Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomarnas fräcka kupp – lurade kvinna

En av sex äldre utsatta för brott enligt rapport
21-åringen är en av de tre misstänkta för penningtvättsbrott.
Foto: POLISEN

En kvinna i 75-årsåldern blev uppringd och lurades att swisha 30 000 kronor till en okänd person.

Nu åtalas tre ungdomar från Malmö – två tjejer och en kille – för penningtvättsbrott.

Alla tre nekar till anklagelserna. 

Den 9 december 2019 blev en kvinna i 75-årsåldern från Fagersta uppringd av en man som påstod sig vara från Svea Ekonomi.

Mannen förklarade då att kvinnan hade fått ett lån bekräftat men kvinnan kände inte igen det. Då blev kvinnan kopplad till en ”säkerhetschef på Handelsbanken” och sedan vilseledd att föra över 30 000 kronor via betalningsappen Swish till ett konto, enligt åtalet.

Enligt misstankarna gick pengarna sedan till en 21-åring kvinna från Malmö som senare tog ut 15 000 kronor från en bankomat. Eftersom en uttagningsspärr då kickade in behövde 21-åringen swisha sin 20-åriga väninna 10 000 kronor – som sedan tog ut resten av pengarna. 

Litade på sin vän

20-åringen nekar till brott i förhör eftersom hon inte känner till händelsen och aldrig skulle göra något brottsligt, hävdar hon.

Enligt 21-åringen hade hon heller ingen aning om att de 30 000 kronorna var olagliga pengar utan ville hjälpa en vän som övertalade henne till att ta emot pengarna och sedan ta ut dem.

21-åringen filmades när hon tog ut 15 000 kronor vid en bankomat.
Foto: POLISEN

”21-åringen trodde inte att detta var något olagligt eller något skumt. Hon litade på sin vän. 21-åringen tittade inte på swishen utan direkt när hon hoppade av bussen gick hon för att ta ut pengarna”, enligt förhör.

21-åringen menar att hon blev lurad till att vara delaktig i det misstänkta brottet och tittade inte vem avsändaren av de 30 000 kronorna var förrän efter pengarna tagits ut. Hon förnekar därför brott.

Alla tre förnekar brott

”21-åringen säger att hon jobbar med äldre människor och hade aldrig gått med på att lura en äldre människa”, berättade hon för polisen i förhör. 

Mannen som misstänks ha ringt upp den 75-åriga kvinnan är 22 år gammal och bor också i Malmö. I förhör nekar han brott och känner inte till pengarna eller brottet som polisen frågar om.

Alla tre misstänkta har nu åtalats för penningtvättsbrott vid Malmö tingsrätt. 

SE FLER NYHETER: Polisens bedrägerivarning

Polisen varnar nu för ökade bedrägerier i samband med vaccinering i Sverige.