Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Polisen jämför Helsingborg med Järva

En balkong träffades av flera kulor vid den besinningslösa skjutningen i onsdags morse. Även lägenheter i närheten träffades.
Strax efter 07.30 sköts en man till döds i närheten av en skola i Helsingborg.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriminaltekniker undersöker området efter att ett stort antal skott avlossats mot en lägenhet på Närlunda i Helsingborg vid 04.30-tiden på onsdagsmorgonen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En fastighet och flera bilar fick skador då en laddning detonerade i centrala Helsingborg tidigt i lördags morse.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helsingborg har den senaste veckan drabbats av tre skjutningar och två sprängdåd.

Den man som sköts till döds i tisdags är släkt med den misstänkta huvudmannen i en härva av beställningsmord.

Kopplingen är ett av polisens heta spår för att klara upp den nya skjutningen.

Nu drar polisen i Helsingborg paralleller till Shottaz gängkrig i Järva utanför Stockholm, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Balkongräcket är fyllt av ett 20-tal kulhål. Fönstren bakom är raserade av ytterligare ett 20-tal hål. Här öppnade någon eld under natten till onsdag. Även flera omkringliggande lägenheter träffades av kulor.

Sedan i slutet av förra veckan har flera grova våldsbrott inträffat i Helsingborg. Två sprängningar och tre skjutningar. I tisdags morse sköts en man i 40-årsåldern till döds i sin bil.

Tisdagens mord inträffade tidigt på morgonen, när vanliga helsingborgare startade upp sin dag.

Precis intill mordplatsen ligger en skola, och både barn och vuxna blev vittnen till skottlossningen.

Helsingborgs lokalpolisområdeschef Karim Ottosson har reagerat kraftigt på våldsdåden.

– De är brutala. Min uppfattning är att så länge de kan genomföra sina våldsbrott så struntar de i konsekvenserna, säger han.

I synnerhet vad gäller de skottlossningar som inträffat har det funnits stor risk att utomstående ska komma till skada. Till exempel vid mordet i tisdags.

– Man skjuter mot en individ men det kan lika gärna vara så att man träffar någon som passerar, säger Karim Ottosson.

Det gäller även skotten mot balkongerna.

– Man skjuter ett stort antal skott mot en fastighet, det är troligtvis riktat mot en, men det finns en risk att andra grannfastigheter också träffas.

Karim Ottosson är lokalpolisområdeschef i Helsingborg.
Foto: Lars-Olof Strömberg

Jämförs med gängvåld i Stockholm

Men enligt uppgifter till Kvällsposten är det mer än oron för att tredje man ska komma till skada eller till och med dödas som ger polisen bryderier.

Inom delar av polisen i Helsingborg ses de senaste dagarnas våldsdåd som ett tecken på att något hänt i Helsingborgs kriminella miljöer – ett skifte: Där man tidigare löst konflikter genom medling eller ekonomiska uppgörelser löser man nu meningsskiljaktigheter genom extremt grovt våld och extremt stor hänsynslöshet.

Enligt en källa dras paralleller till de gängkonflikter som i flera år plågat Järvaområdet i Stockholm, bland annat mellan grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen i Rinkeby.

Att det tillvägagångssättet hos de kriminella – att utan mellanlägen svara på en konflikt med brutal våldsanvändning – nu har spridit sig till Helsingborg.

– Det är det är det här vi sett i Stockholm framför allt. Det är så här man löser konflikter. Det är vi lite oroliga för, att det är det nya modus operandi här, där det i Helsingborg annars har varit mycket medling i konflikter, säger en källa med god insyn i Helsingborgs kriminella miljöer.

Förhindra hämnd

Dessutom finns en oro kring att dåden utlöser hämnd och polisens arbete inriktas nu på att förhindra vedergällningar och en fortsatt våldsspiral.

– Självklart, när det är kriminella som skjuts tittar vi på ifall det finns risk för vedergällning och det är vårt viktigaste uppdrag att förhindra det.

Den man i 40-årsåldern som mördades i tisdags var välkänd av polisen.

Om de olika dåden den senaste tiden i Helsingborg hör ihop är oklart. Men klart är att polisen nu undersöker den mördade mannens förehavanden och närmaste krets. En släkting till mannen åtalades nyligen för flera grova brott, bland annat för att ha beställt ett mord på en annan person i Helsingborgs undre värld. 

Det finns enligt uppgifter till Kvällsposten inget som tyder på att den nu mördade mannen var inblandad i släktingens misstänkta kriminalitet. Men klart är att situationen i Helsingborg, när nu flera tongivande personer i den kriminella världen sitter frihetsberövade, har skapat ett maktvakuum.

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mindre antal individer

Gamla konflikter kan bubbla upp till ytan, och det kan uppstå nya.

– Det kan vara så att det uppstår konflikter med tiden som vi inte riktigt har koll på. Det är få i de här miljöerna som pratar med oss.

– En viktig del nu är att bromsa upp detta. Och då tittar vi framåt via vår underrättelsetjänst, säger Karim Ottosson.

För det är ett begränsat antal personer i Helsingborg som är kapabla att utföra våldshandlingar av den dignitet som det nu handlar om.

– Jag kan inte ge en exakt siffra men det är ett antal och så finns det alltid en liten svans kring de grupperingarna och individerna. Det är oftast inte en ensam gärningsman utan det finns ofta en gruppering.


Flera grova dåd senaste veckan:

Fredag 14 januari:

Vid 02-tiden exploderar en laddning vid entrén till ett flerfamiljshus i Helsingborgs östra delar.

Ingen person kommer till skada i explosionen som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.


Lördag 15 januari:

Vid 03 larmas polis och räddningstjänst till ytterligare en detonation, denna gång vid en port på Furutorpsgatan i Helsingborg. Ingen person skadas fysiskt men en fastighet och flera bilar får skador i explosionen. 


Söndag 16 januari:

Vid 06-tiden på morgonen larmas polisen till Hittarp utanför Helsingborg där någon avlossat flera skott in i en lägenhet. Inga personer ska ha vistats i lägenheten när den besköts.


Tisdag 18 januari:

En man i 40-årsåldern skjuts till döds vid sin bil på Norra Stenbocksgatan i Helsingborg. Den maskerade skytten ska sedan ha flytt på elsparkcykel från mordplatsen.


Onsdag 19 januari:
Vid 04.30-tiden avlossar en eller flera gärningspersoner flera tiotal skott mot en lägenhet på Närlunda. Ingen person skadas fysiskt i skottlossningen.