Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomsgängen orsakar förödelse – med luftgevär

Karim Ottosson är polisområdeschef i Ängelholm.
Foto: STEFAN LINDBLOM
Flera personbilar i nordvästra Skåne har blivit beskjutna med luftgevär den sista tiden.
Foto: Jan Emanuelsson / Topnews.se / Topnews
Personbilar, bostäder och busshållplatser har träffats av luftgevärsskotten.
Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE / TOPNEWS

Polisen misstänker att ett ungdomsgäng ligger bakom luftgevärsattackerna i nordvästra Skåne.

Sedan förra månaden har polisen upprättat 140 anmälningar, och såväl bilar som bostäder och busshållplatser har råkat ut för skotten.

– Det är mängder av människor som drabbats, säger Karim Ottosson, polisområdeschef i Ängelholm.

Förra månaden kom de första rapporterna som luftvapenattacker mot personbilar i nordvästra Skåne. Därefter har liknande angrepp inträffat flera gånger om i samma område.

Den gångna helgen var det dags igen. 

Natten mot söndag besköts minst 13 personbilar i Klippan – flera av dem med förstörda fönsterrutor som följd. 

– Det här har snurrat mellan kommunerna den sista tiden och nu sist var det Klippan som drabbades. När vi kom ut dit hittade vi flera skadade bilar och då gjorde vi en teknisk undersökning på platsen och vi gjorde även ett sök med hund, säger Karim Ottosson, polisområdeschef i Ängelholm.

De drabbade bilarna i Klippan är långt ifrån ensamma. Sedan slutet på september har polisen upprättat över hundra anmälningar om skadegörelse där någon eller några skjutit med luftgevär på personbilar.

Förutom Klippan har gärningsmännen även slagit till i Höganäs, Ängelholm, Svalöv, Bjuv och Helsingborg.

– Det är bara nordvästra Skåne som är drabbat. Det här fenomenet har inte uppmärksammats någon annanstans i södra Sverige, berättar Karim Ottosson.

”Svårt att hitta röda trådar”

I nuläget har polisen inga konkreta spår efter gärningsmännen eller några vittnesmålsuppgifter. Däremot misstänker polisen att det är någon form av ungdomsgäng som står för luftgevärsskotten.

Tidsmässigt är det oklart när de slår till eftersom det vanligtvis dröjer flera timmar innan brotten upptäcks. Men det rör sig troligtvis om någon gång mellan 22.00 och 04.00. 

– De har varit ute alla veckans dagar och oftast på nattetid. Men det finns inga spår säkrade och det är svårt för oss att hitta några röda trådar. Man kan tycka att någon vore se något, men det är nästan helt obefintligt med tips, säger Karim Ottosson.

Är det enkelt för de här personerna att komma över luftgevär och kolsyrevapen? 

– Ja, det finns att beställa i vissa butiker och över internet. Sedan finns det regler kring det, jag tror det är 18-årsgräns och de måste förvaras på en lämplig plats. Men jag kan inte hela lagstiftningen.

Ann-Britt Dinesson 61 år, redovisningskonsult, Strövelstorp.– Det är hemskt! Man undrar när själv skall drabbas. Är faktiskt lite orolig fast vi bor i villa i en lugn by
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Jan Nilsson 76 år, pensionerad brandman, Rydebäck.– Klart man är rädd för att bli drabbad! Jag har bilen i carport med flera bilar bredvid. Som gammal brandman vet jag vilka risker och konsekvenser det innebär med skott mot bilar. Jag skulle gärna ha ett låsbart garage
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Alexander Blom  35 år, teamleader Nespresso, Helsingborg.– Visst blir man påverkad och orolig när man hör om fenomenet, men jag försöker att inte grubbla för mycket om det, jag har bilen i garage. Jag bodde tidigare tio år i ett brottsutsatt område men blev aldrig själv drabbad.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Johanna Nilsson 29 år, säljare, Helsingborg.– Nej, jag känner mig inte orolig. Vi har våran bil i parkeringsgarage. Det är ju väldigt tråkigt för de drabbade, det blir massor med arbete.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

”Vi är uppe i jättemycket pengar”

Förutom personbilar har gärningsmännen även skjutit mot busshållplatser och mot bostäder. Polisen rubricerar luftgevärsskotten som skadegörelse, men eftersom det saknas tekniska spår är brotten svåra att utreda. 

Förutom att utföra tekniska undersökningar på plats vid de skottskadade bilarna undersöker polis även om det kan finnas kameraövervakning i närheten av brottsplatserna. 

– Jag hoppas att de som gör detta tar sitt förnuft till fånga för det har gått helt över styr. Det är flera som drabbas ekonomiskt av det här, vi är uppe i jättemycket pengar nu. Det är både bilar, busshållplatser och fönster som är drabbade, säger Karim Ottosson, vars uppmaning till allmänheten är att vara extra uppmärksam just nu: 

– Ta en bild eller skriv ner registreringsnummer om något verkar misstänksamt. Alla små pusselbitar är viktiga och detta är något vi prioriterar.