Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stulen Volvo hett spår efter väpnad fritagning på Råby

Fritagning från Råby skedde med vapenhot – detta har hänt
18-åringen och 19-åringen var i en rastgård när två personer hotade personalen på Råbyhemmet på kvällen den 20 augusti.Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Den stulna Volvon var inblandad i en trafikolycka strax efter fritagningen på Råbyhemmet. Bilen bärgades senare av polisen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En 19-åring som dömdes i en uppmärksammad härva med beställningsmord på Lidingö och i Göteborg rymde under en väpnad fritagning.Foto: Polisen

En stulen Volvo är ett hett spår efter rymlingarna från Råbyhemmet. Bilen ska enligt Sydsvenskan ha stått parkerad några dagar innan fritagningen i stadsdelen Holma i Malmö.

– Det finns en hel del intressanta spår som vi arbetar vidare med, bland annat tekniska bevis på platsen, säger Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen till tidningen.

Polisen har inte bekräftat Sydsvenskans uppgifter men en silverfärgad Volvo som stals i Mellanskåne var inblandad i en trafikolycka strax efter fritagningen på kvällen den 20 augusti. Senare samma kväll bärgades bilen av polis.

Det ska varit minst två män, en hade ett vapen, som hotade två ur Råbyhemmets personal i en rastgård. Personalen tvingades att öppna en grind och släppa ut de två ungdomarna, 18 och 19 år gamla. 

Ingen gripen

En av ungdomarna är dömd för ett beställningsmord i Stockholmstrakten. Den andre är dömd för ett mordförsök. De hade placerats på Råbyhemmet efter att ha dömts till sluten ungdomsvård eftersom de begick brotten innan de fyllt 20 år.

Polisen har fortfarande inte gripit varken de två rymlingarna eller de personer som hjälpte dem .

Efter rymningen har SiS, Statens institutionsstyrelse, som driver Råby, inlett ett säkerhetsprojekt som bland annat ska leda till bättre staket men också mer noggrann riskbedömning.

TV: Se den omtalade våldsfilmen från Malmö

Kvinna attackeras – se det omtalade klippet som sprids