Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomar i bråk kan ha orsakat klantvisten

Storbråken i Lund: Detta har hänt.
Bråken i måndags inträffade mitt på dagen, på öppen gata. Den stora mängd bilder, filmer och iakttagelser från händelserna kan nu bli gärningsmännens fall.
Foto: Läsarbild
Polisen har stärkt upp sin närvaro i Lund för att förhindra nya våldsamheter.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett av bråken, det andra av tre, inträffade på en uteservering, strax innan lunch.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Det fanns under fredagen ingen frihetsberövad efter bråken. Men polisen menar att man kommer att göra gripanden i takt med filmer och annat granskas.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Louise Kämpe är chef för polisområde södra Skåne. Vår bedömning är att vi har mycket bra material som kommer att ta oss fram i utredningen.
Foto: Anna Hermansson

Ett bråk mellan två ungdomar.

Det är en av polisens teorier till vad som utlöste bråken mellan två klaner i Lund i måndags, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Den ena släkten har tidigare kopplats till medling i kriminella konflikter – men polisen vill nu sköta arbetet själva, utan att använda sig av medlare.

Filmer från händelsen där över 50 personer drabbade samman vid sjukhuset i Lund kommer att leda till gripanden, menar polisen.

De två grupper som i måndags drabbade samman i Lund är två släktbaserade kriminella nätverk. Ett baserat i Lund och Helsingborg och ett, betydligt större, i huvudsak Malmöbaserat.

De två grupperna finns båda med i polisens så kallade klanrapport. Polisen beskriver i rapporten att flera individer i nätverken ”bedriver både legal handel med varandra och samarbetar i brottslig verksamhet, exempelvis narkotikahandel och häleri”.

Vad som orsakade de våldsamma bråken i måndags är oklart. Men enligt uppgifter till Kvällsposten finns flera teorier i polisens utredning. 

Enligt en av dessa bottnar konflikten i ett bråk mellan två ungdomar. 

Enligt en annan teori i polisens utredning ska konflikten vara orsakad av att den ena sidan utövat utpressning mot det andra.

Ann-Louise Kämpe är chef för polisområde södra Skåne. Hon vill inte kommentera uppgifterna om orsaken till konflikten.

– Det är ingenting jag går in på i nuläget, säger hon.

Medling i tidigare fall

Trots att ett 50-60-tal personer drabbade samman i det mest omfattande av de tre bråken under måndagen, det utanför sjukhuset i Lund, sitter ingen person frihetsberövad. Den 22-årige man som tidigare i veckan satt anhållen misstäkt för bland annat grov misshandel har släppts och är inte längre misstänkt för brott.

Liknande konflikter, både i Skåne och på andra platser i Sverige, har tidigare löst med hjälp av medling – en tredje part som åtnjuter båda sidors respekt kallas då helt enkelt in för att leda en dialog och nå en kompromiss mellan de två släkterna. 

Personer från ett av de klannätverken som var inblandade i bråket i måndags har själva varit aktiva i medling i kriminella miljöer, enligt handlingar Kvällsposten tagit del av.

Det har bland annat skett genom en undergruppering till det kriminella mc-gänget Satudarah, som kopplas till klannätverket, en undergruppering med namnet Konsult inom Konflikt.

– Det är en del av deras affärsidé. De är kopplade till Saturdarah. Man dyker upp som en räddare i nöden för att hjälpa en motpart att fixa något och så tjänar man pengar på det givetvis, säger Patrik Andersson, chef för polisregion Syds underrättelsesektion. 

– De kan vara konflikter mellan individer eller grupper. Det kan handla om affärer i gråzonen och så går de in, där de känner både den som fått ett hot och den som hotar. Sen, mot en viss summa, så ser man till att konflikten stabiliseras.

Om medling mellan parterna i Lund nu pågår är okänt.

Medling har vid flera tidigare tillfällen även skett med polisens goda minne, och ibland med polisen som aktiv part i medlingen. Så var det till exempel då polisen tog hjälp av släkten Ali Khan i Göteborg vars överhuvud kallades in för att att stoppa skjutningarna i en släktstrid i Malmö för 15 år sen. 

Polisens jakt

Enligt uppgift till Kvällsposten är dock så inte fallet efter bråken i Lund, vilket ska vara ett aktivt och ytterst medvetet val av polisen.

Polisens taktik är nu i stället att lagföra så många som möjligt av de som gjorde sig skyldiga till brott i samband med bråken.

– Det måste bli konsekvenser och domar. 

– Förr var vi kanske mer aktiva när det gäller att få till stånd någon typ av medling. Nu jobbar vi inte riktigt på det sättet, nu är det mer konsekvenstänk. Vi förklarar vilka konsekvenser de blir för de inblandade, säger Patrik Andersson

”Tillräckligt för att kunna lagföra”

Och det arbetet går enligt polisen bra. Just nu analyseras stora mängder bilder, filmer, vittnesmål och andra upplysningar från i måndags. Ytterligare en källa till information kommer från tömning av mobilmaster för att kunna positionera olika individers telefoner i området, en åtgärd som är rutin vid den här typen av händelser. 

Patrik Andersson är övertygad om att det arbetet kommer att leda till fällande domar.

– Definitivt. 

– Bara det jag sett så finns det tillräckligt för att kunna lagföra folk. Sen finns ytterligare material och iakttagelser. Men det är ett ganska omfattande material så det kommer att ta tid.

Finns det inte en risk att folk som var inblandade lämnar Sverige under den tiden? 

– Jo, men de blir efterlysta i vilket fall som helst. Inom EU är det svårt att hålla sig undan.

Även Ann-Louise Kämpe berättar att polisen nu analyserar stora mängder information: bilder, filmer, material från övervakningskameror med mera. Hon är positiv.

– Det är precis det som pågår. Det primära för polisen är att se till att inte fler blir skadade eller dödade. Sedan i efterhand hämtar man hem all dokumentation. Och i det här sammanhanget finns det mycket material vi kan använda.

– Vår bedömning är att vi har mycket bra material som kommer att ta oss fram i utredningen.

Spänt läge i Lund

Läget i Lund inför helgen bedöms av polisen fortfarande vara spänt. Man kommer därför att vara på plats med förstärkningar för att förhindra att nya bråk blossar upp.

– Vi är på plats för trygghetskapande, men också för brottförebyggande, att se till att det inte ska hända igen. 

– Vi kommer att hålla i det här ett tag, säger Ann-Louise Kämpe.

TV: Vittnet om storbråket: ”Jätteotäckt att se”

Jättebråk på flera platser i Lund – över 50 personer inblandade.