under onsdagen skickade en begäran till tingsrätten att 21-åringen och 22-åringen ska vara fortsatt häktade framkom att rättsläkare gett resultatet av en preliminär obduktion till åklagaren.

Åklagaren väntar också på analyser som NFC, Nationellt forensiskt center, gör av spår som säkrats av kriminaltekniker.

Anna Johansson vill inte tala om hur Mikael Petersson dog, men varken polis eller åklagare anser att Mikael Petersson avlidit genom till exempel en olycka.

Mikael Peterssons kvarlevor hittades i Karlskronas skärgård efter ett utdraget sökande där polisen fick hjälp av bland annat kustbevakningen. Sökandet skedde inom ett visst område. Polisen har inte talat om varför man valde just detta område.

Men förklaringen är sannolikt att 21-åringen och 22-åringen var ute i skärgården under söndagen den 26 juli. I båten de använde ska polisens kriminaltekniker enligt uppgift hittat blod från Mikael Petersson.

Mikael misstänks ha mördats – två män häktade 

Blod i Mikaels lägenhet har hittats