Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Mikael, 57, tog lån – för att rädda de misstänkta

Advokat Eric Widner är ombud för den häktade 22-åringen.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / KVP
Foto: JENS CHRISTIAN
Vittnen såg Mikael Pettersson lämna en småbåtshamn i Karlskrona kl 21 på kvällen den 25 juli. Sedan dess är 57-åringen spårlöst försvunnen. I båten finns blodspår från Mikael Petersson.
Foto: Polisen

Mikael Petersson, 57, försvann under en skärgårdstur och har varit borta i 23 dagar. 

Kort efter försvinnandet löstes de misstänkta männens stora skuld. 

Nu uppger en investerare att pengarna kom från Mikael Petersson.

– Det är uppgifter som jag fått och lämnat till polisen, säger ex-kompanjonen.   

En tidigare kompanjon har dragits in i utredningen av Mikael Peterssons försvinnande någonstans i Karlskronas skärgård. Under en tid samarbetade ex-kompanjonen med de två häktade männen och hade insyn i deras affärsverksamhet

För Kvällsposten avslöjar han nu uppgifter som han lämnat i polisförhör.

Han tecknar en bild av två unga män i 20-årsåldern som varken hade erfarenhet, kunskaper eller pengar för att kunna driva en lönsam affärsrörelse. 

– Meningen var att jag skulle sköta den affärsmässiga delen och det gjorde jag också fram till våren, säger han.

Mikael Petersson, 57, är spårlöst försvunnen sedan fyra veckor. En 21-årig man och hans 22-åriga sambo misstänks för att ha fört bort honom mot hans vilja.
Foto: Polisen

Den 25 juli vid 21-tiden på kvällen försvann Mikael Peterson. Den 28 juli greps och anhölls de båda männen. Tingsrätten anser att båda är på sannolika skäl misstänkta för människorov. Båda nekar.

Ex-kompanjonen berättar nu att det fanns slitningar mellan de inblandade, men att han trots allt valt att satsa på männens verksamhet.

– Jag hade tidigare sålt en fastighet och hade pengar, säger han.

Händelser som polisen granskar

I slutet av juni missar 21-åringen och 22-åringen att göra en första avbetalning till sin före detta kompanjon.


1 juli stämmer 21-åringen och 22-åringen sin före detta kompanjon och kräver 750 000 kronor. Samma dag registrerar Kronofogden en ansökan om betalningsföreläggande från den före detta kompanjonen mot 21-åringen. Han kräver 17 000 kronor som 21-åringen lånat privat av honom.


15 juli registrerar Kronofogden ett krav från den före detta kompanjonen mot verksamheten. Han vill ha tillbaka allt han lånat ut, sammanlagt 190 000 kronor efter att 21-åringen och 22-åringen ytterligare en gång missat en avbetalning.


22 juli ser den före detta kompanjonen att han fått en betalning på 160 000 kronor från verksamheten. Men enligt uppgifter till honom är det Mikael Petersson som tagit ett banlån på 200 000 kronor och get verksamheten pengar.


25 juli ser vittnen Mikael Petersson lämna en småbåtshamn i en västkustsnipa som ägs av en av de två misstänkta männen. Dagen efter anmäls han som försvunnen av 21-åringen.


28 juli grips och anhålls 21-åringen och 22-åringen. Båda delges misstanke om människorov. De häktas senare. Båda nekar men tingsrätten gör bedömningen att de båda är på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Han investerade först 20 000 kronor, sedan ytterligare 50 000 kronor och slutligen 100 000 kronor. Till slut var skulden på cirka 170 000 kronor. 

Men i maj bröts kompanjonskapet. 

– Jag ifrågasatte bland annat hur ekonomi sköttes. Då blev jag portad, säger ex-kompanjonen.

Missade avbetalningar på lån

Kvar fanns ett avtal om hans lån till verksamheten. En första avbetalning plus ränta skulle sättas in på hans konto den sista juni. Men inga pengar kom.

– När jag påpekade att det på nytt blivit en försening fick jag veta att betalning skulle komma ”när det fanns pengar”. Men jag förklarade att så fungerar det inte, och kontaktade Kronofogden.

I mitten av juli registrerade Kronofogden hans krav. Han ville ha tillbaka allt det som han lånat ut, inklusive ränta, sammanlagt 190 000 kronor.

Mikael Petersson pekas ut som räddaren

Vad som sedan hände och hur 21-åringen och 22-åringen fick fram pengar har tidigare varit höljt i dunkel men den före detta kompanjonen tror sig veta.

– Den 22 juli fanns pengar på mitt konto. Inte allt jag krävt, men jag beslöt att strunta i att kräva ränta. Jag ville bara ha lugn och ro och gå vidare, säger han.

Enligt uppgifter till den tidigare kompanjonen var det i själva verket Mikael Petersson som tagit ett banklån på 200 000 kronor för att stötta de båda yngre männen.

– Det är uppgifter som jag fått och lämnat till polisen, säger ex-kompanjonen nu.

22-åringen har i utredningen bekräftat att verksamheten stöttats ekonomiskt av Mikael Petersson. 

Båten de färdades i är en för Karlskrona skärgård ovanlig båt, en liten träbåt av en typ som kallas för västkustsnipa. I den ska enligt uppgift polisens kriminaltekniker hittat blod från Mikael Petersson.
Foto: Polisen

Polisen vädjar till vittnen

Tre dagar efter att den tidigare kompanjonen upptäckte pengarna på sitt konto – försvann Mikael Petersson. 

Då var han i sällskap med två personer, enligt ett vittne. De tre personerna lämnade tillsammans en småbåtshamn nära Mikael Peterssons hem. Båten de färdades i är en för Karlskrona skärgård ovanlig båt, en liten träbåt av en typ som kallas för västkustsnipa. I den ska enligt uppgift polisens kriminaltekniker hittat blod från Mikael Petersson.  

Både 21-åringen och 22-åringen förnekar att det var de som åkte i väg med Mikael Petersson.

– Min klient har medverkat, svarat på frågor och lämnat förklaringar, säger advokat Eric Widner som är 22-åringens ombud.

Polisen söker nu fler vittnen som kan ha sett båten efter att den lämnat småbåtshamnen.


Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)