Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpressare hotar pensionärer – Elena, 71, ett av offren

Elena Martém, 79, konstnär, fick ett med kravet att betala 11 000 kronor.
Foto: Privat
Arne Löyskä, 79, under många socialdemokratiskt kommunalråd i Åstorp, visar det hotfulla mejlet som hans sambo fått.
Foto: Privat
Jan Olsson vid Nationellt bedrägericenter.
Foto: BROTTSCENTRALEN
Trots att polisen varnar att hoten är tomma har åtskilliga betalat pengar till utpressare som sedan i fredags kräver betalning för att inte offentliggöra filmer på påstått porrsurfande svenskar. Pengarna har satts in på så kallade bitcoin-plånböcker som är svåra att spåra.
Myndigheter har svårt att spåra vilka som ar emot bitcoins.
Foto: DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Elena Martém, 71, är ett av offren för den nya vågen av utpressningsmejl.  Hon fick ett mejl där det stod att hon filmats när hon påstods ha porrsurfat.

– Det här är inget annat än bedrägeri, säger Arne Löyskä, hennes make, som uppmanar alla som fått hotmejlen att inte betala.

Andra som skrämts har betalat in cirka 136 000 kronor på två dygn.

Kvällsposten har tidigare avslöjat att en ny våg av hotfulla mejl skickades ut till svenskar på fredagen. Nu visar det sig att många mottagare är pensionärer. Liknande fall har funnits tidigare bland annat i somras men den här gången skriver utpressarna på svenska.

I fredags skickade okända ut massmejl med fejkade mejladresser som såg ut som att man kommit över mottagarnas egna mejladresser, men det är en bluff. Men det får mottagaren att tro att någon verkligen kommit över privat information.

Mejlen har skickats från flera olika håll i världen bland annat Medellin i Colombia, Indien, Bulgarien och Mexico.

Möjligheterna att spåra avsändarna är små.

– För att spåra varifrån mejlen skickats krävs internationell rättshjälp, säger Jan Olsson.

Krävs på 11 000 kronor

Tidigare i veckan kom ett sådant mejl till Elena Martém i Åstorp. Hon är gift med Arne Löyskä, 79, som under många år var socialdemokratiskt kommunalråd i Åstorp. 

Han är van att agera och är inte särskilt lätt att skrämma. När hans fru kom med mejlet där en okänd, på dålig svenska, kräver att hon ska betala cirka 11 000 kronor var hon skärrad.

Om inte pengarna betalades skulle den som hotar henne sprida filmer som visar att hon porrsurfat. Något som hon inte gjort.

Läs mer:  Utpressare hotar sprida filmer på svenska porrsurfare

– Elena är verksam som konstnär både i Sverige och internationellt och är mycket synlig på internet, bland annat på You Tube, säger Arne.

Men porrsurfat? Nej.

Arne blev varken rädd eller skärrad. Han blev förbannad.

– Det är mycket allvarligt att utsätta människor för sådana hot, säger han.

Gjorde polisanmälan direkt

Det tog inte många minuter, sedan hade han för Elenas räkning gjort en polisanmälan till polisen i Ängelholm. I mejlet till Elena påstår avsändaren att denne genom ett virus fått tillgång till webbkameran på hennes dator och på sätt filmat henne.

Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericenter har sett liknande mejl.

– Vi har inte hittat något fall där någon kunnat visa att man lyckats ta en sådan film, säger han.

Med andra ord - hotet är en bluff och definitivt en lögn när man som Elena faktiskt inte porrsurfat.

– Vi har stött på fall där man påstått att sådana filmer tagits i smyg men datorerna som mottagarna har visade sig sakna webbkameror, alltså kan ingen ha filmat dem, säger Jan Olsson.

Flera har betalat

Utpressaren ville att Elena skulle växla in svenska kronor till bitcoins, en så kallad kryptovaluta, och sätta in på en digital plånbok. När Kvällsposten på söndagen skulle kontrollera om andra satt in pengar till samma bitcoin-plånbok hade den upphört att existera.

Men en annan liknande bitcoin-plånbok var fortfarande aktiv på söndagen. Den skapades på fredagen, samma dag som en våg av massmejl gick ut till svenska mottagare med krav på betalning för att inte offentliggöra filmer som påstods avslöja hur de porrsurfat.

Första betalningen kom in redan samma i dag. På söndagseftermiddagen hade utpressarna fått in  106 000 kronor.

Bitcoin-plånböcker tycks vid första anblicken vara anonyma. Men det går inte att dölja sig hela vägen.

– Det finns möjlighet att kunna spåra vem som tagit emot pengarna när de ska växla in sina bitcoins, säger Jan Olsson.

Nytt krav i nytt mejl

En äldre man i Malmö som fick ett upressningsmejl på fredagen fick ytterligare ett mejl på lördagen.

I det andra mejlet var tonfallet hårdare och mer pockande.

Malmöbon fick veta att nu hade han bara två dagar på sig att betala. Men pengarna skulle sättas in på en helt annan bitcoin-plånbok.

– Vilka idioter!!! skriver hans sambo i ett mejl till Kvällsposten när hon skickar en kopia av det nya hotmejlet.

När Kvällsposten kontrollerar denna nya bitcoin-plånbok visar det sig att andra som är mer lättskrämda fallit till föga. Tidigt på söndagsmorgonen gjordes en första inbetalning. På söndagseftermiddagen fanns inbetalningar på sammanlagt cirka 30 000 kronor.

Det betyder att en eller flera bedragare fått ihop cirka 136 000 kronor på två dygn genom att skicka mejl med tomma hot.