Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya uppgifter: Mikael, 57, slogs ihjäl med skiftnyckel

Försvann i juli – detta har hänt.
Nu kommer nya uppgifter om hur mordet gick till.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mikael Petersson försvann i juli och hans kropp hittades på en skärgårdsö i Blekinge i början av november.
Foto: Polisen
Mikael försvann i Karlskrona skärgård i somras.
Foto: JENS CHRISTIAN
Kroppen hittades efter flera månader.
Foto: JENS CHRISTIAN
Två unga män misstänks för mordet.
Foto: JENS CHRISTIAN

Bilden börjar klarna efter det misstänkta mordet på Mikael Petersson i Karlskrona.

Efter att kroppen hittades framkommer nu nya uppgifter om hur mordet ska ha gått till, enligt källor till SVT Nyheter Blekinge.

57-åringen uppges ha blivit ihjälslagen med en skiftnyckel – och sedan ska kroppen ha styckats och grävts ner i marken.

Mikael Petersson försvann i juli mitt under de intensiva turistveckorna i Karlskrona skärgård. 

Hans kropp hittades på en skärgårdsö i Blekinge i början av november.

Två personer, 21 och 22 år gamla, har suttit häktade i drygt tre månader misstänkta för mordet på Mikael Petersson, 57, i Karlskrona.

Mikaels försvinnande var länge en gåta och sökandet efter en kropp pågick i månader. Bland annat deltog Försvarsmakten i sökandet. Samtidigt fokuserade sökinsatsen på ett område kring Karlskrona skärgård.

Sänktes med stenar i havet

22-åringen nekade inledningsvis till brott men gjorde nyligen vissa medgivanden som hade med det misstänkta mordet att göra. Han pekade även ut platsen där kroppen ska ha hittats.

Nyligen rapporterade SVT Nyheter Blekinge om att dödsorsaken hade fastslagits till trubbigt våld.

Nu kommer nya uppgifter om händelseförloppet. Enligt källor till SVT ska Mikael ha slagits ihjäl med en skiftnyckel. Kroppen uppges därefter ha styckats i badrummet i lägenheten han befann sig i och sedan förts ut i tre väskor till en båt.

På en ö i Karlskrona skärgård ska kvarlevorna ha begravts och väskorna som kroppen fraktats i fylldes sedan med stenar innan de sänktes i havet, enligt SVT.

Granne: Omtyckt av alla

Tidigare har det kommit fram att det hittats blodspår i lägenheten trots att den enligt vittnesuppgifter blivit ”kliniskt rengjord” av de båda nu häktade männen dagen efter försvinnandet.

En granne till 21-åringen har dessutom berättat för Kvällsposten hur han iakttog den unge mannen dagen innan Mikael försvann, när han kom gående med ett nyinköpt elverktyg i en väska.

– Var och en kan ju räkna ut vad man kan göra med ett sånt verktyg om man vill göra sig av med en kropp, säger grannen. 

Flera av Mikaels grannar har uttryckt förtvivlan över händelsen och det misstänkta brottet.

– Det som hänt är obegripligt, säger en av grannarna. Mikael var omtyckt av alla och jobbade med funktionsnedsatta barn. Han ville att alla skulle ha det bra.

Nära vänskap

De två misstänkta männen är goda vänner. Någon gång under förra året kom 21-åringen i kontakt med 22-åringen och de utvecklade snabbt en nära vänskap.

Musiken blev deras stora gemensamma intresse.

Under våren gick vännerna med full kraft in i ett gemensamt projekt och planerade att förverkliga sin dröm om att sjunga och uppträda tillsammans. Men projektet fick snabbt ekonomiska problem. 

Den mordmisstänkte 21-åringen har flera gånger avslöjats med att ha ljugit för myndigheter, visar tidigare domar.

Dömdes för bränder

Under tonåren dömdes han för att två gånger har orsakat skadegörelse genom att anlägga bränder i en lokal. Vid ett av dessa tillfällen var det han själv som slog larm. Bränderna orsakade skador för cirka 200 000 kronor.

Någon månad tidigare orsakade mannen även ett stort pådrag i skärgården när han ringde till SOS Alarm och sa att han sett en man ramla i vattnet från en kanot. 

Han erkände i stort sett omgående för polis att han falsklarmat. Den i dag mordmisstänkte 21-åringen hade en förklaring till sitt beteende.

Under förhören hävdade han att han varit utsatt för mobbning och misshandel och att han därför hellre satt i arrest. 

Förhören skjuts upp

22-åringens advokat Eric Widner vill enligt SVT inte kommentera de nya uppgifterna om mordet.

21-åringen nekar i sin tur fortfarande till brott.

– Jag hade hoppats på att få ta del av vad utredningen hittills kommit fram till, men det dröjer ytterligare eftersom planerade förhör fått skjutas fram, säger 21-åringens försvarare Karl Hamstedt till SVT.

Varje år genomförs minst 300 sökinsatser.