Samtalet kom i början av augusti. En förtroendeingivande man som ljög påstod att han ringde från banken. Den han frågade efter var en man i 80-årsåldern men hustrun tog samtalet. Maken hade insjuknat och var dement. Det var hustrun som skötte bankaffärerna.
– Det ringer en man till mig och säger att det har gjorts en transaktion i Liverpool på 10 000 kronor. Jag sade att vi har inte varit i Liverpool och vi har inte gjort en sån transaktion, berättar hustrun för polisen.
Det som sedan hände är ett klassiskt så kallat vishingbedrägeri. Den som luras uppmanas att antingen logga in flera gånger med sitt bank-ID eller lämna ut koderna från sin bankdosa. I det här fallet lurades kvinnan använda en bankdosa.

Lämnat ut koder i 25 minuter
Mannen som utgav sig vara bankman fick hustrun att lämna ut koder i cirka 25-minuter. Samtalet avbröts när parets dotter råkade höra samtalet.
Hustrun förstod då att hon utsatts för ett bedrägeri. Dottern gjorde omgående en polisanmälan.
I efterhand när polisens utredare i Malmö gick igenom transaktionerna skapade de en schematisk skiss över hur den demente mannens konto tömdes på 150 000 kronor. Det tog två minuter att tömma kontot.
Klockan 14.46 gjordes den första överföringen från kontot. Klockan 14.48 gjordes den sista. Då hade bedragaren överfört sammanlagt 150 000 kronor till ett antal yngre personer i Skåne. Flera av dem är tonåringar.
I dag åtalades elva av dem för penningtvätt. Polisen har kartlagt dem med hjälp dels av överföringar och uttag från bankomater. På bild efter bild syns hur ungdomarna tar ut kontanter i ICA-affärer, i en bankomat på Södra Förstadsgatan i Malmö, i Helsingborg och Trelleborg.
”Polisen skulle inte fråga”
När en av tonåringarna togs in till förhör hos polisen i Malmö var han först oförstående. Han berättade om en vän som han gått i skola med som bett honom hjälpa en bekant.
– Vännen behöver pengarna kontant, hade 19-åringen fått veta.
Hjälpen bestod av att 19-åringen skulle ta ut 15 000 kronor och sedan lämna över. 19-åringen gick med på att göra det och fick en swish på 15 000 kronor. På överföringen stod namnet på den demente mannen, vilket inte fick honom att reagera.
Omedelbart efter att han tagit ut pengarna dök hans bekant från skolan upp i sällskap med en annan man.
–Jag skulle direkt ta ut de så banken eller polisen inte skulle fråga om vart pengarna kom ifrån, berättar 19-åringen i förhör hos polisen.

Offret avled
Den uppgiften var inte bara fel, det var en direkt lögn. Hans tidigare skolkamrat var väl medveten om att 19-åringen skulle bli identifierad av polisen genom sitt bankkonto.
På motsvarande sätt har polisens utredare plockat in den ena ungdomen efter den andra. När de väl hamnat hos polisen har de redan förstått att de upptäckts. Samtliga har berättat att deras inblandning i kuppen lett till att deras egna bankkonton spärrats. I flera fall har de lämnat över pengarna i kontanter till andra personer.
När utredningen väl hade kommit så långt hade den demente mannen avlidit. Han dog 14 dagar efter att han fått sitt bankkonto plundrat.
Tre dagar efter hustrun grundlurats fick hon på nytt ett samtal från banken. Men den här gången var det från en riktig bankman. Han berättade att banken sätter in 138 000 kronor på hennes makes konto. För få tillbaka pengarna fick hennes make betala en självrisk på 12 000 kronor.
I stället kräver nu banken de elva ungdomarna på sammanlagt 138 000 kronor. Samtliga nekar till att ha begått något brottsligt.