Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: No Surrender vill starta upp – i Malmö

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. No Surrender startade för första gången upp i Sverige under 2017.
Foto: POLISEN
Amir Rostami är docent i kriminologi och tidigare polis.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Mc-klubben No Surrender (NSMC) lade ner sin verksamhet i Sverige 2020. Nu planerar de att starta upp igen, enligt en ny rapport från researchföretaget Acta Publica. 

NSMC planerar, enligt uppgifter i rapporten, en återetablering i bland annat Malmö.

Det kriminella nätverket – som grundades i Holland – misstänks ligga bakom flera mord, sprängningar och skottlossningar. 

Motorcykelklubben No Surrender (NSMC) grundades i Nederländerna 2013. 

Det kriminella nätverket består av ett tjugotal avdelningar i Nederländerna samt verksamhet i en lång rad länder, bland annat Norge och Sverige. NSMC:s etablering i Sverige påbörjades 2017 då polisen fick uppgifter att något ”var på gång” och kort därefter startade motorcykelklubben en egen Facebooksida. 

Enligt en ny rapport från Acta Publica, ett research- och kartläggningsföretag, startade NSMC upp i Sverige efter att det kriminella nätverket Black Cobra upplösts.

Medlemmar mördades

Tre män med långa kriminella karriärer startade då upp NSMC 2017 i Sverige, samtliga med ursprung i Black Cobra. Därefter anslöt sig fler Black Cobra-medlemmar till den nya organisationen, men även medlemmar från Soldier from Hell, supportgrupper till Hells Angels, Outlaws och rock Machine gick till NSMC. 

Två svenska avdelningar öppnades upp i Örebro och Borlänge. Trots planer på att expandera verksamheten utsattes NSMC för flera våldsamma attacker under 2019.

I december 2019 försvann stora delar av mc-klubbens toppskikt, flera hoppade av och en av de som startat upp NSMC i Sverige sköts ihjäl i Norrköping. Under 2020 mördades ytterligare av medlemmarna och samma år lades verksamheten i Sverige ner. 

Polisen i de städer som NSMC var aktiva i beskrev att gänget hade en ”starkt negativ påverkan i de samhällen där de etableras”, trots att de endast hann vara verksamma i tre års tid. NSMC främsta ”affärsidé” var narkotikahandel och utpressning, enligt en ny rapport av Acta Publica. 

Uppgifter: Vill starta upp i Malmö

Men att ett gäng lagt ner sin verksamhet innebär inte att det inte kan komma tillbaka med förnyad kraft. Ett exempel är Black Cobra, som återigen startat upp i Sverige – i dag har mc-klubben ett sextiotal medlemmar, enligt Acta Publica. 

Detsamma kan komma att gälla NSMC som nu planerar en återetablering i Sverige, enligt den nya rapporten. 

– Det finns många exempel på nedlagda mc-gäng som försökt återskapa sig efter en misslyckad etablering. I synnerhet när det finns ett starkt internationellt varumärke bakom. Hur det faktiskt förhåller sig i det här fallet kan jag inte bedöma, säger Amir Rostami, docent i kriminologi och tidigare polis, till Aftonbladet och fortsätter:

– Alla internationella gäng som etablerat sig i Sverige har haft en svår uppförsbacke. Främst kan det finnas ett starkt motstånd från andra gäng. Sedan är det inte lätt att etablera och organisera ett gäng, vilket försvårar ny- eller återetablering. 

Gänget ska ha värvat gängmedlemmar från Satudarah MC och Brödraskapet. NSMC ska nu vilja satsa på nya orter: Malmö, men även Stockholm och Sundsvall, enligt uppgifter i rapporten. 

Enligt Acta Publica kan etableringen lyckas av flera anledningar; bland annat att ett maktvakuum råder i den undre världen efter att många ledande kriminella ledare dömts till fängelse till följd av att bland annat krypterade Encrochat knäcktes av polisen. 

Polisen Patrik Andersson, sektionschef för underrättelsetjänsten i region Syd är tveksam till om NSMC kommer kunna lyckas i Malmö. 

– Bandidos och Hells Angels har haft ett övertag i Skåne. Här skulle de möta starkt motstånd, så de har ett dåligt utgångsläge, säger han och fortsätter:

– Det har man sett tidigare när Outlaws försökte etablera sig. Det har inte gått så bra, våldet har eskalerat när man har försökt. 

Malmö opera om restriktionerna: ”Förvåning och glädje”

9 februari väntas de flesta restriktioner att lättas